Cel mai citit cotidian local din Argeş. Ştiri din (politică, economie, social, sport, fapt divers); anunţuri (matrimoniale şi mica publicitate), numai aici pe www.curier.ro. Toate anunţurile din RUBRICILE de MARE şi MICĂ PUBLICITATE publicate în ziarul Curierul zilei, vor fi postate GRATUIT, pe www.curier.ro, la rubrica PUBLICITATE PDF. Doriţi ca reclama dumneavoastră să apară aici (pe www.curier.ro)? Contactaţi-ne la tel:0248/215740 , 0248/215726 sau 0348/439035.
Ediţia tipărită: Anul XXIX Nr. 8474-Luni, 27 martie 2023
Trimite-ne știrea ta! Rubrică - redactori Curierul Zilei OFERTĂ On-Line OFERTĂ Ziar-Tipar Publicitate PDF - Martie 2023
■ Postări recente ■ Ştiri ON-Line ■ Fapt divers ■ Social - Economic ■ Sport ■ Cultural - Monden ■ Advertoriale & publicitate ■ Anunţuri on-line■ Distribuţie OLTENIA

Articole »»» »»» »»»

6 Comentarii:

 1. 1

  Clevetici

  Interesant articol. Buna punere in tema a publicului cititor mai tanar, care nu a apucat perioada interbelica si nici nu a cautat sa citeasca astfel de carti despre psihologia poporului nostru.

  In micul nostru oras am avut prilejul sa lucrez pentru o firma occidentala de mica anvergura (30-40 de angajati). Dupa vreo 7 ani de lucru unul din sefii mei occidentali mi-a rezumat astfel stilul de munca al romanilor:
  „La inceput cand intra intr-un nou serviciu se straduiesc sa respecte regulile si sa munceasca eficient.
  Dar nu dureaza mult timp pana apare rutina si devin delasatori.
  Destul de multi nu isi dau seama sau nu vor sa constientizeze ca munca lor facuta bine sau prost poate avea efecte benefice sau nocive asupra succesului afacerii.

  Daca a mai trecut un an de munca angajatul se asteapta la o marire de salariu chiar daca e constient ca nivelul sau de performanta nu a crescut cu nimic, ba chiar a facut si greseli.”

  ==========================
  In alta ordine de idei este trist ca la peste 30 de ani de la revolutie, dupa ce ni s-a promis libertatea de exprimare, constatam ca guvernantii si presa (romana, dar sub influenta occidentala) ne impun standarde in alegerea cuvintelor si a temelor despre care se poate discuta in public.
  Se reinventeaza limba romana din care presa incearca sa scoata cuvinte precum ‘tigan’, ‘handicapat’ si sa le inlocuiasca cu ‘rrom’, respectiv expresia ‘persoana cu dizabilitati’.

  Cand ma gandesc la ce a patit arbitrul roman care a rostit cuvantul ‘negru’, fara nici o conotatie rasista sau denigratoare… ma intreb care mai e diferenta dintre libertatea de expresie in comunism si cea din capitalism (i se zice ‘democratie’).

  Reply
  1. 1.1

   A. Riciu

   Un comentariu corect! Ca o completare, americanii nici în filme nu mai spun ,,negru” ci ,,afro-american”. Politically correct, de! Altfel, pentru români tema psihologiei colective este vastă, sunt deosebiri și pe regiuni, unii au fost sub habsburgi, alții sub turci…Însuși Țuțea este în dubiu, trecând de la idioți la ,,poporul român nu e cu nimic inferior poporului german sau francez” și, parcă anume pentru editorial, ,,am dorit dintotdeauna să fac o teză de doctorat cu tema aflarea în treabă ca metodă de lucru la români”.

   Reply
   1. 1.1.1

    CVititor

    Articolul este super si sunt absolut sigur ca lipsa spatiului rezervat editorialistului il priveaza pe acesta de reliefarea multor alte aspecte in legatura cu subiectul abordat.
    Cat priveste continutul as mai avea de adaugat 2 amendamente :
    1) va fi greu pentru generatiile actuale/viitoare sa tina pasul cu vestul datorita lipsei evidente de cultura si pregatire multilaterala iar situatia actuala a invatamantului nu face altceva decat sa lege inca o piatra de moara de aripile si asa plapande ale tineretului si copiilor din Romania.
    2) pierderea credintei in D-zeu, in Religie si in cei care ar trebui sa fie promotorii măcar al învățăturii celor „10 porunci”
    Asa cum bine zicea marele filosof P. Tutea „Fără credință, omul devine un animal rațional care vine de nicăieri şi merge spre nicăieri“
    La noi se vorbeste frecvent despre DEMOCRATIE…iata si parerea Maestrului Tutea: Democrația e sistemul social în care face fiecare ce vrea și-n care numărul înlocuiește calitatea… Triumful cantității împotriva calității.

    Democrația este sistemul social care face posibilă existenţa idiotului alături de geniu. Dar ea se deosebește de egalitarismul comunist prin lege. În democraţie legea funcţionează, în vreme ce în comunism legea nu există; e tiranie.
    Cu alte cuvinte democratia este „domnia plebei si a bunului plac”
    Probabil in sistemul democratic se încadrează si voturile negative adresate distinsului A. Riciu care efectiv nu au ABSOLUT nicio logica in context. Dar ce sa facem, citim, ne miram, comentam si tragem concluzia exprimata tot de către distinsul P. Tutea : Când vezi cirezile de imbecili, devine suportabilă însingurarea.

    Reply
    1. 1.1.1.1

     Zoil

     ” 1) va fi greu pentru generatiile actuale/viitoare sa tina pasul cu vestul datorita lipsei evidente de cultura si pregatire multilaterala … ” .
     N-asa, ca le-mbarligi … „datorita” / de fapt din cauza … ” lipsei evidente de cultura … ” ?!

     Reply
     1. 1.1.1.1.1

      Anton

      Bine, mă, ești tu deștept, din cauză că datorită….

 2. 2

  trivaleanu

  Frumos editorial, frumoase comentarii! Părerea mea: nu suntem nici buricul, dar nici proştii lumii. Totul ţine de organizare, un domeniu în care, dintotdeauna, da!, am fost deficitari. Şi de lipsa de onoare care are un determinism istoric (capul plecat, sabia nu-l taie!) aici, la punctul de convergenţă al intereselor imperiilor. Confuzia de valori din timpul comunismului a accentuat aceste tare naţionale, iar efectele negative continuă şi astăzi. Totuşi, mai ales după intrarea României în Uniunea Europeană, progresul ţării este indiscutabil şi vizibil pentru orice om de bună credinţă. Schimbarea va veni prin tânăra generaţie dacă se va implica (se vede un trend în această privinţă) căci va aplica modele occidentale. Eu, unul, nu sunt pesimist, în ciuda dinozaurilor conservatori de tot felul!

  Reply

Comentează »»» »»» »»»

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Argeş, localitatea Piteşti, B-dul Republicii nr. 1 A, © 2022 România. All rights reserved. Curierul Zilei
Pe curier.ro găsiți numeroase informaţii din diferite domenii precum: Fapt Divers ; Social – Economic ; Sport ; Cultural – Monden ; Reţeta zilei . De asemenea şi editorialele scrise de: Marilena Baraţă ; Constantin Neguţ ; Gheorghe Smeoreanu . Precum şi publicitatea în format PDF la rubrica: Publicitate PDF . Doriţi ca reclama sau comunicatul dvs. să apară aici? (pe curier.ro) Contactaţi-ne la tel: 0248/215740 , 0248/215726 sau 0348/439035 .