A început Programul ”Noua Casă!

0Programul „Noua Casă”, 2022, a devenit operaţional de vineri, cu un plafon de garantare pentru anul 2022 aprobat de Guvernul României la valoarea de 1,5 miliarde de lei. Anunțul a fost făcut acum câteva zile de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM). 


Conform sursei citate, dosarele primilor beneficiari au putut fi încărcate în aplicaţia programului începând cu ora 10, iar persoanele eligibile care doresc să se înscrie în program au putut găsi informații suplimentare privind condiţiile de participare, documentele solicitate şi modul de accesare a programului în Ghidul Noua Casă, disponibil pe pe siteul www.fngcimm.ro. Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri a alocat deja plafoanele anuale ale garanţiilor celor 14 bănci participante în program BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Românească, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Vista Bank, Intesa Sanpaolo Bank şi Alpha Bank. Plafoanele au fost alocate în funcţie de ponderea garanţiilor acordate de către fiecare finanţator în anul precedent.

Peste 300.000 de români și-au luat locuințe

„Programul „Noua Casă” rămâne cel mai avantajos produs de creditare ipotecară disponibil pe piaţa românească, prin avansul minim solicitat, dobânda redusă- IRCC plus maxim 2% şi acordarerea garanţiei în nume şi cont stat în procent de până la 60% din valoarea imobilului, 3 din 4 credite ipotecare din totalul creditelor acordate de către sistemul bancar fiind aprobate prin acest program”, se menţionează în comunicat. De la lansarea Programului, în anul 2009, până la finele lunii decembrie 2021, au fost acordate 321.073 garanţii şi promisiuni de garantare în valoare totală de 29,90 miliarde lei, ce au susţinut credite în valoare de 50 miliarde de lei. În anul 2021, au fost acordate în total 11.858 garanţii în valoare totală de 1,52 miliarde de lei, cu o valoare a creditelor de circa 2,9 miliarde lei şi 3.779 promisiuni de garantare, în valoare totală de 0,55 miliarde lei. Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) este o instituţie financiară nebancară, cu capital de risc, înfiinţată în scopul facilitării accesului IMM-urilor la finanţări, prin acordarea de garanţii pentru instrumentele de finanţare contractate de la bănci comerciale sau din alte surse.

Care sunt sumele care se acordă

„Noua casă” 2022 se acordă în lei, pentru achiziţia unei singure locuinţe, iar valoarea maximă a creditului care poate fi accesat este de 66.500 Euro – pentru locuinţe al căror preţ este de maxim 70.000 Euro, avansul solicitat fiind de 5% şi 119.000 Euro – pentru locuinţe al căror preţ este de maxim 140.000 Euro, în acest caz avansul solicitat fiind de 15%. M.D.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.