Profesor nervos, agresat de părinţi!

1



Un profesor de informatică de la Şcoala Gimnazială Vrăneşti a provocat un scandal imens, în urma unor discuţii pe care le-a avut cu elevii. Dascălul a fost înregistrat iar părinţii revoltaţi au sesizat Inspectoratul Judeţean Şcolar. De asemenea, polițiștii s-au autosesizat și au dispus verificări sub acuzația de purtare abuzivă. Despre episoadele reclamate de părinţi am discutat cu mama profesorului, la rândul ei cadru didactic. Aceasta a precizat că unele dintre mesaje sunt scoase din contex, că într-adevăr au fost şi momente în care profesorul s-a pierdut cu firea dar asta, din cauza comportamentului copiilor. Familia reclamă de asemenea că profesorul a fost agresat de unul dintre părinţii copiilor şi au transmis redacţiei fotografii în care pe faţa dascălului de văd mai multe vânătăi şi răni.


Mai mulți părinți au depus sesizări la Inspectoratul Județean Școala Argeș în care se plângeau de atitudinea profesorului de informatică. Potrivit acestora dascălul i-ar fi amenințat și le-a vorbit într-un limbaj grosolan elevilor. Acesta a încercat să le facă educație, jignind și amenințând. Drept dovezi, părinții au adus înregistrări din timpul orelor desfășurate online sau mesaje de pe platforma școlară Classroom. Iată mai jos câteva dintre mesajele înregistrate de-a lungul timpului cât și luna acesta.

Bat la ea ca la fasole!

„Aoleu R., sincer îţi spun! Abia aştept să am şi eu o fetiţă aşa ca tine, fetiţa mea, copilul meu. Şi dacă iese exact aş ca tine, mamă, bat la ea în fiecare zi ca la fasole ştii cum? Îi scot toţi dinţii din gură dacă e aşa. Probabil, dar nu, nu! Trec direct la acţiune! Ştii cum o bat? Cu furtunul o bat! Cu furtunul umezit.”, spune profesorul pe una dintre înregistrări.

Într-o altă înregistrate dascălul îi jigneşte pe elevi. „ Păi este o problemă mă nesimţiţilor, obraznicilor. Voi trebuie să ştiţi cine este stăpân în casă. M-aţi înţeles? Şi văd că până nu vă izbiţi cu capul de pragul de sus, nu-l vede p-ăla de jos. Este clară povestea cu voi. Trebuie să vă găsiţi nănaşul şi uite că vi l-aţi găsit. Asta este problema! A mea nu este că eu n-am probleme. Este problema voastră! V-am spus acuma că văd că aţi făcut un front comun v-aţi aliat cu A. Vreţi să urmaţi şi voi la fel ca A.? Bine urmaţi-o pe Alexandra şi să vedem dacă va fi bine. Dacă va fi bine pentru voi. Văd că săriţi aşa să-i luaţi apărarea. Dar ce sunteţi voi? Sunteţi avocaţi?”, le reproşează acesta copiilor.

În arest, pentru sfidarea Curții!

Într-unul din mesajele scrise pe platformă, M,D. zice: „Cetăţeană G S. te-am pus sub arest la clasă cu cauţiune pentru sfidarea Curţii! Nu ai voie să părăseşti clasa în timpul orei de informatică şi nici în pauza dintre aceasta şi ora următoare….Oficial, eşti condamnată urmând să execuţi pedeapsa la penitenciarul Vrăneşti, până când Curtea va dispune altfel. Să faci bine să vii îmbrăcată vărgat şi cu o bilă de 2,5 kilograme legată la glezna lăbuţei unui picior (piciorul este la alegere).”.

Într-o altă discuţie, D.M explică faptul că mesajul său a fost perceput în mod eronat. „Bună ziua tuturor, mă tem că metoda folosită de mine, şi anume jocul şi joaca, a fost percepută greşit de voi, în special de tine S.! În primul rând comentariile anterioare sunt în glumă. Şi categoric, reprezintă o manieră de a face sugestie, la jocul despre care am discutat. Îmi pare rău dacă aţi perceput aceste mesaje ca fiind jignitoare, mai ales când discut cu o elevă foarte bună cu este S. Şi regret faptul că părinţii voştri au fost supăraţi pe modalitatea mea de a lucra cu voi. Ideea este că vă asigur pe toţi de integritatea mea morală şi profesională, şi de faptul că încerc aşa cum pot să vă învăţ câteva lucruri ce vă vor fi utile în dezvoltarea voastră viitoare”.
Aveți mâncărici pe limbă!

