A murit actorul și regizorul Emilian Cortea

0
0

Teatrul “Alexandru Davila“ din Pitești își pierde valorice. Actorul, regizorul și directorul artistic Emilian Cortea a decedat vineri la vârsta de 73 de ani. I.I.
Născut la 27 iunie 1949 în comuna Schitu Goleşti, a absolvit Liceul cu Program special de Educaţie Fizică din Câmpulung-Muscel. S-a simțit atras încă din adolescență de arta spectacolului pe care a înfăptuit-o după anii în care a practicat sport de performanță. A absolvit ulterior Institutul de artă teatrală și cinematografică IL Caragiale și a lucrat încă din anul 1971 la teatrul din Turda cu regizorul Aureliu Manea care l-a distribuit în piesa “Roata în patru colțuri”. Acolo avea să devină, la doar 22 de ani, cel mai tânăr director de teatru al României acelor vremuri. În 1975 Emilian Cortea a primit o locuință de la stat și a fost repartizat la Pitești, unde a activat pe rând ca actor, regizor și director artistic al instituției teatrale.
Ca regizor a înregistrat multe succese, cel mai răsunător fiind “Soacra cu trei nurori”, cum spunea el însuși, “un spectacol unicat în perioada postrevoluționară, jucat de 180 de ori.”
În decursul carierei a pus în scenă piese memorabile și a fost distribuit în peste o sută de roluri. Prin prisma activității sale artistice, în anul 2007 i-a fost decernat titlul de Fiu al Argeşului. Soția și cei doi băieți, apoi nepoții, i-au fost, dincolo de arta teatrală, rațiunea de a exista. Cortea a fost înmormântat ieri la cimitirul Sfântu Gheorghe din Pitești, lângă soția sa pe care o pierduse acum câțiva ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.