Ghinion de ziarist

3
0

  • Din punctul meu de vedere



Ce ghinion pe mine să scriu despre lupta dintre Orban și Cîțu ! Chiar nu credeam că mi se va întâmpla vreodată o asemenea nenorocire în plan jurnalistic.


E mai rău ca atunci când am avut de ales între Ponta și Iohannis. Ce să fac însă, a la guerre comme a la guerre.
Ludovic Orban nu are substanța unui om de stat, personalitatea lui mi se pare destul de rarefiată. El însuși spune că e un om simplu, ceea ce mi-a plăcut. Ce mi-l face însă agreabil pe Orban este că nu pare un golan de nivel mondial, e unul de pe la noi.
Ca orice ins unsuros pe care unii l-au luat de slugă, Ludovic Orban rabdă însă cât rabdă și la un moment dat nu mai rabdă. Din acest punct de vedere, cred că are mai multă demnitate decât Crin Antonescu, iar dacă va fi popit, pe mulți va popi și el.
Golan internațional, în sens politic, desigur, mi se pare Cîțu.
Omul poate fi considerat marioneta perfectă, născut pentru trădare de țară, un instrument ideal în jocurile de interese care vor lăsa România în incapacitate de plată sau pe aproape.
Totuși, m-am născut la Rm. Vâlcea și știu ce înseamnă liceul acela energetic la care Cîțu nu a luat nici măcar treapta a doua.
Chestiunea cu colegiul american care costa 60 de mii de dolari/ an și pe care l-a putut urma scriind ”esee” este atât de cusută cu fir auriu de epolet încât ți se face lehamite.
Nu știu de unde vine Cîțu și încotro se îndreaptă, pare un personaj într-un scenariu în care România se dizolvă ca un cub de gheață în paharul instituțiilor bancare și al capitalului străin.
Pentru a înțelege ce a făcut dl Cîțu în calitate de ministru al Finanțelor și apoi de premier, să citim un articol publicat de economistul Radu Soviani pe blogul său. Ți se face părul măciucă. Iată:
” Am arătat încă din noiembrie 2020 că în primele 11 luni de guvernare (noiembrie 2019- octombrie 2020), guvernul Romaniei a indatorat populatia și companiile cu imprumuturi MAI MARI decât în primii 19 ani de la Revoluție, respectiv cu 18 miliarde de Euro (față de 17,2 miliarde de Euro imprumuturile cumulate in perioada 1990-2008).
Între timp, la datoria publica s-au mai adaugat:
• 28 de miliarde de lei datorie nouă în noiembrie și decembrie 2020, adică încă 5,7 miliarde Euro;
• 14,6 miliarde lei datorie nouă în ianuarie-martie 2021, adică încă 3 miliarde de Euro.
Ceea ce a majorat datoria publică cu aproape 27 de miliarde de Euro, în 17 luni. Adică:
• de 41 de ori mai mult decât a încasat statul român pe Petrom;
• de 540 de ori mai mult decât a încasat statul român pentru Petromidia;
• de 350 de ori mai mult decât a încasat statul român pentru Sidex
Estimativ, creșterea datoriei publice în 17 luni (din noiembrie 2019 până în martie 2021) a reprezentat de peste 5 ori mai mult decât tot ceea ce a încasat statul român prin privatizările de după 1990. Decât tot (petrol, gaze, energie, bănci, asigurări, industrie).
Cum se finanțează această îndatorare? Nu numai cel mai scump din Uniunea Europeană. Dar costurile de împrumut ale României sunt mai mari decât costurile de împrumut ale altor 22 de state, însumate. Datele Băncii Centrale Europene sunt fără echivoc. Costurile de împrumut ale României sunt în aprilie 2021, de 2,84% pe an, mai mari decât costurile de împurmut INSUMATE ale 22 de state din Uniune.”
Ceva este în neregulă cu acest om, dovadă și faptul că acum câteva zile a estimat că vom avea cea mai mare creștere economică din ultima sută de ani. Este același individ care a adus presei cea mai mare insultă din ultimii o sută de ani spunând că ”nu s-a civilizat”.
Acestea toate și încă multe altele mă fac să cred că mergând pe mâna lui Florin Cîțu liberalii riscă soarta țărăniștilor, fiind aruncați la coș după ce actualul premier își va îndeplini treburile murdare cu care a fost însărcinat.Sincer, fără să îl cunosc foarte bine, având prilejul să discut în privat cu el doar o singură dată și doar câteva minute, Ludovic Orban mi se pare o alegere normală pentru PNL, o opțiune chibzuită, deloc extremistă. Cîțu pare un userist camuflat în liberal, Orban este chiar imaginea liberalismului românesc din ultimii 30 de ani, cu toate păcatele dar și cu meritul de a fi temperat unele deliruri de putere ale PSD.
Câteva cuvinte despre faptul că PNL Argeș îl susține pe Orban. Cred că o știre face cât o mie de explicații:
”Proiectul comun al primarului Gentea și al viceprimarului Tofan salvează la bugetul Piteștiului 5 milioane de euro! Drumul expres Pitești – Mioveni – Brașov, construit cu banii Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, va avea și o centură de descărcare directă a circulației rutiere, în municipiu! Ludovic Orban a promis, în vizita de la Polivalentă, că va ajuta Piteștiul!”
Fără capacitatea de a dialoga a lui Adrian Miuțescu știrea de mai sus nu ar fi fost posibilă, ca și multe alte știri care vor urma. Orban și Miuțescu sunt mai umani, mai conservatori, mai generoși cu țara decât agentul fianciar Cîțu. Dacă tot este să aleg, am ales, în deplin acord cu conștiința mea.
Gheorghe Smeoreanu


3 COMENTARII

  1. „E mai rău ca atunci când am avut de ales între Ponta și Iohannis.”

    Cum a fost cand dvs. si noi am avut de ales intre Ion Iliescu si Vadim Tudor?
    Sunt atatia romani care au votat pentru prima si ultima oara cu Ion Iliescu in anul 2000 pentru a scapa tara de un rau mai mare.

    Cat despre „maiestria” d-lui Gentea de a face ceva pentru Pitesti pe banii CNAIR…
    sa ne aducem aminte ca administratia locala condusa de PSD nu a fost in stare sa faca pentru Pitesti:
    – pasajul suprateran de la bariera Prundu (str. Lanariei) (pretext: calea ferata e administrata de M. Transporturilor)
    – pod nou peste Arges la Maracineni – str. Depozitelor
    – centura Pitesti Vest
    – pasajul Calea Craiovei – Targu din Vale

    si alte asemenea lucrari care au fost promise de Pendiuc in 3-4 campanii electorale, cat si de urmatorii.

  2. <>

    Stirea ar valora mai mult daca ar fi scrisa intr-un limbaj mai cultivat.
    Ideea ca se salveaza bani la buget (o proasta traducere a expresiei americane „saves money” ) ar duce cu gandul ca acei bani sunt in pericol de a fi distrusi fizic (de exemplu: printr-un incendiu).

    De fapt „se economisesc 5 milioane de euro din bugetul Pitestiului”, chit ca Pitestiul nu a alocat pana acum astfel de sume pe proiecte de infrastructura. Chiar si pasajul Podul Viilor a fost facut cu fonduri europene, caci altfel nu l-am fi avut.

Comentariile sunt închise.