Miroase a dictatură la nivelul întregii Europe

9
0

  • Din punctul meu de vedere



Când nu vorbești sincer, deschis și pe înțeles cu națiunea, națiunea nu te va urma. Iar dacă națiunea nu te urmează cu încredere și entuziasm, nimic bun nu se poate întâmpla.


PNL a lansat Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) iar prima întrebare pe care i-aș adresa-o dlui Ludovic Orban ar fi dacă românii cunosct termenul de ”reziliență”, ori trebuie să se uite în DEX înainte de a pricepe despre ce este vorba.
Uitați-vă în DEX, dragi cititori ai acestor rânduri, pentru a înțelege ceea ce ne spun UE și PNL.
Acest Plan Național de Redresare și Reziliență se întemeiază pe bani europeni, drept pentru care PNL ne face o prezentare generală a situației fondurilor pe care le vom primi:
În total, în cadrul financiar multianual al UE, România primește 79,94 miliarde euro, bugetul UE fiind de 1.411,5 miliarde euro.
România primește în cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență 30,4 miliarde euro, bugetul UE fiind de 672,5 miliarde euro.
România se află pe locul 7 la alocările de granturi din Mecanismul de Redresare și Reziliență.
Constrângeri în elaborarea PNRR:
– Investiții direcționate către tranziție verde și digitalizare.
– Alocare buget pentru schimbări climatice: minimum 37% din total buget.
– Alocare buget pentru digitalizare: minimum 20%.
Să reținem că, deocamdată, acest buget nu a fost aprobat, Polonia și Ungaria folosind dreptul de veto, deoarece accesul la bani este condiționat de CE și PE prin noțiunea nedefinită a respectării statului de drept.
O întrebare pentru toți cititorii acestor rânduri: în România se respectă statul de drept ?
Veți spune că da, se respectă, dar vă reamintesc că pe vremea lui Liviu Dragnea urla întreaga Europă că în România statul de drept nu se respectă. Parlamantari din țări de la celălalt capăt al Europei și publicații de prestigiu repetau obsesiv că România și statul de drept sunt ca baba și mitraliera, adică nu au nicio legătură.
S-a schimbat ceva în legislație de pe vremea lui Dragnea ?
Nimic ! Și atunci, cum putem spune că, ditr-o dată, statul de drept este respectat în România.
De fapt, nu toată Europa admite acest lucru. De la Haga, aflăm că olandezii sunt în continuare de părere că nu respectăm statul de drept și, ca atare, nu putem fi primiți în Schengen.
Păi, ori îl respectăm, ori nu îl respectăm ? Mă refer la statul de drept.
Observ cu mândrie patriotică faptul că premierul nostru, dl Ludovic Orban, a pus la punct Ungaria și Polonia pentru că folosesc dreptul de veto în aprobarea bugetului UE pe motiv că repartizarea banilor este condiționată de respectarea statului de drept.
Orban ar fi făcut bine să susțină Polonia și Ungaria, măcar pentru faptul că România suferă deja de această condiționare, nefiind admisă în spațiul Schengen din pricina opiniei olandeze că nu respectăm statul de drept.
Evident că Ludovic Orban a ascultat ordinul lui Klaus Iohannis care a ascultat ordinul Angelei Merkel de a-i înjura pe Viktor Orban și Mateusz Morawiecki. Marile puteri vor să își păstreze mecanisme de control asupra celorlalți membri ai UE care mai au de privatizat active și resurse importante în favoarea cui trebuie.
Acum, poate înțelegem mai bine că nu de dragul României susține Klaus Iohannis că viitorul guvern trebuie făcut în jurul PNL. Deocamdată, PNL este dispus să asculte ordinele primite din exterior.
Oare, nu ar face același lucru și un premier PSD ? În principiu, ar face-o, dar nu se știe niciodată, mai bine mănâncă lupul oaia de acolo de unde a mai mâncat-o. PSD este în alta familie europeană, ar urma alte negocieri și resetări. Mai bine, nu – își spun Berlinul, Parisul, Haga și alți stăpâni.
Acceptarea planurilor migraționiste, redefinirea familiei și adopțiilor în răspărul credinței creștine și, mai ales, privatizările la ordin sunt chestiuni controlate prin definirea arbitrară a respectării statului de drept.

Fiindcă am sărbătorit ieri Ziua Națională, poate că ar trebui să spun că în Tratatul de aderare la UE nu există nicio definiție, nici măcar vagă, a statul de drept. Ar fi de presupus că votul cetățenilor pe Constituție, Parlament, Președinție este suficient pentru a defini și garanta statul de drept. Se pare că acest vot trebuie să conteze cât mai puțin spre deloc.
Am început aceste rânduri spunând că puterea ar face bine să discute sincer și deschis cu națiunea dacă vrea consens și optimism. Din păcate, se întâmplă exact pe dos. Președintele Iohannis și PNL au prezentat un Plan de Redresare și Reziliență bazat pe bani europeni ca și cum acești bani ar fi ai lor, nu ai țării.
Este aici o atitudine atât de ipocrită, încât ți se face de-a dreptul scârbă.
Se apropie momentul, dacă nu cumva a și venit, ca prin mecanisme care nu au legătură cu Tratatul de aderare să se joace asemenea jocuri de interese încât majoritatea parlamentară, culoarea guvernului și numele președintelui din România să fie stabilite pe sub masă, iar după ce au fost stabilite, structurile statului subteran să fie însărcinate cu ducerea la îndeplinire a obiectivelor.
Miroase a dictatură la nivelul întregii Europe, nu doar la nivelul României, ceea ce națiunile ceva mai mândre nu vor să accepte.
Noi mergem în continuare pe principiul potrivit căruia capul plecat sabia nu-l taie.
Gheorghe Smeoreanu
(Această rubrică apare în zilele de luni și joi)


9 COMENTARII

  1. Au fost in istoria recentă multe cuvinte și expresii neexplicate poporului: socialism cu față umană, minerii au venit să facă ordine (planteze flori), etc.
    Apoi, observ că dl. Smeoreanu și l-a ales ca reper principal pe Dragnea.

