Unele acte, valabile şi dacă expiră

0
0
  • Şoferii argeşeni pot circula cu permisul expirat administrative
  • Ce acte mai sunt valabile după ce expiră, pe perioada Stării de Urgenţă
  • ITP-ul maşinii trebuie făcut la timp
  • Directorul RAR Argeş, Nicolae Albu, îi sfătuieşte pe cei ce vin la omologări

Șoferii pot circula cu permisul expirat administrativ (expirat la termenul prevăzut pe el) sau cu autorizația de circulație expirată, dacă acest lucru se întâmplă pe perioada Stării de Urgenţă.
În schimb, şoferii nu vor mai putea circula dacă în această perioadă le expiră ITP-ul, sau asigurarea obligatorie. Astfel, documentele care ies din termenul de valabilitate în perioada Stării de Urgență, pot fi schimbate în termen de 90 de zile de la încetarea Stării de Urgență, se precizează în articolul 12 din Ordonanța Militară nr. 3 emisă. Însă, este vorba despre documente emise de o Autoritate Publică, așadar prevederea nu se aplică pentru asigurarea auto obligatorie RCA şi nici pentru ITP. În baza dispozițiilor articolului 14 al Decretului nr.195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, toate documentele eliberate de autoritățile publice își mențin valabilitatea pe perioada stării de urgență. Este vorba de premise de conducere, autorizaţii provizorii de circulaţie (numere roşii) dar şi atestate și certificate de pregătire profesională a căror valabilitate expiră. Acum se vor considera ca fiind valabile, dar numai pe perioada stării de urgență, și numai pe teritoriul României.”Șoferii care continuă să execute curse externe, având atestatul expirat, sau a cărui valabilitate urmează să expire în perioada situației de urgență. trebuie să fie conștienți însă de faptul că există posibilitatea ca în țările de destinație, precum și în cele tranzitate, să întâmpine dificultăți mai mult sau mai puțin discutabil” a afirmat președintele Institutului de Formare Profesională în Transporturi Rutiere
Programul la RAR este normal
În ceea ce privește Inspecția Tehnică Periodică fiind vorba și de chestiuni care țin de siguranță rutieră (circulația cu ITP-ul expirat poate fi periculoasă mai ales pentru mașinile vechi, cu rulaj ridicat, unde ITP-ul se face la 12 luni), aceasta nu este valabilă dacă expiră în această perioadă. Mai mult, în aceste zile, reprezentanţele RAR, inclusiv cea din Argeş lucrează în program normal, cu programări online, sau la numărul de telefon 0219672. “Programul de funcţionare al RAR este unul normal. Programările se fac online, sau prin call-center. O singură personaă trebuie să vină cu maşina, iar procedura este la fel. Îi însă pe cei care vin cu maşinile la omologare să aibă vehiculele pregătite, dezinfectate, dinainte. Trebuie să aibă maşinile spălate, să fie OK când le preiau oamenii noştri, special pentru a nu exista discuţii, având în vedere situaţia actuală” ne-a spus directorul RAR Argeş, Nicolae Albu. S.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.