Într-una dintre convorbiri, M.D îi numeşte pe elevi în glumă, liliputani. „Stimabile cetăţene G. şi C. vă interzic a-l mai provoca pe N. la dispute verbale şi a mai vorbi următoarea oră fără a ridica mânuţa înainte şi a vă lăsa eu să luaţi cuvântul, chiar dacă aveţi mâncărici pe limbă şi nu puteţi rezista, şi de asemenea, vă atrag atenţia asupra faptului că dacă se mai întâmplă să dispuneţi voi ordine în lipsa mea şi fără autorizarea mea prealabilă, vă pun sub arest la clasă pe cauţiune. Fără drept de a mai părăsi clasa, în pază pentru sfindarea Curţii Liliputane. Nota Bene: taxa pe cauţiune e stabilită de aceasă Curte, la o coroană liliputană, pe minut de detenţie. Nopate bună liliputanilor”.

A fost demarată o anchetă

Ca urmare a celor relatate reprezentanţii IPJ Argeş au transmis: „În ziua de 20 decembrie a.c., polițiștii din cadrul Biroului Siguranță Școlară s-au autosesizat și s-au deplasat la unitatea de învățământ în cauză, unde au efectuat verificări. În urma activităților desfășurate, polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de purtare abuzivă și continuă cercetările, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Topoloveni, în vederea stabilirii împrejurărilor în care evenimentele s-au petrecut și luarea măsurilor legale care se impun.”

A fost bătut de părintele unui elev!

D. D. A. mama profesorului ne-a spus: „ Noi avem imagini cu el bătut de la una dintre şcolile care îl acuză astăzi. Noi nu am vrut să facem plângere ca să nu creăm o imagine… În discuţiile prezentate, niciodată nu este prezentată și atitudinea acelor copii, felul în care ei vorbesc, felul în care el primeşte telefoane de la ei. La unele dintre discuţii era vorba de un joc didactic, în care unii dintre elevi erau hoţii ceilalţi erau poliţiştii. Sunt și discuţii în care el şi cere scuze dacă s-au creat confuzii”. De asemena mama a mai spus că fiul său, cadru didactic, primeşte mesaje de la elevi în care copii au o atitudine arogantă. Admite că într-adevăr limbajul folosit nu a fost cel potrivit, dar motivează că şi-a eşit din fire neputând să-i controleze pe copii. Mai spune că multe mesaje au fost în joacă, în care profesorul le vorbeşte elevilor cu diminutive. De asemenea am discutat cu mama şi despre evaluarea psihologică la care D.M. a fost supus. Acesta s-a dus la clinica recomandată de reprezentanţii Şcoalii Vrăneşti şi în urma evaluării a fost declarat apt, spune mama.

A fost sancţionat de două ori

Inspectoratul Școlar Județean Argeș este la curent cu cazul profesorului de la Vrănești, iar singurele măsuri luate au fost sancțiunile financiare, în ultimii doi ani, dar pe numai câte 3 luni din fiecare an școlar.”A fost sancționat în 2 ani școlari. A făcut obiectul unei comisii de cercetare disciplinară și a fost sancționat pe anul trecut cu 10 % pe 3 luni și în anul curent cu 15% tot pe 3 luni. Domnul profesor are aviz psihologic condiționat, cu întoarcerea lunară la medicul specialist curant, de unde am dedus și noi că dumnealui ar trebui să existe în evidențele unui medic de specialitate. Nu știu dacă ne puteam permite noi o întrebare, dacă dumnealui este în evidența unui medic, intră în apanajul medicilor de la medicina muncii. Înregistrările sunt incalificabile, dacă mă întrebați pe mine.. Mă pun și în locul părinților și al copiilor… Sincer, m-am bucurat foarte mult când a părut în presă subiectul, pentru că am tras nădejdea, că este soluția, să facem echipă să rezolvăm problema respectivă, deși nu este un motiv de bucurie…” a declarat inspectorul școlar general din Argeș, Alina Manea.  M.Sandu


1 COMENTARIU

  1. ” … profesorul s-a pierdut cu firea dar asta, din cauza comportamentului copiilor” , zice muma „profesorului” ; asa muma asa fiu.
    Cat despre sanctionarea „cu 15 % tot pe trei luni”, cei care au aplicat sanctiunea nu au respectat prevederile Codului Muncii ; puteau sa aplice chiar desfacerea contractului de munca, dar nu 15 % .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.