Despre copii, copilărie şi drepturi – II –

0



Revin astăzi cu un articol care vizează tot sistemul de învăţămînt din Romania. După cum ştim cu toţii, suntem ţara cu politicienii cei mai preocupati de calitatea învăţămîntului.  


Unii si-au făcut chiar „proiect de ţară“ din dezvoltarea sistemului educational.   V-ati speriat deja ? Hai să recapitulăm:
– într-un elan progresist (în traducere – demagogic), membrii Parlamentului din 2011 au votat Legea Învăţămîntului nr. 1 din acel an, care prevede obligativitatea alocării a 6% din PIB pentru finanţarea sistemului românesc de învăţămînt. N-aţi văzut niciodată asta, pentru ca an de an se proroga (se amînă) aplicarea acestui articol din lege.
– în luna octombrie a aceluiaşi an 2011, ministrul de resort vine cu Ordinul 5576 prin care „îmbunătăţeşte“ anumite   aspecte ale legii. Se ia decizia stimularii elevilor cu rezultate bune prin acordarea de burse de performanţe şi/sau de merit. O decizie înţeleaptă, dacă ne gîndim ca orice psiholog ne-ar putea spune ca echilibrul între stimulente şi pedepse reprezintă cheia de bolta a educaţiei oricărui copil. Ce spune acel ordin de ministru ? Spune cam aşa :
Pot beneficia de burse de performanţă elevii care se clasează pe locurile 1, 2 sau 3 la olimpiade şi concursuri, faza naţională ;
Pot beneficia de burse de merit elevii care a) se clasează pe locurile 1, 2 sau 3 la olimpiade şi concursuri, faza judeţeană sau b) au media generală minimum 8.50 şi media 10 la purtare.
Bursele se acordă din bugetele locale.
Nici asta n-aţi văzut, nu-i aşa? Să vă explic de ce.
În primul rînd, ordinul de ministru se exprimă şmechereşte, în bunul stil românesc: elevii pot beneficia de burse. Acel cuvînt mic, de 3 litere „pot“ introduce practic în lege şi alternativa nu pot. Adică pot, dar nu e obligatoriu. Şi aici ajungem la următoarea prevedere din text: bursele sunt la degetul mic al primarilor, fiind acordate din bugetele locale. Primarii, după cum ştim, sunt toţi nişte intelectuali de marcă, cu rezultate deosebite pe vremea cînd mergeau (sau nu?) la şcoală, care au ajuns în poziţiile pe care le ocupa exact datorită acelor rezultate şi educaţiei solide pe care o au. Toti primarii au un respect profund pentru şcoala şi sistemul educaţional, acestea reprezentînd priorităţi ale activităţii lor. Drept urmare, din 2011 pînă în 2018 nu „s-a putut“ niciodată acordă vreo bursa de merit elevilor din Argeş cu note bune la şcoală.
La urma urmei, mai dă-i şi naibii pe fraierii aia de copii care învaţă! Se poate ajunge primar sau în Parlament si cu media 5, cu bacul luat din a şaptea încercare la 50 de ani şi cu educaţia făcută la piaţă sau pe terenul de fotbal. Ce, fraierii aia tocilari şi părinţii lor nu înţeleg că „nu e bani destui la buget“? Avem de luat tone de panseluţe, mii de kilometri de borduri, becuri stradale de 2500 de euro bucata, păi mai stăm noi de burse pentru „ăia micii care învaţă“? Şi stai, că ne-am mărit şi salariile nesimţit de mult, că am fost buni la şcoală şi acum suntem competenţi. Deci să fie clar, „nu e bani“!
Acum, pentru că politicienii nostri sunt într-o perpetuă frămîntare electorală, cineva şi-a dat seama ca acel mic „pot“ a anulat timp de 7 ani orice aplicare a respectivei prevederi legale. Sintagma „pot beneficia“ a fost înlocuită cu „beneficiază“, ceea ce face obligatorie acordarea burselor. Legea a fost modificată, a trecut (greu) prin Parlament, a fost chiar promulgată de preşedinte în ianuarie acest an. Ar trebui aplicată dar, ce să vezi : nu avem buget. Nu avem buget de stat, deci nu avem nici bugete locale, din care se acordă în continuare acele burse.
Dar elevii merituoşi trebuie să ştie că au prin lege dreptul la aceasta mică răsplată a eforturilor lor, că valoarea burselor va fi stabilită anual de către Guvern şi că primarii vor fi obligaţi să le acorde, în pofida panseluţelor, bordurilor, coşurilor de gunoi, băncuţelor, chioşcurilor şi milioanelor de tîmpenii pe care le finanţează an de an la preţuri supraevaluate de zeci de ori.
Mergeţi la şcoală, elevii care aveţi media generală peste   8.50 în anul precedent (respectiv în semestrul 1 – elevii de clasa a 5-a şi a 9-a) şi solicitaţi cererea-tip pentru acordarea bursei de merit! De îndată ce bugetul local va fi aprobat, ea va trebui să vă fie acordată, pentru ca aşa prevede legea.
Să sperăm că va ajunge ţara asta să stimuleze şi valoarea, nu doar impostura, prostia şi obraznicia.