Forface de crap

0

  • Curierul zilei vă prezintă tehnicile de pescuit



Curierul zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru. În fiecare săptămână vă vom prezenta câte o baltă de pescuit din Argeş şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importante legi în vigoare privind pescuitul sportiv.


În această săptămână vă prezentăm „Forface de crap”. Informaţiile sunt oferite de specialiştii de la Pescar Mehedințean , unul dintre cele mai bune site-uri de pescuit din ţară.

Forfacul simplu

În articolul de mai jos vom prezenta în detaliu modul de realizare al unora dintre cele mai utilizate forface de crap, împreună cu diverse adaptări sau îmbunătățiri ce fi pot aduse acestora.

După cum puteți vedea în imaginea alăturată, montura cu fir de păr (hair rig) în varianta ei cea mai simplă poate fi făcută atât cu fir textil cât și cu nailon (pozițiile 1 și 2 din imagine), însă există situații, după cum veți vedea mai jos, în care e recomandată folosirea doar a unui singur tip de fir sau chiar combinații între acestea.

Realizarea corectă a monturii cu fir de păr poz. 1 și 2) presupune în primul rând să folosim nodul fară nod și în al doilea rând să matisăm un număr suficient de spire, pentru a ajunge cu ele cam în dreptul vârfului cârligului.
Deși varianta aceasta are o eficiență bună, poate fi totuși îmbunătățită prin folosirea unui tubuleț scurt de cauciuc ori silicon introdus pe fir și pe cârlig, ce permite reglarea poziției firului de păr prin deplasarea de-a lungul tijei.
Evident că dacă preferați varianta cu tubuleț (poz. 3), numărul de spire matisat se reduce corespunzător (maxim 8), în funcție de grosimea firului folosit. Variantele prezentate mai sus pot fi folosite pe orice fel de cârlig pentru crap, fie că sunt cu deschidere largă (wide gape) fie că sunt cu tija lungă (long shank).

Forface antieject

După ce pescarii au studiat cu atenție modul în care crapii inhalează și expulzează momeala (la forfacele cu fir de păr simple prezentată mai sus) s-a ajuns la concluzia că fixarea momelii într-un punct fix oferă peștelui o oarecare șansă să scape de aceasta, fără a se produce și agățarea cârligului. Pentru a îmbunătăți procentajul de agățare al cârligului, cineva s-a gândit să creeze un nou forfac cu fir de păr, în care momeala să aibă o anumită poziție la inhalare și o alta la expulzare.

Lucrul acesta a fost posibil prin introducerea pe tija cârligului ori pe nailonul cu care era legat nodul, a unui mic inel metalic cu diametrul de câțiva milimetri ce putea culisa liber între două puncte.

Acest inel e numit anou și poate avea diferite forme respectiv cerc, oval, dreptunghi,etc..
În imagine se poate observa că efectul antieject e obținut prin trei modalități: prin legarea directă a anoului de firul de păr (litera A și B – montura blow-back)), apoi prin fixarea acestuia între două stoppere de cauciuc (lit C – montura 360 grade), sau prin fixarea directă pe nailon (lit D – montura tip D). Dacă facem o comparație între forfacele simple prezentate la primul paragraf și cele antieject, acestea din urmă asigură un procent mai ridicat de agățare a-l peștilor cu circa 30%.

Alinierea liniei cu line-aligner

O altă găselniță, inventată pentru a eficientiza și mai mult felul în care cârligul agață și reține peștele, este line-alignerul.
După cum spune și titlul paragrafului, are rolul de a alinia firul care vine la cârlig, modificând în același timp geometria acestuia, în scopul de a favoriza înțeparea.

Precizăm aici că se utilizează de obicei doar la forfacele legate cu fir textil nu și la cele legate cu nailon, iar dacă la început era realizat folosindu-se o bucată scurtă de shrink tube (tub termocontractibil), la ora actuală există o mulțime de adaptoare de silicon foarte ușor de utilizat, care fac exact același lucru.

Oricum marele avantaj al tubului termocontractibil este că permite experimentarea cu diferite lungimi și forme ale alignerului, desi în mod obișnuit lungimea lui se alege astfel încât să ajungă cam în dreptul vârfului cârligului – vezi imaginea.
Cum se folosește? Pai după ce ați ales lungimea potrivită, firul trebuie scos prin peretele tubului cu ajutorul unei inglițe, la circa 3 – 4 mm distanță de capătul acestuia.

În continuare tubul se introduce peste nod și pe tija având grija ca firul să fie orientat înspre vârful cârligului și nu în altă direcție, după care tubul trebuie încălzit pentru a se strânge pe nod și pentru a-i putea da curbura dorită.
Recomandăm ca încălzirea să fie făcută la abur, deși există și alternativa scufundării în apa calda ori încălzirea cu bricheta, însă ultimele două metode pot afecta firul.

Forfacul complet

Dacă în rândurile de mai sus ne-am ocupat în special de cârlig și de modalitățile în care poate înțepa mai eficient ori de felul în care putem împiedica expulzarea acestuia odată cu momeala, aici vom continua prin prezentarea câtorva detalii legate de restul forfacului.

Orice forfac de crap este atașat de linia principală, folosind anumite noduri pescărești, prin intermediul unui vârtej dimensionat corespunzător. Lungimea forfacelor se învârte în mod obișnuit în jurul a 20 – 25 cm însă uneori e nevoie de lungimi mult mai mari. Dacă utilizați nailon acest lucru nu ar fi o problemă, însă în cazul că preferați firul textil acesta se poate încâlci în timpul lansării, făcând montura ineficientă.

Cum putem totuși să lungim forfacul păstrând flexibilitatea firului textil?. O prima modalitate constă în folosirea firelor cu cămașă. Aceste fire au o construcție mai specială în sensul că pe interior exista un fir textil obișnuit iar pe exterior este adăugat un strat subțire de plastic care-i conferă o anumită rigiditate asemănătoare cu a nailonului. Cum se folosește? Se îndepărtează cămașa de plastic pe o porțiune de 5 – 7 cm, porțiune cu care apoi este legat cârligul.

A doua modalitate, care permite realizarea unor forface lungi dar flexibile la capăt, constă în utilizarea așa-zisului forfac combinat sau combi – adică porțiunea dinspre vârtej este realizată din nailon iar cea dinspre cârlig din fir textil. Legarea celor două părți se face în mod obișnuit folosind nodul Albright așa cum se poate vedea în imaginea alăturată.

Citiți și: Debut pe stadionul promovării!La final, între nodul de legătură și ochetul cârligului, trebuie să rămână circa 3 – 5 cm de fir textil. Din cauză că forfacul din nailon are o anumită rigiditate, legătura la vârtej e bine să fie făcută cu ajutorul unei bucle largi ce nu se strânge, în scopul de a-i crește mobilitatea și poate fi realizată folosind de exemplu nodul care nu alunecă. M.D.