Pescuitul avatului pe Dunăre

0
0



Curierul zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru. În fiecare săptămână vă vom prezenta câte o baltă de pescuit din Argeş şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importante legi în vigoare privind pescuitul sportiv.


În această săptămână vă prezentăm „Pescuitul avatului pe Dunăre”. Informaţiile sunt oferite de specialiştii de la Total Fishing, unul dintre cele mai bune site-uri de pescuit din ţară.

Umblă şi în bancuri
Avatul rămâne un răpitor dificil de capturat. Te solicită la maxim și uneori peste în sesiunile de pescuit. Poate fi orice dar numai un peşte ușor de intuit nu. În perioada caldă, avatul este greu de localizat. Un pescuit la avat pe Dunăre este totuși aparte. Având la îndemână un întreg labirint sub apă format din copaci, praguri sau dune în cazul Dunării, este aproape imposibil să îl găsești. Și dacă o faci nu te așteptă la nimic concret. Poate fi un exemplar solitar sau poți da lovitura și să găsești un banc de până la 10- 20 de indivizi.

Localizare și comportament
În timpul zilelor toride de vară vei găsi avatul la umbră în zona malurilor în așteptarea peștișorilor rătăciți de banc sau furați de curentul apei în câmp deschis. Ideale sunt locurile unde găsim copaci căzuți în apă sau denivelări acentuate în conformația arealului.

Avatul vă sta la pândă și nu își va trăda prezenta decât dacă a reperat o ţintă care să merite efortul unui spectacol la suprafaţa apei. Spectacol pentru noi și agonie pentru pradă. Avatul preferă să patruleze zona de interes în toată masa apei, schimbând extrem de repede adâncimea la care cercetează locul cu pricina.

Își schimba comportamentul la secundă. Este un peşte imprevizibil. Zonele din gurile de vărsare ale afluenților sunt printre cele mai bune pentru avat. În perioada verii, mulți peștișori sunt “răpiți” de curenții circulari care se pot forma și locul devine astfel un altar de sacrificiu. Avatul este călăul suprem.

Năluci dedicate
Avatul este de departe unul dintre cei mai rapizi răpitori. Nu face rabat de la viteză atunci când lansează un atac. Odată cu viteza, și forță etalata este de o brutalitate rară. Este fascinant să urmărești avatul în evoluția unui atac la suprafață apei.

Acest comportament îl tradeză și oferă indici despre nălucile ce trebuiesc folosite în pescuitul la avat. Pentru a creiona tipologia nălucii, este necesar să așezăm pe hârtie câteva din manifestările de comportament ale acestui prădător. Rapid, brutal, camuflat, imprevizibil. Toate aceste date dau naștere clasei de năluci.

Forma şi lungimea nălucii
Nu orice nălucă poate evolua rapid în curentul apei. Forma trebuie ajustată. Pereții laterali sunt netezi pentru a străpunge curenții apei. Năluca pentru avat este îngustă pentru a optimiza evoluția din punct de vedere hidrodinamic.

Lungimea nălucii pentru avat poate varia de la 5 până la 9 centimetri. În funcție de cât de mare este avatul cantonat pe o zonă, apelăm la dimensiuni care să poată simula cât mai aproape de realitate un peşte prada. Pot fi năluci de 9 centimetri și de numai 9 grame.

Pot fi năluci de 9 centimetri și de 20 de grame. Lungimea și greutatea se aleg în funcție de viteza apei și dimensiunea exemplarelor prezente. Nu este greșit să abordam o partidă la avați de talie medie cu năluci de 5 centimetri. Dacă evoluează bine în masa apei, oferind stabilitate este perfect.

Greutatea nălucii
Forță apei în deplasare este o problemă pentru orice nălucă, fie și îngustă. Pentru a se poziționă bine în pelicula de apă stabilită este necesar să compensăm lipsa de stabilitate prin greutate. În funcție de viteza apei, năluca pentru avat poate avea diferite greutăți.

Variază de la 7 grame până la 20 , chiar 35 de grame dacă avatul este localizat în zone cu anafoare puternice. Aceste greutăți sunt menite să ofere stabilitate în masa apei pentru o evoluție constantă într-un anumit palier de adâncime.

Tiparul evoluției nălucii
Dacă năluca pentru avat este îngustă, scurtă sau lungă și grea, înseamnă că multe posibilități de evoluție nu avem. Trebuie să știm la ce renunțăm și ce urmărim să câștigăm.

Este clar că utilizarea voblerelor la avat are la bază doar mișcări limitate. Aici ne bazăm și pe culorile acestei clase de năluci. Prima condiție este să lucească. Reflexiile razelor soarelui pot trăda prezenţa nălucii în evoluție și astfel avem șansă să stârnim un atac. De menționat este că la avat evoluția liniară la o anumită adâncime va da randament.

Nălucile al căror corp este realizat din lest și sunt vopsite nu se pot bucura de aceleași avantaje ca un vobler. Partea terminală este realizată dintr-o sârma cu rol suport pentru o paletă asemeni lingurițelor rotative. Daca un vobler va avea dificultăți în poziționare dar va genera mișcări cât mai apropiate de realitate, nălucile lestate cu paleta în zona terminală oferă posibilitatea de a explora mai multe adâncimi la care putem ținti un avat.

Perioada optimă
În pescuitul pe caniculă la avat, cel mai productiv interval orar este înainte de răsărit și la apusul soarelui. Pe timpul zilei dacă întâmplător se înorează, șansele cresc considerabil. Nici briza nu strică. Se bazează foarte mult pe elementul surpriză. Se simte confortabil pândind din umbră, având în faţă un câmp vizual generos. Astfel își reperează ţinta cu ușurință. Un peşte pradă dezorientat care sclipește în apă este invitație clară la masă pentru avat. M.D.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.