E momentul să reacționăm. Puternic

4
0

  • Din punctul meu de vedere



Moto: ”E momentul ca să reacționăm. Puternic. Dacă vom privi cu brațele în sân această concertată apocalipsă a cenzurii și elucubrațiile unor demolatori, vom lăsa copiilor noștri o lume, în care valorile nu contează, familia, tradiția marii artiști și scriitori universali, o lume de slogane penibile, de excluderi și demolări continue.” (Doina Uricariu).


Situația de la Spitalul Foișor arată că există două lumi într-o singură lume, ceea ce am mai încercat să demonstrez. Pe de o parte, avem lumea veche, în care omul bolnav are o anumită sacralitate, se bucură de o protecție specială, iar pe de altă parte, avem o lume nouă în care dacă ești bolnav sau bătrân nu ai nicio valoare.
În lumea veche contau enorm studiile universitare și cultura generală, experiența acumulată în conducere, familia, cu copiii și nepoții ei, credința în Dumnezeu, capacitatea omului de a avea o proprietate și a se îngriji de ea, contau vecinii, prietenii, grupul, națiunea, patria.
În lumea nouă, a urma o facultate bună este o pierdere de vreme, e mai bine să fii membru al unei organizații non-guvernamentale, a citi este ceva demodat, în schimb contează să faci voluntariat, iar dacă ai cumva credință, mai ales creștină, ești alungat nu neapărat cu pietre, ci cu voturile organizației din care faci parte.
Fiindcă fără o specializare e greu să ai o proprietate, proprietatea nu mai contează, a apărut din nou nostalgia pentru folosirea în comun a diferitelor lucruri cum ar fi casa, mașina, chiar și partenerul sexual. Vecini nu mai ai deoarece nu te stabilești nicăieri, prietenii sunt înlocuiți cu tovarășii, grupul se face și se desface, națiunea este un concept învechit, iar patria e acolo unde îți e ție mai bine.
În această situație, pentru dl ministru Vlad Voiculescu a muta și a externa niște bolnavi, care întâmplător mai sunt și bătrâni și rurali, la miez de noapte, în pijamale, chiar dacă au fost recent operați, este ceva normal, în firea lucrurilor. Sunt sigur că dl ministru se miră sincer că societatea reacționează negativ, că oamenii ies în stradă pentru astfel de fapte, singurul mod de a scăpa domnia sa de o disonanță cognitivă fiind acela de a admite că suntem un popor barbar care nu îi merităm angelica ființă, după cum îl caracteriza filosoful Gabriel Liiceanu.
Nu întâmplător, USR – PLUS i-a luat apărarea lui Vlad Voiculescu, chiar dacă admitem că Dan Barna și Cioloș sunt duplicitari. Posibil să fie duplicitari, în sensul că ei sunt din lumea veche dar au înclinații și spre cea nouă, în plus, au un program prestabilit.
Ar rămâne să ne străduim a vedea ce se întâmplă cu doctorul Arafat. Îmi este silă de xenofobi și nu fac nicio discriminare, dar să nu uităm că orientul este o lume mult mai dură decât occidentul, iar drepturile omului sunt acolo nimic față de drepturile societății în ansamblul ei. Probabil că undeva concepțiile ministrului și ale șefului Departamentului se întâlnesc și de aici a rezultat ceea ce s-a întâmplat la Foișor.
Așa, pentru a încerca să explicăm lucrurile în diacronia lor, voi spune că apariția minunatei lumi noi, de fapt a germenilor ei, deoarece cuvântul din poveste înainte mult mai este, voi aminti că școala nu mai este școală.
Când școala nu mai e școală, nu înseamnă că noua generație e mai neștiutoare, înseamnă că învățământul naște monștri. Micuții care au descărcat clipuri și au jucat jocuri pe telefon în timpul orelor, care și-au făcut referatele copiind de pe internet, care au răspuns la întrebări grele căutând pe Google, care au putut să dea ei note profesorilor pe diferite site-uri și chiar să își reclame, la un telefon scurt și alocat cu dedicație, părinții care îi puneau să învețe au devenit acum adulți și vor o societate după chipul și asemănarea lor.
Telefoanele inteligente, laptopurile, ceasurile care măsoară oxigenarea creierului și numără pașii nu au nicio tresărire în momentul în care niște bolnavi eventual bătrâni sunt mutați ca vitele de la un spital la altul sau trimiși acasă.
Nu s-a mai văzut așa ceva ? Ba, s-a mai văzut la naziștii care au crezut că lumea s-a născut o dată cu ei.
Evident, noi suntem de vină cu raportarea noastră la cărți, la istorie. În lumea lor, a citi este o reminiscență a omului vechi, a asculta muzică simfonică este o atitudine de îmbuibat cu creierul gras, a admira un tablou renascentist este un omagiu adus sclaviei, iar rugăciunea către Dumnezeu este din principiu incorectă politic.
În concluzie, oricât am protesta față de situația de la Foișor, rămânem neînțeleși de către protagoniștii ei. Se uită la noi ridicând din umeri, precum la niște maimuțe care se scarpină în fund. Pentru progresiști, ceilalți sunt doar populație unei grădini zoologice.
Da, noi toți, cei care ne considerăm normali, suntem pe punctul de a trăi într-o grădină zoologică din care progresiștii nu ne vor da niciodată drumul.
Singura soluție este să nu ne lăsăm încercuiți acum.
Gheorghe Smeoreanu
(Această rubrică apare în zilele de luni și joi)


