Un om care nu minte, dar nici nu spune adevărul

12
0

  • Din punctul meu de vedere



Europarlamentarul Siegfried Mureșan îl susține pe Adrian Miuțescu. Îl susține și pe Ludovic Orban. Ciudat!


Despre Siegfried Mureșan știm că este un influencer al Germaniei, deoarece a fost consilier al președintelui Comisiei pentru afaceri europene a Parlamentului Germaniei, Gunther Krichbaum, pentru a deveni apoi vicepreședinte al PPE, cel mai mare și influent grup din Parlamentul European.

Traiectoria lui Siegfried Mureșan seamănă oarecum ce aceea a lui Florin Cîțu, în sensul că amândoi par să fi fost luați de mici sub aripa unui partener strategic. Mureșan, sub aripa nemților, Cîțu, sub cea a americanilor. În rest, sunt deosebiri esențiale, în sensul că Florin Cîțu n-a luat admiterea la ASE și s-a școlit direct în SUA, în vreme ce Siegfried Mureșan a fost un absolvent al ASE care a plecat să facă masteratul la Universitatea Humboldt din Berlin.

Pe scurt, Cîțu pare de extracție americană, Mureșan, de extracție germană.
Sincer, mie îmi place Sigfried Mureșan, cel pe care îl cheamă și Vasile. Foarte tari părinții și nașul, au vrut să îi dea și un prenume neaoș românesc, de extracție bizantină, să nu rămână doar cu acela venit din Cântecul Nibelungilor și de la Richard Wagner.

Am făcut un interviu inregistrat cu dl Mureșan, pentru emisiunea mea de la Curier TV. Îl veți vedea vineri, de la ora 18. Printre altele, l-am întrebat pe interlocutorul meu următoarea chestiune:
– Lumea crede că Iohannis îl susține pe Cîțu, iar noi știm că Iohannis face ascultare la Berlin. Logic, Berlinul îl susține pe Cîțu. Pe de altă parte, ascultare la Berlin faceți și dumneavoastră, cel puțin așa se spune, dar îl susțineți pe Orban. Cum să înțelegem această situație ?

Trebuie să vedeți neapărat interviul la televizor pentru a vedea cum mi-a răspuns Siegfried Mureșan. O idee vă pot da și aici, anume că el crede că lumea și presa își pot face o mulțime de scenarii, dar suntem într-o țară liberă în care fiecare adoptă ce scenariu și ce atitudine politică dorește.
Siegfried Mureșan crede cu tărie în democrație și libertate, atât la nivelul României, cât și la cel al întregii Uniuni Europene. Cetățeanul este liber să voteze, apoi își asumă rezultatele votului.

Poate cineva să îl contrazică pe dl Mureșan ?
Nicht !
Democrația este un termen care topește toate celelalte aspecte ale vieții concrete. Spui democrație și nimic nu mai contează. Problema este că sub pojghița mai subțire sau mai groasă a democrației se află manipularea, jocurile de interese, lobby-ul, presiunile economice.

Bagi democrație în mașina de tocat a istoriei contemporane și iese dictatură.
Nu i-am spus aceste lucruri în interviu dlui Mureșan, nu am avut timp, fiindcă discuția s-a purtat mai mult cu privire la alegerile din PNL.
I-am spus că vorbesc unii precum că în cazul în care câștigă Orban, urmează ca premier să devină, mai devreme sau mai târziu, chiar Siegfried Mureșan. Nu a negat acest lucru.

Putem înțelege că oricum vor ieși alegerile, SUA și Germania au influencerii asigurați, prin Iohannis – Cîțu sau Orban – Mureșan. Democrația rămâne cucoană mare în ambele situații.
Are cineva ceva de zis ?
Nicht ! No !

Sigfried l-a lăudat pe Ludovic Orban spunând că el a adus PNL la guvernare, că are experiență, că are rădăcini adânci în partid. A zis că este nevoie de un om ca Orban sub conducerea căruia liberalii să câștige toate cele patru runde de alegeri din 2024, să guverneze încă opt ani și să folosească în folosul țării miliardele din PNRR.

Despre Adrian Miuțescu, europarlamentarul a spus că, de asemenea, este un om care are experiență, se implică în materializarea proiectelor și – foarte important – a luat PNL Argeș de la un scor slab și l-a crescut electoral cu 50 %.
Bine, fie ca dl Mureșan.

Parte slabă a situației este că nu am avut timp în ora aceasta de dialog să vorbim despre Uniunea Europeană.
Sigfried Mureșan este homo europaeus în întregime. Viața sa plină de succes este datorată Uniunii Europene. Lucrează la Bruxelles înainte de a fi europarlamentar. Soția sa, Cătălina Manea, este expert în combaterea fraudei în cadrul Băncii Europene de Investiții la Luxemburg.

Este firesc ca acest om să își dorească mai multă Europă, așa cum își dorește mai multă fericire personală.
Sincer, altfel stau lucrurile pentru niște milioane de români. Pentru ei, mai multă Europă înseamnă, mai puțină suveranitate. Apoi, mai multă Europă înseamnă, vorba lui Marius Ghilezan, mai multă carne de la abatoarele germane și mai puțină în bătăturile țărănești, înseamnă ardei cu gust de plastic, cu morcovi și țelini hormonate și piersici lubrefiate.

