Mucenici munteneşti cu nucă

0



Timpi de preparare:
Timp de preparare: 30 min
Timp de gătire: 60 min
Gata în: 90 min
Ingrediente:
Pentru aluat
500 gr. făină
200 ml apă
1/2 linguriță sare
Pentru fiert
2-3 litri apă
zahăr după gust
Pentru servit
300 gr.nucă măcinată
esenţă de rom
coaja rasă a unei portocale
coaja rasă a unei lămâi
esenţă de vanilie
1 plic zahăr vanilat
scorţişoară
Mod de preparare:
Spre deosebire de mucenicii moldovenești, atunci când se apropie 9 martie, în ziua de Sfinții 40 de Mucenici, în Muntenia rețeta este diferită. Mucenicii muntenești sunt aceia mici, în formă de 8, fierți în zeamă.
Amestecă făina, apa și sarea și frământă pentru a obține un aluat potrivit de tare. Întinde aluatul într-o foaie nu mai groasă de 1/2 cm. Taie mucenicii cu aparatul special în formă de 8.
Pune mucenicii tăiaţi pe hârtie (sau într-o tavă), răsfiraţi. Lasă-i să se usuce timp de o oră.
Pune pe foc o oala cu 2-3 litri de apă, cu sare și zahăr – după gust. Când apa începe să fiarbă, micșorează focul și pune mucenicii cu grijă. Adaugă răzătura de citrice, esenţele și zahărul vanilat și lasă-i la fiert în jur de 20-25 de minute.
Mucenicii se servesc reci sau calzi, cu nucă și scorţisoară presărate deasupra.