4 COMENTARII

  1. Să dea Domnul ca dl. Smeoreanu și nici unul dintre cititorii săi să nu se îmbolnăvească de Covid și să nu găsească locuri la ATI în nici un spital din România. Iar la război (cu această pandemie) e ca la război, sunt priorități și se iau decizii.
    Boala nu alege între știutorii și neștiutorii de carte (cultură). Nu se vede gravitatea ei de toată lumea pentru că doar 2% (din cei 5% dintre românii care au fost detectați cu Covid) au ajuns la ATI. Și doar unul din patru, cel mult unul din trei, supraviețuiește bolii în acest stadiu sever din ATI. De aceea este foarte important să fie locuri la ATI, precum și saloane cu oxigen pentru plămânii greu încercații ai bolnavilor de Covid în stare gravă. Chiar și prin relocarea unor bolnavi operați ortopedic în alte spitale unde se continuă îngrijirea lor. Este vorba de prioritizare și de soluționarea nevoilor mai multora pentru că toți sunt cetățeni români aflați la nevoie.

  2. Da, urat de tot ce s-a intamplat la Spitalul Foisor.
    Din ce s-a prezentat la televiziuni am ajuns sa comparam declaratiile (si probabil minciunile) unora si altora.
    Ministerul spunea ca acum 1-2 saptamani Spitalul Foisor a fost pus pe o lista de spitale ce vor putea fi transformate in suport Covid, iar in dimineata zilei respective spitalul a fost instiintat de decizia luata, asteptandu-se ca pana seara sa evacueze pacientii!!!

    Cam putin timp (1 zi lumina, adica circa 12 ore) lasate pentru asa ceva, chiar daca spitalul primise preavize.

    Pe de alta parte managerul spitalului spunea ca a primit instiintarea mai tarziu (nu dimineata) si asa a ajuns sa evacueze bolnavii noaptea.

    Oricum ar fi, timpul prea scurt alocat de minister nu ii face cinste, chiar daca ministerul ne va spune ca in acea zi toate sectiile ATI erau pline si mai erau bolnavi Covid in asteptare.

