Pop-up-uri pentru crap (II)

0
  • Curierul zilei vă prezintă tehnicile de pescuit



Curierul Zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru. În fiecare săptămână vă vom prezenta câte o baltă de pescuit din Argeş şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importante legi în vigoare privind pescuitul sportiv. Pentru o partidă reuşită este nevoie să fiţi cât mai bine informaţi despre specia de peşte pe care o vizaţi şi să folosiţi exact ce trebuie pentru a prinde adevărate capturi.


În acestă ediție vă prezentăm a doua parte a materialului”Pop-up-urile pentru crap”. Informaţiile sunt oferite de Vlad Pavlovici, unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania, fondator al revistei “Aventuri la pescuit” și realizator de emisiuni TV la postul Fishing&Hunting Chanel .
Cele mai multe pop-up-uri sunt boiliesuri de atracție, garnisite cu arome sintetice, în rețete mai mult sau mai puțin complexe. E bine de știut că un pop-up nu trebuie să conțină neapărat arome că să dea rezultate, am prins bine și cu pop-up-uri pe mix de boilies, fară pic de aromă, aditivate doar cu lichide nutritive și rulate cu granule de plută, dar pop-up-urile de genul acesta nu sunt atrăgătoare sub aspect comercial.
Pop-up-urile care prind cel mai bine
Pop-up-urile care prind atât pește, cât și pescari sunt mai ales cele viu colorate, uneori fluorescente, cu doze mari de aromă. Ce înseamnă doze mari de aromă? Frecvent, se folosesc doze de zece ori mai mari decât la boiliesurile obișnuite, ceea ce nici nu e mult. E un dozaj mediu. De exemplu, să presupunem că avem un boilies care conține 10ml de aromă pe kilogram. Mixul acestui boilies ia la rulat zece ouă, deci doza de aromă în boilies e de 1ml pe ou. La pop-up-uri, aceeași aromă poate să meargă bine într-o proporție de 10ml pe ou.
Aroma face diferența
Unele arome suportă și doze mai mari, de până la 25-30ml pe ou, în rețetele de pop-up. Da, 25-30ml de aroma pe ou, nu e o greșeală de tipar. Sunt arome tolerante la supradozaj și implicit tolerante la erorile pe care le pot face pescarii înclinați să pună mai multa aromă. Anumite versiuni ale aromei Squid & Octopus (anumite versiuni, nu toate) intră în această categorie, ceea ce explică de ce aroma prinde bine – dacă nu mai bine – în doze mari. Aroma de Chocolate Malț e un alt exemplu.
Uleiurile esențiale atrag
Alături de arome, un aditiv important în pop-up-uri sunt uleiurile esențiale. Deși nu au nici pe departe dispersia aromelor, uleiurile esențiale contribuie la semnalul de atracție emis de pop-up-uri. Combinațiile de arome și uleiuri esențiale produc bile cu o notă mai sofisticată și, uneori, mai eficientă. Gama de uleiuri e diversă, de la cele de condimente la cele de flori sau fructe. Ca și la arome, dozele de ulei esențial sunt mai mari decât la boiliesurile folosite ca nadă. Alt element-cheie al pop-up-urilor sunt îndulcitorii. La ce bun un îndulcitor într-o bilă pe care peștele nu o mănâncă?. Tot pentru atracție. Îndulcitorii sunt în general foarte solubili și au o dispersie comparabilă cu a aromelor. Ca și aromele, se propagă în apă și transmit semnalul de hrană la care raspunde peștele. Probabil cel mai interesant îndulcitor din acest punct de vedere este Thaumatinul, un îndulcitor natural, intens și fără gust secundar amar, ca al îndulcitorilor chimici. Faceți experiența de a revitaliza câteva pop-up-uri vechi, din care s-a șters mirosul, cu 1ml de aromă și 1ml de Thaumatin și nu numai că vor fi ca noi, dar poate că vor prinde chiar mai bine decât în momentul în care au fost proaspete.
Cum se fac pop-up-urile
Că rețetă, se pot face pop-up-uri doar cu mix, ou și aromă. Și eventual colorant. E suficient și nu au de ce să nu prindă pește, dacă peștele răspunde la unul dintre cei doi stimuli pe câte îi oferă pop-up-ul: aroma și culoarea. Uneori, însă, e nevoie de ceva mai mult. Diferența între pop-up-urile care prind câteodată și cele care prind constant o fac ingredientele suplimentare. Adăugarea de uleiuri esențiale, extracte palatante, îndulcitori și stimulatori de hrănire amplifică atracția unui pop-up, la fel cum amplifică și atracția unui boilies obișnuit.
Aroma solidă are efect
Extractele palatante pot fi simple arome sub forma de pudră. Producătorii de arome livrează la cerere orice aromă și în forma solidă, cu observația că versiunea solidă e de regulă mai puțin concentrată decât cea lichidă. Într-un boilies, pudra atrage mai lent, într-o primă instanță, dar are avantajul că nu se spală, dublând în felul acesta aroma lichidă al cărei impact rapid este dat de solubilitate. După ce aroma lichidă s-a spălat din pop-up, aroma solidă continua să aibă efect. Termenul de extract trimite cu gândul la extractele naturale, dar în cazul extractelor palatante avem de-a face cu un produs chimic, la fel ca și aromele din care provin.
Stimulatorii, element important
Stimulatorii de apetit sunt deseori ingrediente comune, pe care nu te-ai gândi să le întâlnești în formula unui pop-up. De exemplu, un anumit tip de sare (MSG) sau un anumit tip de zahăr (fructoza). Sau sarea de lămâie. Atractanți folosiți frecvent sunt și acidul N-Butyric sau betaină. Sau L030. Și mai sunt și alții. Prin adăugarea lor, efectul de atracție e cumulat, ca și în boiliesurile date că nada. Procesul este același, diferă doar dozele. Pop-up-urile comerciale conțin conservant, că să reziste pe raft în condiții optime, în timp ce pop-up-urile rulate acasă, fără conservant, trebuie păstrate cu grijă, altfel vor mucegăi. Se pot congela, se pot usca, se pot dipui. Baza dipurilor ar trebui să fie un lichid neutru, care să le glazureze fară să le înmoaie, cum sunt glicerina și uleiul de cânepă. Că și la boiliesurile obișnuite, dipul poate include toți atractanții folosiți în partea lichidă.
Culoarea poate fi decisivă
În final, câteva cuvinte despre unul dintre elementele cele mai semnificative ale unui pop-up: culoarea. Culoarea poate fi decisivă. Uneori prinzi doar datorită culorii. Asta se verifică pescuind cu pop-up-uri rulate pe aceeași rețetă, dar în culori diferite. În funcție de transparența apei, culoarea ajunge uneori să conteze mai mult decât aroma. În asemenea cazuri, am mai mare grija să iau la mine un pop-up de o anumită culoare, decât de o anumită aromă. Una dintre culorile mele preferate e albul, care are capacitatea de a reflecta foarte bine lumina. Nu e întâmplător că, pe unele lacuri, albul e cea mai eficientă culoare pe timp de noapte. Am constatat asta de multe ori și experiența cea mai recentă a fost nu mai departe de săptămână trecuta când, pe o apă limpede, însă pe o vreme închisă, plumburie, pop-up-urile albe și galbene, care valorificau mai bine lumina, au surclasat pop-up-urile roșii, atât la crap, cât și la ten. „Tubul de oxigen” de mai sus a fost una dintre capturi. M.D.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.