  2. Încă nostalgic după Dragnea de Rahova, cronicarul de Albota nu-l dă jos din brațe, deși are variante mai libere ca Bădălău, Iordache, chiar și Ciolacu. Găsește aceleași mizerii și în Argeș, atât în stânga, dar și în dreapta, non – valori care cerșesc acum fotoliul de parlamentar. Să le reamintim că anul trecut s-au născut mai mulți copii români în străinătate decât în țară? Cu siguranță nu-i interesează decât copiii lor. Acum vor votul pentru ei și gașca lor de îmbuibați. Răspuns: Niciodată!

  3. Sa sustii ca notiunea de stat de drept este una nedefinita, e o ticalosie Sa sustii ca , in privinta respectarii statului de drept, situatia de-acum e identica cu cea de pe vremea lui Dragnea, e o nesimtire! Sa-i amintim pseudoziaristului ca, in urma referendumului, nici un guvern nu mai poate modifica legile care privesc justitia prin OUG, ele trebuie modificate,obligatoriu,de catre parlament. Iar actualul sigur nu o face, de aceea sunt necesare alegerile. Si de aceea!
    Mai induce ideea ca un nou guvern PSD ar renegocia acordurile cu UE, in conditiile in care eventualele negocieri se fac in interiorul Parlamentului European, fara nici o legatura cu alegerile parlamentare din 06.12.2020. Iar negociatorul este Presedintele ( imaginati-va ca negociatorul Romaniei ar fi fost Vasilica…)
    Ca sa fie clar, duminica voi vota pe un buletin PNL, pe celalalt USR PLUS! O consider cea mai corecta decizie si dovada ca nu sunt membru de partid.

  4. Dar conceptul de „stat paralel” are o definitie?
    Bineinteles ca nu are,
    dar o buna parte a presei (inclusiv dl. Smeoreanu) scrie despre acest stat „care nu exista pentru ca nu poti emigra in el” – dupa cum scria dl. Smeoreanu in alt editorial.

    Lumea presei si a politicii inventeaza sintagme si titluri fara acoperire.

    Tot asa, ca exemple, in presa si la televiziuni anumiti jurnalisti sunt prezentati cu titul de ‘analistici politici’ sau ‘analisti economici’, iar unii isi aroga titlul de ‘formatori de opinie’.

    Ei bine, daca despre asa-zisii ‘analisti’ mai putem vorbi, despre ideea ca opinia maselor este ‘formata’ de diversi ‘ scârţa-scârţa pe hârtie’… ce sa mai spunem?

  5. Revin,de data asta in calitate de suporter al FC Arges. Citesc ca marele primar al Pitestiului tocmai l-a dat afara si pe cel de-al treilea antrenor! Urmeaza al 4-lea, in tot atatea luni de la inceperea campionatului. Va dati seama ca Gentea considera echipa asta drept jucaria lui,pe banii nostri !
    De-abia astept meciurile cu spectatori , sunt sigur ca galeria nu uita si nu iarta! Ce si-o fi zis omul, partidul a schimbat 3 premieri in 6 luni, asta e un mizilic…Mai tineti minte cand Smeo ne spunea ca vor veni vremuri de glorie la FC Arges, gratie conducatorului mult iubit?

    • Punct de vedere corect. De fotbal să se ocupe oameni de fotbal care au avut rezultate.. La FC Arges acum, din păcate, nu avem decât conducători care l-au votat pe Gentea.

  6. Cand e un guvern marioneta care executa orice de la UE atunci statul de drept e respectat.
    Cand conduc partide cat de cat tradionaliste si cu ceva idei nationale atunci sunt puse la index de birocratii de la Bruselles. A se vedea Polonia si Ungaria.
    Iar in Romania se vede bine acest lucru pentru ca fiind aceeasi legislatie ca acum 2 ani asa cum spune si dl Smeoreanu, dar fiind un guvern obedient si capabil sa tranzactioneze orice atunci UE e linistita.

    Car despre banii aceia – daca vor veni – vor fi orientati spre anumite sectoare si se vor achizitiona tehnologii verzi care ce sa vezi majoritatea sunt produse in Germania. Deci grosul banilor se vor intoarce.
    Pentru cine vrea sa inteleaga mai multe despre banii europeni poate cauta pe youtube dialogul lui Ion Cristoiu cu economistul Adrian Caciu din iulie 2020. Banui ca mesajul meu va deranja comentatorii liberali sau useristi care isi fac rondul pe aici dar poate e util pentru cititorii dornici de informatie nefiltrata.

    • Ungaria a avut ‘tupeul’ / ‘suveranitatea nationala’ de a importa vaccinul rusesc anti-Covid, deoarece a fost mai devreme pe piata.
      Bineinteles ca in aceste conditii cei care masoara statul de drept spun ca nu e respectat in Ungaria, pe cand in Romania (care va mai astepta pana va primi vaccinul acreditat de UE) respecta statul de drept chiar daca a avut in trecutul recent Legea Recursului Compensatoriu si „Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie” – o institutie (cu conducere numita politic) de anchetare a procurorilor DNA.

Comentariile sunt închise.