    Ma alatur celor care gasesc mereu greseli in guvernarea actuala in acest caz flagrant de hotarari luate din birou, cel mai probabil pe baza unor date statistice (numarul de pacienti gravi Covid care asteapta eliberarea unui pat ATI), fara sa tina seama de proceduri medicale pentru pacientii de alte categorii.
    ––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
    De la aceasta stare de lucruri dl. Smeoreanu tese o increngatura de conexiuni logice despre vechea lume si noua lume, pasamite in noua lume credinta in Dumnezeu fiind ridiculizata de nu stiu cine.
    Ei bine, oricat de vocali ar fi ateii in Romania, ei sunt o minoritate. Treaba asta s-a vazut clar acum cativa ani cand, potrivit unei hotarari a CCR, parintii au fost nevoiti sa completeze declaratii pentru a-si inscrie copiii la cursurile de religie din scoli.
    Un procent de 93% dintre parinti si-au dorit pentru copiii lor obiectul de studiu „religie”.

    Asadar nu inteleg de unde pana unde credinciosii din Romania au ajuns sa fie prigoniti, daca procentul lor este asa de mare.

  3. Din nou jumatati de adevar amestecate cu omisiuni intentionate. De acord ca transferul si externarea pacienrtilor de la spitalul Foisor se puteau face in alte conditii. Insa cel care a intarziat (voit sau nu) procedura a fost managerul spitalului, peste care nu putea interveni nici macar ministrul. Adica omul a semnat documentele cand a vrut el. Iar tacerea lui,refuzul de a explica situatia, spun multe! Si pentru ca adevarul sa fie complet, el a fost pus in functie de primarita…
    In privinta lui Raed Arafat, cred ca am mai spus-o, omul trebuia sa plece demult din functie. Din cel putin doua motive:
    – aceasta megastructura numita DSU (care include parte din serviciul de urgenta,pompierii,scafandrii,salvamontistii,parte din Ministerul de Interne, alte structuri ale statului, mai mari sau mai mici), nu poate fi condusa de un singur om, indiferent cum se numeste el. Iar acest serviciu si-a aratat incompetenta in mult prea multe tragedii: Apuseni, Siutghiol, Colectiv, Caracal….
    -nu pot uita filmul de la Colectiv ( cel scapat in presa de catre cei de la pompieri, filmat de ofiterul care avea aceste atributii) si promisiunea lui Arafat ca ne va explica de ce a stat zeci de minute cu spatele la muribunzii de pe trotuar, ca vom afla de ce la paletii cu care erau scosi cei arsi erau trei civili si un pompier (grosul lor era masat
    la cativa metri si se uitau), etc! Au trecut ani de la promisiune …
    Ar mai fi multe de spus, poate cu alta ocazie!

  4. Revin pe tema noului val de Covid care ne-a lovit tara.
    Pentru o mai buna intelegere a realitatii (din spatele statisticilor) va supun atentiei aceasta pagina web in care sunt sintetizate statisticile Covid pentru Romania:

    https://www.worldometers.info/coronavirus/country/romania/

    Avem 2 grafice mai importante aici:

    1. „Daily New Cases” – aici observam ca in noiembrie Romania aveam circa 10.000 de cazuri noi pe zi, iar acum are intre 4.500 – 6.000 de cazuri. Teoretic stam mai bine ACUM.

    2. „Daily Deaths” – aici observam ca in noimebrie erau maxim 200 decese/zi, iar acum tot cam atatea sunt (un pic mai scazute)

    Asadar ceva „nu se pupa” intre cele 2 grafice, iar acel „ceva” se poate ghici destul de usor:

    Cetatenii care in prezent se infecteaza cu Covid, dar au simptome usoare,
    NU mai fac teste si nu mai raporteaza situatia la DSP, pentru a evita carantina sau costurile testelor PCR (300-400 lei).
    E posibil ca acesti cetateni sa circule normal pe strazi, fiind constienti ca au Covid, si sa transmita boala si altora.

    Despre cei care „lupta pentru libertate” si se duc la proteste, ce sa mai vorbim?….

Comentariile sunt închise.