Cea dintâi forță care conduce România este minciuna

29
  • Din punctul meu de vedere

Marți, s-a sărbătorit împlinirea a 25 de ani de la semnarea Parteneriatului Strategic cu SUA. Tot marți, a apărut un sondaj INSCOP care relevă o situație înfiorătoare. Poate fi o simplă coincidență sau poate fi o replică pe care cineva o dă într-un mod subtil.
Potrivit sondajului de opinie INSCOP intitulat ”Agenda România 2050. O conversație despre viitorul României – Ediția I”, majoritatea românilor crede că situația țării este mai rea acum decât în urmă cu peste 30 de ani, însă majoritatea tinerilor de 18-29 de ani crede că situația țării este mai bună acum.
Pe de altă parte, un procent de peste 43% dintre români este de părere că situația generală a României va fi mai bună peste aproape 30 de ani, în 2050 (57% dintre tinerii de 18-29 de ani cred că situația țării va fi mai bună în 2050).
Românii spun, în procent de 54% că situația este mai rea decât în 1989, iar 8,5 % cred că este la fel de rea ca în 1989.
Cu alte cuvinte, percepția este că trecând de la comunism la democrație, România a făcut o greșeală istorică.
Interpretarea sondajului conține o capcană, pentru că, de fapt, românii nu au decis ei înșiși schimbarea de regim, datele cele mai recente aratând, cu maximă certidudine, că în 1989 a avut loc o lovitură de stat, ceea ce mai atenuează din frustrare, întrucât se pare că nu am greșit noi, ca popor, ci am fost aduși în situația de a greși.
Evident că promotorii schimbării au fost cei care folosesc ceea ce aș numi limba de lemn a democrației, cu sintagme gen stat de drept, libertate de exprimare, libertate de mișcare, în spatele cărora funcționează scenarii multiple menite să aducă profit unei Oculte financiare mondiale.
Democrația eșuează sisific în încercarea de a ține sub control scenariile și scenariștii.
Desigur, dictatura este odioasă chiar și atunci când îi pronunți doar numele, însă nici în direția actuală nu se mai poate înainta multă vreme. Opusul democrației de azi trebuie căutat în direcția unei democrații transparente și meritocratice.
Pare imposibilă, dezarmant de utopică ideea de a interzice scenariile și de a ține sub control Oculta, însă într-un fel sau altul acest lucru trebuie să se întâmple spre binele tuturor, inclusiv al Ocultei. Mersul lucrurilor arată că civilizația umană actuală se îndreptă spre extincție, iar praful și pulberea nu presupun ierarhii.
Revenind strict la România, putem spune că zarurile au fost aruncate, iar salvarea poate fi doar una individuală și parțială.
Datele sondajului de opinie INSCOP sunt o confirmare a faptului că amărăciunea mea nu este endogenă. Iar pentru a risipi orice bănuială de ipocrizie, închei spunând că:
– Fără îndoială, eu trăiesc mai bine.
Totuși, sărbătorim 25 de ani de parteriat strategic cu SUA, motiv pentru care , să nu râdeți, SUA ar trebui să își asume măcar parțial faptul că peste 60% dintre români consideră că era mai bine sau cel puțin la fel de bine pe timpul lui Nicolae Ceaușescu.
Dacă este vorba despre parteneriat, să ne asumăm și binele și răul, pentru că românii au considerat SUA drept un frate mai mare, cu mult mai mare, un model, un sprijin.
Am fost atât de sprijiniți încât românii îl regretă pe Ceaușescu.
Cred că mă încadrez între limitele bunului simț dacă spun că ar fi normal ca rezultatele sondajului INSCOP să fie dezbătute în congresul SUA și să avem o rezoluție în acest sens.
Ce este de făcut, cine trebuie să își asume vinovăția, asta în cazul în care nu se ajunge la concluzia că românii sunt nebuni și au halucinații cu privire la cee ace este bine sau rău.
Evident, nimeni nu se va sinchisi, nici în țară și nici în țările cu care avem asemenea parteneriate strategice, de rezultatele sondajului INSCOP. Să creadă românii ce vor, să aibă ce regrete vor să aibă, nouă nu ne pasă, vor spune marii politicieni români și străini.
Este o crimă, o sfidare criminală.
Totuși, cineva a avut grijă să încheiem și alte parteneriate strategice, în așa fel încât să nu cadă vina pe SUA. Lista parteneriatelor strategice este mai lungă și cuprinde alte multe state:
• Parteneriatul Strategic cu Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord
• Parteneriatul Strategic cu Republica Turcia
• Parteneriatul strategic cu Franţa
• Parteneriatul strategic cu Republica Italiană
• Parteneriatul strategic cu Republica Polonă
• Parteneriatul strategic cu Ungaria
Totuși, unul este Parteneriatul Strategic despre care vorbim permanent: cel cu SUA. Adăugăm, de fiecare data, idea că ne-a pus Dumnezeu mâna în cap și suntem și sub Umbrela NATO.
Dacă suntem sub Umbrela NATO, cum de îndrăznesc românii să declare operatorilor de sondaj de la INSCOP că era mai bine sau la fel de bine în 1989 ca acum, după 32 de ani de democrație, stat de drept, parteneriate, economie liberală și NATO ?
Virgil Popescu, ministrul Energiei, a declarat zilele acestea:
” Se pune problema să încercăm să economisim, să încercăm să stingem un bec, dacă nu mai stăm în acea cameră, să încercăm să dăm cu un grad sau două mai puţin caloriferul sau centrala pe perioada de iarnă. Nu ştiu dacă toţi putem face asta, dar putem încerca.
O să începem o campanie de eficienţă energetică la nivel naţional pentru a încerca să educăm acest lucru. Va fi o informare pe scară largă ca să înţelegem că din lucruri simple pot rămâne bani în buget şi putem reduce importurile”, a explicat Virgil Popescu, la Digi24.
Se zice că Elena Ceaușescu le-ar fi transmis românilor că dacă le e frig iarna să-și mai pună o haină pe ei.
Și a sfârșit la zid.
Da, cea dintâi forță care conduce astăzi România este minciuna.
Iar românii știu și rabdă.
Gheorghe Smeoreanu
(Această rubrică apare în zilele de luni și joi)

29 COMENTARII

  1. Legat de aceste institutii de sondare a opiniei publice
    eu fac urmatorul exercitiu de vreo 10 ani incoace:
    inainte de alegeri iau de pe piata predictiile din sondaje
    iar dupa alegeri le compar cu rezultatele produse.
    Ei bine, diferentele sunt uneori de 10% la anumite partide,
    iar dupa alegeri presa nu mai dezbate problema sondajelor gresite (sau falsificate),
    ci alte chestiuni de moment.

    Rezultatele din alegeri sunt cel mai bun test de verificare a sondajelor,
    dar cate decizii politice nu se iau la noi pe baza unor sondaje pe diverse teme!?

    In acest context inteleg si eu titlul acestui editorial:

    „Cea dintâi forță care conduce România este minciuna”

  2. Presa este una dintre forțele pe care le are la îndemână democrația, inclusiv cea românească.
    Presa din România este mereu cinstită sau minte din belșug pentru diverse foloase?
    Dacă cumva presa minte, nu devine ea aliata unor partide sau a unor instituții ale statului, iar interesul cetățeanului este înșelat de toate, împreună?

  3. ” Da, cea dintâi forță care conduce astăzi România este minciuna „.
    Suta la suta-i corect ceea ce zici … // Mosule cu barba-n noduri … // !

  4. Autorul editorialului trebuie s-o fi dus, în realitate, tare bine înainte de 89, dacă acum i se pare atât de rău. Ce e ciudat este că mulți din cei care au trăit și pe atunci nu-și amintesc minciuna, galantarele și librăriile goale, granițele închise pentru cei mai mulți, lehamitea, delatiunea, frigul, frica etc. de pe atunci.
    Spune autorul: „românii nu au decis ei înșiși schimbarea de regim, datele cele mai recente aratând, cu maximă certidudine, că în 1989 a avut loc o lovitură de stat”. Există și o „maximă certitudine”, certitudine nu este deajuns…
    De oamenii care au ieșit în stradă atunci, puțini înainte de fuga Cârmaciului, dar foarte mulți după, cu multe speranțe în suflet – parte din ele neîmplinite – nu amintește.
    Ne jeluim la fiecare hop care apare, în loc să ne unim, să muncim serios, să ne alegem noi reprezentanții la putere (nu presa, sticla cu ulei sau kilogramul de zahăr) și să facem cu perseverență, în generații (căci repede nu se poate), „o țară ca afară”.
    Este mai bine să ne jeluim și să dăm mereu vina pe alții?

  5. După ce a scris la ,, Secerea și ciocanul” osanale celui mai iubit conducător, pe acest Moș Gerilă de provincie îl apucă nostalgia vremurilor, când recita poezii despre tovarășa academician doctor inginer. . Îi recomandăm filmulețele de pe YouTube , cu defilările din Coreea de Nord și cu siguranță o să i se facă , din nou, pielea de găină. Ca pe vremuri !

      • Ziarul „Secera si ciocanul” din 1989 s-a transformat in „Argesul Liber” in 1990,
        copiind transformarea „Scanteii” in „Adevarul”.

        Dar cate nu s-au intamplat in 1990, sub noul regim condusi de fosti?

        Ca exemplu doar:
        profesorii de socialism (absolventi ai Academiei Stefan Gheorghiu) au ramas fara obiectul de predare, iar guvernul le-a echivalat diplomele cu cele de filosofie –
        astfel incat au continuat la catedra sa predea despre Kant si altii…

  6. Nu, nu e cazul. Nu am scris la ziarul respectiv, apoi, nici Ștefan Gheorghiu n-am urmat. Am studii de Psihologie (București), demografie (ONU), demografie istorică (Paris) și Teologie (Pitești). Iar acum îmi e cu mult mai bine decât înainte de 1989. Mie îmi e mai bine, altora, mult mai mulți, le e tot așa sat mai rău, este ceea ce spune sondajul INSCOP. Numai bine.

    • Studiile de demografie (ONU) și demografie istorică (Paris) le-ați făcut înainte de 1989. Cum ați reusit și cum ați fost selecționat pentru domeniul demografic ca absolvent de psihologie clinică?

  7. Dar unde ați scris, domnule , la ,, Cutezatorii „, la ,,Arici Pogonici” , sau de unde v-au racolat ăia ca să vă trimită la Paris . De ce nu v-au trimis la canalul Dunare-Marea Neagră , sau pe defileul Jiului? Sunteți destul de egoist când afirmați că dv. vă e mai bine acum și altora mult mai rău. Parcă vă pare bine de răul celorlați. Faptul că ați coborât aici ca să vă apărați , să știți că și la Paris este valabil, că cine se scuză , se acuză. Sau lupul își schimbă părul, dar năravul ba. Rămâneți cu binele dv și frecați-vă palmele de bucurie de răul celorlalți. Ați mizat toată viața pe roșu și poate că ați câștigat, dar trisând. Universul echilibrează întotdeauna balanța și știți bine asta pe pielea dv. Mai uitați-vă din când în când și în jos , dar și în oglindă, domnule psiholog și teolog sau ce mai sunteți .Dar încercați să fiți și om, chiar începând de mâine.

  8. Domnule ziarist, n-ai și un sondaj real al opiniei publice dinainte de ’89? Ce te tot dai grămadă că o duci acum bine? Ce ai făcut atunci faci și acum , gargară ieftină pentru activiștii care îți aruncă un pumn de arginți. Murdară bogăție, nea Gheorghe.

  9. Doar 2 remarci privind „navala” contestatarilor :

    – „Când inteligenta face un salt remarcabil, prostii se pornesc imediat sa restabilească egalitatea”

    – „Când vezi cirezile de imbecili, devine suportabilă însingurarea” ( