Certificatul verde digital, de la 1 iulie

0

  • Cum pot călători argeșenii în străinătate fără restricții



Certificatul digital, ce va atesta, atunci când e vorba despre călătorii în statele Uniunii Europene (UE), că o persoană a fost vaccinată împotriva coronavirusului, că a avut recent un rezultat negativ la testul de depistare a infecției sau că s-a vindecat în urma infecției, ar trebui să fie operațional începând cu 1 iulie.


După cum a anunțat recent Parlamentul European (PE), cei ce călătoresc frecvent între state membre UE ar putea beneficia, pentru a obține certificatul digital, de testare anti-COVID-19 la prețuri accesibile sau chiar gratis. Mai exact, “pentru a sprijini la o scară cât mai largă «disponibilitatea unor teste la prețuri accesibile», Comisia Europeană s-a angajat să mobilizeze «cel puțin 100 de milioane de euro» în cadrul Instrumentului pentru sprijin de urgență pentru achiziționarea de teste pentru depistarea infecției cu SARS-CoV-2 în scopul emiterii de certificate digitale UE privind COVID-19”, apare într-un al PE, citat de avocatnet.ro. De teste la prețuri accesibile sau chiar gratuite ar urma să beneficieze cei care traversează zilnic sau frecvent frontierele pentru a merge la locul de muncă sau la școală, pentru a vizita rude apropiate, pentru a solicita asistență medicală sau pentru a avea grijă de cei dragi. Astfel, testarea gratuită împotriva COVID-19 în vederea obținerii certificatului verde nu îi vizează și pe cei ce merg în vacanțe în alte state europene. De asemenea, în comunicatul PE mai scrie că, dacă va fi necesar, ar putea fi “mobilizată o finanțare suplimentară peste suma de 100 de milioane de euro, sub rezerva aprobării de către autoritățile bugetare”. Asta înseamnă că vor fi disponibile mai multe teste la prețuri accesibile sau chiar gratuite celor interesați.
De când apare
Certificatul verde digital va facilita, de principiu, din 1 iulie, călătoriile în cadrul Uniunii. El va putea fi obținut gratuit și nu va fi un paşaport care să permită automat cetăţenilor să revină la libertatea de mişcare în UE de dinaintea crizei sanitare. De fapt, el îi va ajuta pe cei ce vor dori să călătorească în UE să fie scutiţi de restricţiile care afectează libera circulaţie (carantina, autoizolarea sau testarea după intrarea în ţară) în momentul în care se află într-o altă țară decât cea de origine. Negociatorii PE şi cei ai Consiliului European au ajuns la un acord provizoriu privind certificatul verde digital, ceea ce înseamnă că documentul ar putea apărea în termenul propus, respectiv până la 1 iulie.  S.M.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.