Primarul condamnat nu se lasă ușor!

0



Condamnat defintiv pentru delapidare, fostul primar al co­munei Călinești, Gheorghe Ionescu nu s-a lăsat așa ușor. Acesta a atacat decizia formulând o cerere de revizuire. Solicitarea i-a fost respinsă atât de Judecătoria Topoloveni cât și de Curtea de Apel Pitești, ceea ce înseamnă că fostul edil rămâne cu condam­narea de 2 ani închisoare cu suspendare. Între timp, fostul șef al administrației locale are noi probleme, de această dată, Curtea de Conturi fiind cea care îi cere socoteală pentru modul cum a gestionat banii care au intrat și au ieșit în visterie sau pe cei care ar fi trebuit să-i obțină din creanțe, taxe sau autorizații.


Gheorghe Ionescu, primarul comunei Călineşti, a fost trimis în judecată în 2017 pentru abuz în serviciu şi delapidare, alături de fostul viceprimar, Vasile Meilescu, şi de fosta contabilă şefă, Sidonia Nicoleta Roşu. Pe 15 noiembrie 2019, Curtea de Apel Pitești i-a achitat pe cei trei inculpați pentru abuz în serviciu, în schimb edilul și fostul viceprimar sunt condamnați pentru delapidare. Instanța a decis ca primarul comunei Călinești să fie condamnat cu suspendare la 2 ani închisoare pentru delapidare. I s-a interzis dreptul de a fi ales într-o funcţie publică şi dreptul de a ocupa funcţia de primar timp de trei ani. Primarul Gheorghe Ionescu și fostul viceprimar Vasile Meilescu au fost obligați de instanță și la plata sumei de 2613,18 lei, către partea civilă Comuna Călineşti, reprezentând contra-valoarea prejudiciului material cauzat prin săvârşirea infracţiunii de delapidare. În ianuarie 2020 Gheorghe Ionescu și-a pierdut funcția, fiind demis de prefect.
Cerere de revizuire respinsă!
Hotărât să iasă basma curată Gheorghe Ionescu a formulat o cerere de revizuire, aceasta fiindu-i respinsă în martie 2020. Cum decizia nu era definitivă, fostul primar a mers mai departe și a declarat apel. Curtea de Apel Piteșit i-a respins cererea, hotărârea fiind definitivă. Astfel Gheorghe Ionescu rămâne cu condamnarea de 2 ani cu suspendare și interdicția de a mai candida pentru o funcție publică.
Probleme şi cu Curtea de Conturi
În timp ce fostul edil se luptă să își spele imaginea publică, privind condamnarea, Curtea de Conturi vine cu un raport stufos privind neregulile depistate în urma unui control la Primăria Călinești, pe vremea când era condusă de Gheorghe Ionescu. „Nu există concordanță între valoarea totală a creanțelor înregistrate în evidența contabilă sintetică și valoarea totală a creanțelor înregistrate în evidența fiscală analitică a entității auditate, fapt ce a condus la prezentarea eronată a acestora în situațiile financiare aferente anului 2018 în sensul supraevaluării datelor menționate cu suma de 9.843.418 lei; Nu a fost organizată și condusă evidenta contabilă extrabilanțieră a angajamentelor bugetare și legale; Au fost acordate, în mod nejustificat, scutiri de la plata impozitului pe clădiri, pe teren și pe mijloacele de transport pentru contribuabili persoane fizice în anul 2018, în sumă de 7.805 lei”, sunt doar câteva dintre nereguli. Ar mai fi faptul că edilul nu a urmărit încasarea impozitului pe clădiri, de la doi agenţi economici, nu a luat măsuri de stabilire a taxelor din autorizaţiile anuale pentru baruri restaurante şi activităţi recreative, nu a încasat taxele pe clădiri aferente, de la chiriaşi, etc. M.Sandu


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.