Lansete pentru crap (III)

0
0



Curierul Zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru. În fiecare săptămână vă vom prezenta câte o baltă de pescuit din Argeş şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importante legi în vigoare privind pescuitul sportiv. Pentru o partidă reuşită este nevoie să fiţi cât mai bine informaţi despre specia de peşte pe care o vizaţi şi să folosiţi exact ce trebuie pentru a prinde adevărate capturi.


În acest material vă prezentăm partea a treia a serialului „Lansetele folosite la crap”. Informaţiile sunt oferite de Vlad Pavlovici, unul dintre cei mai cunoscuți pescari de crap din România, fondator al revistei “Aventuri la pescuit”, realizator de emisiuni TV la postul Fishing&Hunting.
Designul și performanța contează
Sub aspect comercial, lanseta îi prezintă unui client două lucruri distincte: blancul și echiparea. Am vorbit despre blancuri în primele doua articole din aceasta serie. Prin „echipare” se înțelege ansamblul de componente (piese principale și accesorii) puse pe blanc – mandrină, inele, coliere, ață de matisaj, clipsuri, duplon, plută. Cele doua sunt independente și nu trebuie luate la pachet, înțelegând prin asta că nu trebuie trase concluzii despre blanc în funcție de echipare sau invers. Se găsesc blancuri excepționale echipate modest sau blancuri modeste echipate excepțional. Calitatea unor componente e mai ușor de apreciat decât calitatea blancului și multe lansete sunt cumpărate doar datorită componentelor și echipării. Nimic rău în asta, designul contează la fel că și performanța, iar primul obiectiv al unei lansete – înainte de a prinde vreun pește – este să se vândă.
Mandrina și inelele
Cele mai importante componente sunt inelele și mandrina. Ambele au un rol dublu, funcțional și estetic. Cea mai practică mandrină pe care am folosit-o este Fuji DNPS 20 (cifra 20 arată că diametrul interior al mandrinei este de 20mm), o mandrină de grafit, conică, solidă, ușoară și simplă. Se potrivește cu orice blanc și are avantajul că prinde bine aproape orice tip de mulinetă, inclusiv cele cu talpa lată, care nu încap sau joacă în alte mandrine. Se produce în diverse versiuni care se deosebesc prin detalii cosmetice, cum ar fi culoarea inelului. Versiunea de bază e ieftină și chiar e de mirare că nu o vedem mai des aplicată. Sunt și versiuni scumpe, cu textura catifelată(soft touch) sau care sunt vopsite în așa fel încât să imite țesătura de fagure al unui blanc (painted weave).
Trebuie să fie compatibile cu mulinetele
Pe blancurile subțiri, exista tendință de a monta mandrine tubulare Fuji DPS 18 sau alte modele alternative. Mandrina subțire pune într-o lumină frumoasă diametrul redus al blancului, dar poate ridică probleme de compatibilitate cu unele mulinete. La mulinete grele, constați uneori că mulineta nu se așeaza bine în mandrină. În dril sau la recuperare, apare un joc și senzația e neplăcută. Iar mulinetele cu talpa mai lată pot să nu încapă în mandrine de 18mm.
Tipuri de mandrine
Acestea sunt mandrinele standard, clasice, confirmate. Apar mereu și mandrine cu forme și materiale noi, prezentate că fiind superioare prin ergonomie sau rezistență. Un exemplu sunt mandrinele metalice, de aluminiu sau de oțel, între care și versiuni hibride, carbon-inox sau carbon-aluminiu. N-am pescuit suficient cu ele că să pot confirma dacă sunt mai rezistente în timp, dar nu mi s-au părut mai plăcute. Cele de inox plin sunt grele, adaugă până la 50 gr. pe blanc, iar la cele de aluminiu n-am găsit niciun beneficiu față de o mandrină Fuji DNPS 20 obișnuită. Unele sunt prea înguste, altele joaca. Justificarea de a le monta pe lansetă, după părerea mea, e estetică. Le ai pentru că îți plac și restul e secundar. O mențiune specială merită însă mandrinele metalice ale producătorului american Batson Entreprises, din seria ALPS. Introduse pe lansetele de crap odată cu apariția modelului Shimano Tribal Ultra, sunt probabil cele mai solide mandrine de aluminiu de pe piață.
Inelul de vîrf, foarte important
Că și la mandrine, cele mai sigure inele sunt considerate inelele Fuji. Totuși, dacă la mandrine se constată diferențe de calitate între mandrinele Fuji și alte mandrine, care le copiază, la inele diferența e mai puțin notabilă. Uneori, aproape că nu există. De pildă, pe lansetele mele, produse de o firma cu reputație, inelele sunt anonime. „No-name”. E surprinzător că o lansetă premium vine cu inele de duzină (la prețul ei, poate că merită alte inele), dar aceste inelele simple și ieftine fac același lucru că și inelele scumpe. Am pescuit cu lansete echipate cu cele mai bune inele Fuji și nu era nicio deosebire, nici în aruncare și cu atât mai puțin în dril, așa că nu m-aș preocupa dacă o lansetă vine echipată cu inele Fuji sau nu. Singurul inel care merită o mai mare atenție și pe care l-aș schimba, dacă m-ar interesa distanța de aruncare, este inelul de vârf, unde e util – când arunci – să ai un model anti-tangle.
Aspectele care fac diferența
Aspectele care contează la inele sunt greutatea, configurația și dispunerea și, pentru aruncări la mare distanță, diametrul. Dacă inelul e suficient de fiabil, marca va conta mai puțin. Greutatea e un factor determinant pentru felul în care se comportă blancul. Asta nu mai e o chestiune de gust, este un lucru incontestabil – greutatea inelelor modifică acțiunea lansetei. E important că inelele să fie cât mai ușoare, mai ales pe vârf. Aș evita inele voluminoase, indiferent de marcă, de exemplu inelele cu picior lung, gândite să reducă riscul de încurcare a firului, dar care adaugă o greutate suplimentară pe blanc și accentuează în aruncare torsiunea vârfului. În ceea ce privește configurația, n-aș alege lansete care sar abrupt de la un inel de diametru mare la unul de diametru mic, cum e trecerea directă de la un inel de 50 la unul de 30. Mai simplu spus, nu vă uitați doar la primul inel, uitați-vă și la următoarele!. Dispunerea inelelor e mai greu de apreciat pentru cumpărători, dar va influența felul în care lucrează lanseta. Aici, cel mai discutat aspect este plasarea primului inel cât mai sus, până la spigot, la blancurile de distanță, dar mai sunt și altele, cum ar fi numărul de inele calculat în raport cu acțiunea lansetei.
Diametrul inelelor inflențează lansările
În ceea ce privește diametrul inelelor, inelele mari sunt considerate optime pentru distanță, mulți pescari preferând un inel de plecare de 50 și o configurație 50-16. În același timp, inelele astea adaugă greutate pe blanc, iar greutatea te poate face să pierzi avantajul inelelor mari. O posibilă soluție, luată în calcul deocamdată numai pe segmentul de rod-building, este folosirea unor inele de 40 cu diametru interior mai mare. 40 sau 50 sunt diametrele exterioare ale inelelor. Se găsesc și tipuri de inele – cum e Minima 4 de la Pacific Bay – care, prin folosirea unei rame speciale, subțiri, fac că inelul de 40 să se apropie de diametrul interior al inelului de 50, cu avantajele care decurg de aici. E posibil să vedem acest tip de inele apărând și în domeniul lansetelor de serie, în următorii ani.  M.D.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.