Patronul de la Clemans, condamnat!

0
0



Necazuri mari pentru patronul firmei Clemans! Florente Cleianu a fost condamnat, de Tribunalul Argeş, într-un dosar de evaziune fiscală. Omul de afaceri mai are un dosar pe rolul instanţei, tot pentru evaziune fiscală. Cunoscutul întreprinzător a fost condamnat pentru un prejudiciu modic, comparativ cu „tunurile” pe care le dau marii evazionişti. Acesta are de achitat la bugetul de stat, în solidar cu alţi doi inculpaţi, puţin peste 30.000 lei, adică aproximativ 10.000 de lei fiecare. Decizia nu este definitivă, fiind contestată de afacerist.


Problemele cu legea au început să apară pentru Florente Cleianu în urmă cu nouă ani când a ajuns în arestul IPJ Mehedinţi unde a petrecut o noapte, ulterior fiind eliberat. Ginerele său a primit mandat de arestare preventivă în acelaşi dosar, cei doi fiind acuzaţi de evaziune fiscală şi spălare de bani. Potrivit anchetatorilor, aceștia erau suspectaţi că ar fi înregistrat în contabilitatea firmei o serie de facturi ce vizau operaţiuni fictive cu materiale de construcţii. În anul 2017 omul de afaceri s-a trezit din nou cu poliţiştii la uşă, tot pentru un dosar similar, care, spunea acesta la acea dată, ar fi fost disjuns din primul. Astfel, în total numai la Mehedinţi, Florente Cleianu a fost cercetat în patru dosare, respectiv: dosar nr. 16/P/2016, dosar nr. 35/P/2016, dosar nr. 236/P/2017 şi dosar nr. 429/P/2019. În toate au fost date ordonanţe de clasare, de fiecare dată ANAF făcând plângere la soluţiile de netrimitere în judecată. Tribunalul Mehedinţi a respins toate plângerile înaintate de Fisc, astfel că patronul argeșean a scăpat.
Pedeapsă cu suspendare
Probleme lui Florente Celianu nu s-au sfârşit. Anul trecut, în data de 9 februarie procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş au înaintat rechizitoriul cu propunerea de trimitere în judecată, fiind înregistrat pe rolul Tribunalului Argeş dosarul 5173/109/2020 , sub acuzaţia de evaziune fiscală, în care sunt 11 inculpați. În acelaşi an, dar pe data de 20 iulie, a fost trimis rechizitoriul în cel de-al doilea dosar, respectiv 4109/109/2020. În acesta inculpaţii sunt: Florente Cleianu, Nicolae Stănescu şi Mihai Stănescu. Săptămâna trecută, judecătorii Tribunalului Argeş au dat sentinţa. Omul de afaceri a primit o pedeapsă de 2 ani şi 4 luni. „…condamnă pe inculpatul Cleianu Florente la pedeapsa de 2 ani şi 4 luni închisoare şi 1 an interzicerea drepturilor prev. de art. 64 alin. 1 lit. a teza a II a, lit. b si c C. pen. 1968, ca pedeapsa complementară, pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată. (…) suspendă sub supraveghere executarea pedepsei pe durata unui termen de încercare de 4 ani şi 4 luni, conf. art. 86/2 C.p., dar şi executarea pedepsei accesorii”, se precizează în sentinţă. Acesta trebuie să respecte o serie de obligaţii pe durata termenului de supraveghere. Inculpaţii Nicolae Stănescu şi Mihai Stănescu au fost condamnaţi la 2 ani închisoare, cu suspendare, pe o perioadă de supraveghere de câte 4 ani.
Trebuie să achite prejudiciul
Instanţa îi obligă pe cei trei să achite prejudiciul adus bugetului de stat. Suma nu este nici pe departe una importantă, ca a marilor evazionişti. „Se admite acţiunea civilă formulată de Statul Român prin ANAF DGRF Ploieşti prin AJFP Argeş şi, în consecinţă, obligă în solidar pe inculpaţii Cleianu Florente şi Stănescu Nicolae la plata către partea civilă a sumei de 34.895 lei (reprezentând obligaţia fiscală principală datorată , la care se adaugă obligaţii fiscale accesorii datorate în condiţiile Codului de procedură fiscală, pentru perioada cuprinsă de la scadenţă până la data plăţii), din care, pentru suma de 22.192, 14 lei şi pe inculpatul Stănescu Mihai, în solidar cu cei doi inculpaţi. Menţine măsura asiguratorie instituită prin Ordonanţa nr. 608/P/2015 din data de 20.02.2020 a Parchetului de pe langa Tribunalul Arges asupra bunurilor inculpatului Cleianu Florente”, se mai precizează în sentinţă. Hotârârea nu este definitivă. În aceeași zi în care a fost dată sentința, cei trei inculpați au declarat apel, acesta urmând să se judece la Curtea de Apel Pitești. Celălalt dosar aflat pe rolul Tribunalului Argeş este în curs de judecată. M.Sandu


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.