„Judecătorul a soluţionat cu mânie şi dispreţ!”

0
3
  • Cioacă nu scapă de închisoare!

Fostul poliţist Cristian Cioacă a avut ieri, o nouă încercare a obţine eliberarea condiţionată. Acesta a fost dus la Tribunalul Argeş acolo unde s-a judecat contestaţia la decizia Judecătoriei Piteşti care i-a respins cererea. A fost apărat de avocata lui Maria Vasii, cea care l-a reprezentat şi în dosarul de loviri cauzatoare de moarte. În sală a fost prezentă şi Crina Marilena Radu fosta avocată a Elodiei Ghinescu, în procesul care a dus condamnarea fostului poliţist. Contestaţia a fost respinsă, iar Cristian Cioacă rămâne în închisoare.
În sala de judecată, Maria Vasii a vorbit despre “Fenomenul Pitești” și despre represiune din partea magistratului de la Judecătoria Piteşti, care nu l-a lăsat liber pe Cristian Cioacă. Cristian Cioacă a luat cuvântul la final, atunci când a spus că doreşte să fie eliberat şi a amintit că a respectat toate normele impuse în penitenciar. Apoi a salutat şi a ieşit din boxă părăsind sala, nu înainte a afişa zâmbetul care îl caracterizează. La sfârşitul şedinţei de judecată, Maria Vasii a explicat şi motivele pentru care a fost atât de dură în pledoaria sa. „Eu nu am fost dură, am fost obligată să spun, deschis, greşelile în soluționarea acestei cereri. După cum aţi auzit, judecătorul a soluţionat cauza cu foarte multă mânie şi dispreţ ceea ce legea nu-i permite. În loc să analizeze condiţiile legale, judecătorul şi-a permis să îl judece. Dacă îmi permiteți o exprimare mai puțin colocvială, judecătorul a zis <Te-am prins, acum te desfiinţez!> Practic l-a judecat ca de prima dată, ca o primă judecată morală, afectivă, asupra comportamentului domnului Cioacă ceea ce, eu zic, că era nelegal. Nu a examinat ceea ce trebuia să examineze ca judecător într-o acțiune ce viza liberarea condiționată”, a declarat Maria Vasii. Întrebată de jurnalişti dacă va încerca din nou să obţină eliberarea clientului său, aceasta zis: „ Este dreptul domnului Cioacă. Are stabilit termen pentru luna mai, în comisie. Întrucât nu sunt motive pentru a respinge contestația, să sperăm că nu va fi cazul, iar în situația în care va intra în comisie, mă gândesc că și penitenciarul va face, de data acesta, propunerea de liberare condiționată. O soluție legală ar fi doar aceea de admitere a contestației și de liberare condiționată”, a insistat Maria Vasii.

Abuzul de interpretare ar trebui sancţionat

În cele din urmă Maria Vasii le-a atras atenţia jurnaliştilor: „Vreau doar să vă rog a fi prudenți în modul în care tratați teza aplicării corecte a legii, pentru că niciodată nu știm când este un străin de noi sau când poate fi un apropiat al nostru sau membru al familiei, care trece printr-o astfel de încercare, ori în aceste situații încrederea trebuie să fie doar că judecătorul care judecă, judecă potrivit legii. Abuzul de interpretare ar trebui sancționat înainte de toate de către dumneavoastră jurnaliștii”, a spus aceasta.

Avocata Crina Radu: „Oricum a fost condamnat la o pedeapsă mică”

Avocata Crina Marilena Radu, prezentă în sală, nu a putut pune concluzii, dar a spus că a vrut să vadă cum se comportă Cioacă după anii de detenţie. „Aş fi avut o replică potrivit Codului de Procedură Penală pentru fiecare aspect pe care doamna avocat le-a invocat în susţinerea acestei contestaţii privind liberarea condiţionată. Făcea referire la dreptul la viaţă. Şi Elodia a avut dreptul la viaţă. Dumnealui oricum a fost condamnat la o pedeapsă mică 15 ani şi 8 luni. Spunea că a a executat 9 ani, deci ar mai avea de executat încă 6 ani. Să suprimi viaţa unei persoane, soţia ta, mama copilului, să-l lipseşti pe copil de mamă de la vârstă foarte fragedă, de la 2 ani şi 7 luni, şi să vii azi în sala de judecată să vorbeşti despre dreptul la viaţă…A spus că a respectat normele de convieţuire socială. Eu spun că nu le-a respectat. Dacă le-ar fi respectat Elodia astăzi ar fi fost în viaţă, pentru că exista instituţia divorţului între dumnealor dacă nu mai puteau să convieţuiască. S-a făcut referire la faptul că în cadrul penitenciarului a avut un comportament corespunzător, că a avut acces la vizite intime, că a lucrat. Toate acestea denotă că a avut un comportament normal în penitenciar. Păi ce putea să facă decât să respecte aceste norme? Altfel ar fi fost sancţionat disciplinar! Eu spun că nu ar trebui instanţa să-i admită această contestaţie. Judecătoria, în mod corect, a avut în vedere gravitatea faptelor. Ar trebui să execute întreaga pedeapsă de 15 ani şi 8 luni care este mică la gravitatea faptelor comise. (…) Mie mi s-a părut că este neschimbat. Este exact ca acum 9 ani. Acelaşi comportament l-a avut ca şi pe parcursul procesului. Este o persoană tânără, care o să-şi continue viaţa, probabil că are deja o familie, aşa cum am spus doamna avocat că are o familie, care îl aşteaptă acasă, ori pe Elodia nimeni nu o mai aduce!” Ieri după-amiază magistraţii Tribunalului Argeş au respins contestaţia depusă de Cristian Cioacă. Acesta rămâne închis. Are dreptul că depună o nouă cerere în luna mai. M.Sandu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.