Mai multă Europă înseamnă absurda corectitudine politică, vânzarea pământului țării, batjocorirea unor valori sub pretextul că încalcă principii.
Mai multă Europă înseamnă progresism cu educația sexuală aplicată preșcolarilor în pofida familiei, înseamnă renunțarea la Dumnezeu.
Fiindcă nu am avut timp să discutăm despre toate aceste lucruri, am convenit cu dl Mureșan să mai afcem o emisiune, după congresul PNL din 25 septembrie.

Deocamdată, rețin ideea că europarlamentarul Siegfried Mureșan îi susține pe Miuțescu și Orban, ceea ce poate fi un semnal că echipa Orban nu are interdicție din partea puterilor garante.
Situându-se de partea lui Miuțescu și a lui Orban, Siegfried Mureșean a fost pe placul meu. În plus, omul este foarte inteligent.

Totuși, după ce interviul s-a încheiat, în mintea mea a rămas impresia că tocmai am discutat cu un om care nu minte, dar nici nu spune adevărul.
Un adevărat om european.
Gheorghe Smeoreanu
(Această rubrică apare în zilele de luni și joi)


12 COMENTARII

  1. Nu comentez editorialul, stiam ca domnul Siegfried Muresan este un om inteligent. Pe cand un interviu, needitat, cu europarlamentarii Manda sau Grapini?
    Despre altceva as dori sa comentez. Citeam ieri mai dupa amiaza ca primarita Lasconi a anulat evenimentele programate la Campulung pentru ca nu erau indeplinite criteriile din caietul de sarcini, urmand sa fie reprogramate.
    Spre seara Smeoreanu lanseaza in online o parte din emisiunea bufonului Mircea Badea, subiectul fiind tocmai acea sarbatoare. De ce bufon? Pentru ca asta a fost in matinalul lui Teo Trandafir de acum multi ani si asta a ramas si acum, chit ca in prezent este si sluga devotata a puscariasului, turnatorului dovedit, parvenitului Felix. Plus umilinta traita in direct (nu-mi amintesc ceva asemanator) in confruntarea cu motociclistul, aratandu-ne tuturor ca si in viata privata este tot un mascarici.
    Ca sa inchei subiectul, inceputul mandatului doamnei Lasconi imi aminteste de primarul Bolojan de la Oradea, cel care era injurat de multi oradeni pentru masurile nepopulare luate in primul an de mandat.
    Asa ca ziaristul Gheorghe ar face bine sa faca o minima documentare inainte de a-si lansa bombele de presa, preluate de la altii si dovedite fasaite!

  2. Hai bre Coco, fugi d’acilea cu porcu. Te-a bagat omu in seama si imediat te-ai urcat in copac. Hombre, mai ai mult pana departe. Tu si ironia fina, baba si trotineta!

  3. UE a devenit, intr-adevar, o Inalta Poarta Europeana care ne impune principii si valori despre care nici nu banuiam ca exista la momentul aderarii (casatorii intre persoane de acelasi sex, dreptul babrbatilor de a fi gravizi etc.)
    Avem, intr-adevar, o multime de politicieni romani care inghit orice de la UE, indiferent ca sunt la guvernare sau in opozitie.
    Dar ca Dragnea si partidul sau ar fi suveranisti, in antiteza cu guvernarea de dreapta… hmmm:
    Suveranist este Viktor Orban care s-a opus trecerii ilegale a imigrantilor sirieni prin tara lui, s-a opus propagandei homosexuale in scoli, iar de curand a promis un referendul in Ungaria pentru oprirea ideologiei de gen. Dragnea si PSD nici macar declarativ nu s-au apropiat de astfel de dovezi de suveranitate nationala!

  4. Coco + Clevetici…bai băieți, voi nu aveți concediu ? nu simțiți nevoia sa faceți si voi o pauza ? nu credeți ca ar fi cazul sa va mai odihniți ? Nu exista editorial fără voi in postura de comentatori. Va place sa va „dați in stamba” bisăptămânal si cvasi-permanent bateți câmpii. O pauza ar fi binemeritata si pentru voi si pentru…restul lumii. Hai, încercați sa fiți rezonabili !

    • Pai daca dl Smeoreanu imi da teme interesante de gandire si de comentat, cum sa tac?
      M-am straduit sa comentez in ‘2-3 fraze’ (mi-au iesit 4) pentru cei care au probleme cu cititul, dar acum vrei sa nu mai comentez deloc!?
      Ei bine, voi comenta cand cred eu ca am ceva de scris, iar tie iti recomand sa sari peste comentariile mele si iata ca ma opresc la a 3-a fraza ca sa iti fac pe plac.

      • Băi Clefetici, ineptule, nu ți-e rușine, nenorocitule, firați-ai dracului cu dreapta voastră de rahat! Jegurilor, voi n-ați votat ,,referendumul pentru familie”, infractorilor, inducând ideea că este al lui Dragnea. Huoooooooo……Când românii se vor trezi, o să dați socotelă…bastarzilor.

        • Corect! Nevotarea referendumului pentru familie, sabotat de Măgădanul sas retard și de dreapta ineptă, pupătoare a fundurilor homosexualilor muești, va rămâne ca o pată perpetuă pe obrazul lor.
          Clevetici (cu unele rezerve, că uneori obrazul tău nu are șoriciul chiar gros), Coco, papagal prost, și alții ca voi, nu vă e, mă, rușine?

Comentariile sunt închise.