Din punctul meu de vedere
Mi-am adus aminte despre istoria unui papă care a scăpat de ciumă fiindcă s-a închis în biroul său de la Vatican și a făcut foc de jur împrejur, cu toate că murea de căldură, crezând că prin foc nu trece molima. Într-adevăr, nu treceau șobolanii care purtau puricii care purtau germenii ciumei.
Mi-am mai adus aminte de o carte cu un subiect cumplit, anume o epidemie de ciumă la Londra, semnată de Daniel Defoe, cel care, asta știți bine, a scris ”Robinson Crusoe”.
Am început cu aceste amintiri fiindcă nu vreau să sperii pe nimeni, dar subiectul zilei nu poate fi altul decât epidemia de coronavirus care se apropie de România. În vremea asta, România are guvern interimar și mă întreb cum ne poate apăra de molimă un asemenea guvern, care nu poate da ordonanțe de urgență. Mă mai întreb dacă nu cumva guvernul pică și președintele ni-l propune din nou pe Ludovic Orban, care va fi și premier interimar și premier desemnat, în vreme ce primele cazuri de infectări cu coronavirsul vor fi raportate la București.
E atâta brambureală la vârful clasei politice, încât nu mă aștept la nimic bun, cu toate că Ministerul Sănătății a dat un comunicat în care înșiră măsurile care vor fi luate. Nu e deloc dificil să scrii un comunicat, mai greu este să îl pui în practică.
Adevărul este că, într-un fel, ne merităm soarta.
Iohannis vrea anticipate în situația în care, dacă epidemia nu va fi stopată, ar fi posibil să nu avem nici măcar alegeri locale. Fiindcă ar fi aberant să plece câteva mii de activiști prin țară, în precampanie, luând și ducând cu ei virisul ucigaș, pentru ca apoi să aduci lumea în câteva mii de secții de votare.
Desigur, chinezii au anunțat chiar azi, când scriu, adică ieri pentru domniile voastre, care citiți, că în epicentrul de la Whuan numărul de cazuri de noi îmbolnăvări a scăzut, însă fiecare zonă infectată va avea dinamica ei, adică epidemia o ia în fiecare loc de la început până când se va potoli.
Întrebarea este cine va fi suficient de înțelept și de altruist încât să ia deciziile cele mai bune pentru români. Pe domnul Klaus Iohannis îl văd, să nu vă supărați, dând bir cu fugiții la vreo cabană din munți, iar pe domnul Orban coborând chitara din cui. Cine decide, în această situație, ce stocuri de materiale și medicamente trebuie făcute, Raluca Turcan ?
Credeți că, la o adică, ne scapă Raluca Turcan de coronavirus ? Întreb și eu, nu dau cu parul.
Până una, alta, citind știrile, nu găsesc nicio declarație a vreunui lider politic dispus să renunțe la punctul său de vedere în favoarea populației. Nimeni nu spune că ar fi bine să lăsăm alegerile parlamentare la timpul lor și să învestim guvernul cu puteri depline pentru a nu ne prinde epidemia pe picior greșit. Nimeni nu dă asigurări că, la o adică, amânăm și alegerile locale până când se vor potoli lucrurile.
Epidemia de coronavirus a început să zgâlțâie economia mondială pe ici, pe colo, prin părțile esențiale. Am avea nevoie de cineva care să gândească strategic și să avem planul B și C și D etc., în caz că situația se complică. Cine eleborează aceste planuri, Ludovic și cu Raluca ?
Veți spune că Europa va lua unele măsuri, iar România, la nevoie, se va inspira din ele și va face ceea ce trebuie făcut. Credeți însă că dacă se împute treaba, scuzați expresia, UE va ajuta România la același nivel ca pe Franța sau Germania, cu un vaccin, de pildă, ori cu medicamente ? Românii care lucrează în diaspora vor primi asistență medicală la fel ca populația autohtonă, ori vor fi lăsați mai la coadă ?
Un amic îmi spunea că se bucură că vine peste noi coronavirusul, ca să vadă și românii cât îi duce capul pe cei de la putere, dar ideea mi s-a părut absurdă. În situație de criză, nu mai contează ce opțiuni politice avem.
Scriu aceste rânduri în speranța că la primele semne de intrare a pandemiei în România (dacă nu o fi intrat deja, fiindcă virusul are o perioadă de incubație) PNL, PSD, USR și restul vor anunța că renunță la jocurile politice și se ocupă exclusiv de criză. Atrag atenția că dacă nu se va întâmpla astfel, moartea oricărui român va putea fi pusă îns arcina celor care se vor lăsa în continuare pe seama jocurilor politicianiste și de interese.
Până una, alta, bine că nu am luat-o definitiv pe calea privatizării sănătății fiindcă în acest caz nu aș mai fi avut nicio speranță, nici măcar acest articol nu și-ar mai fi găsit sensul, deoarece toată strategia contra pandemiei ar fi fost legată de clinicile particulare cărora statul nu le poate impune nimic. Poate că e o lecție această situație pentru cei care nu înțeleg importanța sistemului public de sănătate. Iar pentru că se anunță deja că epidemiile vor fi recurente, nu ar fi rău să lăsăm sănătatea pentru toți la locul ei.
Închei cu o poziție radicală luată ieri de Dănuț Pop, președintele Partidului Ecologist Român.
România trebuie să ia măsuri urgente și să se gândească inclusiv la închiderea granițelor pentru a preveni apariția cazurilor de coronavirus, după ce virusul a ajuns în Europa și a băgat în carantină 10 orașe din Italia, țară în care s-au înregistrat și decese din cauza coronavirusului, a transmis sâmbătă presedintele Partidului Ecologist Roman, Dănuț Pop.
„Până nu este prea tarziu…Sesizez instituțiile statului, inclusiv CSAT, asupra unui pericol imediat, reprezentat de coronavirusul ce bântuie deja și Europa, in prezent, detectat, in Italia. Dincolo de lupta politică pentru putere, prima grijă a statului român trebuie să fie sănătatea și siguranța populației! Instituțiile statului, inclusiv CSAT, trebuie să ia măsuri urgente și sa acționeze acum, până când nu este prea tarziu și până cand nu ajungem să păzim granițele, gările și aeroporturile cu pistol sau mitralieră. Le sugerez să ia in considerare, inclusiv, inchiderea granițelor”, apreciaza liderul PER.
Poate, totuși, dracul nu e chiar atât de negru.
Vom vedea.
Gheorghe Smeoreanu
(Această rubrică apare în zilele de luni și joi)