„Paşaportul” COVID adoptat de Parlamentul European!

1
0



Parlamentul European a adoptat ieri, certificatul digital al UE privind COVID. Acesta va fi emis în trei forme diferite, pentru cetățenii vaccinați, pentru cei care au fost infectați și s-au vindecat sau pentru cei care făcut testul PCR, recent, și rezultatul este negativ. Acesta ar trebui să intre în vigoare de la 1 iulie și este valabil un an. Documentul va permite libera circulație și va contribui, potrivit europarlamentarilor, la redresarea economiei.


Potrivit unui comunicat de presă remis de Parlamentul European (P.E) după adoptarea certificatului digital COVID:
• Toate țările Uniunii vor accepta certificatele care dovedesc că deținătorul a fost vaccinat, s-a vindecat în urma infectării sau a obținut recent un rezultat negativ la testul COVID-19.
• Certificatul va favoriza libertatea de circulație și va contribui la eliminarea treptată și coordonată a restricțiilor.
• Sistemul se va aplica de la 1 iulie 2021 pe un termen de 12 luni.
• Se încurajează testarea ușor accesibilă, la un preț abordabil: 100 de milioane EUR în fonduri europene pentru a cumpăra kituri de testare.
Trei tipuri de certificat
„Plenul PE a aprobat prin vot noile reglementări referitoare la certificatul COVID cu 546 voturi pentru, 93 împotrivă și 51 abțineri (cetățenii Uniunii) și cu 553 voturi pentru, 91 împotrivă și 46 abțineri (resortisanți ai țărilor terțe). Certificatul va fi emis gratuit de autoritățile naționale și va fi disponibil în format digital sau pe suport de hârtie. El va include și un cod QR. Documentul va dovedi că deținătorul a fost vaccinat, s-a vindecat în urma infectării sau a obținut recent un rezultat negativ la testul COVID-19. În practică, va fi vorba de trei certificate distincte. Se introduce un cadru comun la nivelul Uniunii pentru a asigura interoperabilitatea certificatelor și capacitatea de a le verifica în întreaga Uniune Europeană. Astfel se vor preveni frauda și falsificarea. Sistemul se va aplica de la 1 iulie 2021 pe un termen de 12 luni. Deținerea certificatului nu va fi o condiție prealabilă pentru a putea beneficia de libertatea de circulație. În același timp, certificatul nu va fi considerat un document de călătorie” se precizează în comunicatul de presă. Deţinătorii de certificate nu vor avea restricţii de călătorie, cum ar fi carantina, izolarea, sau testarea. În cazul în care, totuşi, sunt necesare aceste restricţii, ţările membre au obligaţia de a anunţa cu 48 de ore înainte P.E., ca cetăţenii să poată fi informaţi cu cel puţin 24 de ore înainte.
Se aplică de la 1 iulie
„Țările Uniunii sunt încurajate să asigure posibilități de testare ușor accesibile și la prețuri abordabile. La cererea Parlamentului, Comisia a promis să mobilizeze 100 de milioane EUR în cadrul Instrumentului pentru sprijin de urgență. Suma este destinată statelor membre, astfel încât să poată cumpăra teste pentru a emite certificate digitale ale UE privind COVID” se mai precizează în comunicat. Certificatele vor fi acceptate obligatoriu în toate ţările membre ale Uniunii Europene, pentru vaccinurile autorizate de Agenția Europeană pentru Medicamente (AEM). Statele membre decid, în schimb, dacă acceptă și certificatele emise pentru vaccinurile autorizate potrivit procedurilor naționale de autorizare sau pentru cele înscrise pentru utilizare în caz de urgență pe lista Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Textul trebuie acum să fie adoptat oficial de Consiliu și publicat în Jurnalul Oficial. El urmează să intre în vigoare imediat și să se aplice începând cu 1 iulie 2021.
Cum poate fi obținut?
Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, a declarat, săptămâna trecută, că certificatul verde de vaccinare, va fi disponibil și în România începând cu 1 iulie. El a precizat că procedurile sunt în curs de finalizare, iar STS va pune la dispoziție un portal securizat, de unde românii vor putea descărca certificatele. Codul QR va garanta veridicitatea documentului. M.Sandu


1 COMENTARIU

  1. Sa nu fie discriminare, zice una dintre „valorile europene”,
    dar acest pasaport va face o diferenta (asta inseamna ‘discriminarea’ – a face deosebire) intre cei vaccinati si cei nevaccinati la calatorii in spatiul UE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.