Infractorul genial de la Sibiu

9
1

  • Din punctul meu de vedere



Îmi cer scuze față de progresiști și neomarxiști, dar nu sunt de acord cu dărâmarea sau profanarea statuilor de către mulțimi. Spun asta cu toate că unele personaje istorice o merită, de pildă Leopold al II-lea al Belgiei. Am citit romanul lui Vargas Llosa ”Visul celtului” și m-am cutremurat de ceea ce au putut face belgienii în Congo. Au meritat-o și Cecil Rhodes, ideolog al colonialismului, ori Robert Milligan, negustor de sclavi, dar de la un moment încolo lucrurile se complică, fiindcă, de pildă, Atena lui Pericle era sclavagistă, dar asta nu înseamnă că trebuie profanată celebra frescă a lui Rafael ”Școala din Atena”. În concluzie, mai bine nu, nu e normal să dărâmam ori să profanăm statui ad hoc.


Același lucru îl susțin și cu privire la statuia lui von Brukenthal de la Sibiu.
Pe de altă parte, cetățeanul care a aruncat cu vopsea tricoloră pe statuia iohannistă este un infractor de geniu și îl pune pe omul de la Cotroceni într-o situație imposibilă. Dacă autoritățile vor restaura statuia, vor fi obligate să șteargă Tricolorul, iar infractorul genial va putea spune că totul a fost demonstrat:
– Iohannis șterge Tricolorul.
Dacă genialul infractor va fi prins, va urma un proces al statuii lui Samuel, de fapt a lui Iohannis von Brukenthal, în cadrul căruia s-ar spune multe.
Sunt sigur că autoritățile nici măcar nu vor să-l prindă pe genialul infractor care a pus Tricolorul pe statuie. O lasă moartă, ca să nu dea de alte belele.
Până când vom vedea cum stau lucrurile, să remarcăm simbolistica uluitoare. Dacă Brukenthal ar fi fost un personaj pozitiv pentru români, nimeni nu ar trebui să se supere că un român a considerat că statuii îi lipsește însemnul Tricolor. Dacă, dimpotrivă, Brukenthal a fost malefic, atunci ne întrebăm de ce i-a făcut Iohannis statuie.
Cum o dai, nu iese bine. Așa se întâmplă când forțezi nota. Repet și voi repeta, atentatorul de la Sibiu este un infractor de geniu.
Fiindcă a venit vorba, vă mărturisesc că de șapte ani trăiesc în stupefacția că poporul român a fost atât de naiv încât să-l facă președinte pe Klaus Iohannis.
Mi-am recitit articolele de acum șapte ani. Spuneam că n-am, evident, nimic cu sașii, dar sângele apă nu se face. Facebook mi-a blocat contul pe întreaga durată a campaniei electorale, în schimb mi-a rulat un articol negativ despre Victor Ponta, materialul ajungând la aproape un milion de vizualizări. Zadarnic scriam că rețeaua de socializare se amestecă în politica din România, mă făceau toți nebun și plătit de ruși. Încercam să explic că în această perioadă dificilă avem nevoie de un președinte care să aibă o deplină înțelegere pentru sufletul românesc ortodox, ceea ce neoprotestantul Iohannis nu va putea să o facă. Evident că nu am nimic cu protestanții și neoprotestanții, dar țin mai mult cu ortodocșii mei. Mai ziceam că e mai bine să avem un președinte care are copii acasă, că nu e normal să îl votăm pe unul care a făcut pe translatorul în cadrul unei adopții de copii români, măcar pe ideea că trebuie să-ți dorești ca pruncii patriei să rămână la sânul patriei. În fine, mă întrebam de ce ar fi bine să votăm un profesor care și-a cumpărat șase case.
Nu am primit decât înjurături și acuzații dintre cele mai crunte.
Degeaba urlam că niște IT-iști au format o echipă la Sibiu și a fost creat un program prin care anumite site-uri, printre care și al ziarului meu, să fie parțial blocate în online. Mi s-a spus că așa merit dacă sunt împotriva Marelui Klaus.
Nu fac aici, pentru că nu fac niciodată, o listă a anti-românismelor domnului președinte. Mi-a silă și milă. Pe de altă parte, am învățat că poporul meu poate fi dus de nas cu o extremă ușurință, că suntem un neam credul pe care oricine îl poate induce în eroare.
Ce pericole ne pasc acum:
– Valul IV al pandemiei.
– Scumpirile la energie și pe toate planurile.
În ambele chestiuni totul se trage de la credulitatea românilor.
– Deși în copilărie primim 11 vaccinuri, acum, refuzăm să ne vaccinăm, suntem în coada Europei. Vor muri pe capete, peste un an sau doi, spaniolii, portughezii, belgienii și francezii, nemții și italienii findcă s-au vaccinat ? Va sucomba Poporul Ales fiindcă s-a vaccinat ? Sincer, când văd la televizor un nene sau o tanti pe fața cărora se citește că nu au pus mâna pe o carte în viața lor dar solicită ”mai multe informații” despre vaccin, spun că ne merităm soarta.
– Ordonanța 114, din vremea lui Dragnea, plafonase prețurile la energie. A urlat poporul de satisfacție să Dragnea a ajuns în pușcărie, pentru ca apoi, Orban să anuleze imediat ordonanța. Să-mi fac vreo problemă că la iarnă vor crăpa de frig bătrânii care s-au bucurat că puterea este la Iohannis, la Orban, la Cîțu, la Rareș Bogdan, la Gorghiu și Turcan ?
Sincer, da, îmi fac probleme. Niciun popor nu trebuie să sufere pentru că e naiv, pentru că nu are experiență. Altfel, ar însemna să cred că bine le-au făcut colonialiștii pieilor roșii când i-au mințit cu un ciob de oglindă și o gură de rachiu.
Sunt între români și unii care găsesc soluția să protesteze față de cei care ne îngenunchează. O fac inteligent și eficient.
Infractorul genial de la Sibiu e pildă vie.
Gheorghe Smeoreanu
(Această rubrică apare în zilele de luni și joi)


9 COMENTARII

  1. Și, iată, așa a ajuns genial un infractor și sacră vopseaua pe care a aruncat-o acesta pe o statuie!
    Așa ne manifestăm eroismul?

  2. N-am avut ce face si am rasfoit azi, dupa vreo doua luni de pauza, editorialul lui Smeoreanu. Timp pierdut! Pe cand un editorial despre vreun piroman?
    Tot despre un erou al lui Gheorghe, o nelamurire: primarul Gentea si-a dorit mandatul doar ca sa faca poze cu fotbalistii? Intre edilii de municipii, aici e, vorba ziaristului,genial!

  3. Domne, nu mă mai bag la comentarii, îi las pe alții mai deștepți.
    Imi place însă titlul editorialului. Interesant! Iar dacă scoatem din el cuvântul ,,genial”, devine și extrem de sugestiv!

  4. Sa clarificam : Cu sau fara voia lui Brukenthal rezultatul era acelasi Era o procedural standard a Hasburgilor pe tot teritoriul imperiuui pentru a mentine imperiul stabil in interior. Partea pozitiva era ca Romani din Transilvanya erau feriti de ravajile Turcilor. Consulul Angliei in Egipt descria vanzarea Valahilor pe piata de slavi. si deplangea soarta lor. Un Albanez in armata turca reda cum procedau cand luau sate intregi cu animale cu tot spre a fi vandute in Istambul Mai dute pe afara si mai documenteazate pe subiect.. mai toti istorici comenteaza despre Hasburgi ca duceau o lupta continua de supravietuire. luptau cu Turci in sud, atacati din nord de Suedezi si danezi. din West de prusaci si francezi. faceau si desfaceu aliante numai pentru a nu cadea sub Turci. de statuia lui Mustafa kemal,,tata turcilor din Bucresi eroul vopsea nu stie. De tine si de astia ca tine am aceiasi senzatie ca atunci cand vad un caine cand mananca excrement uman.

Comentariile sunt închise.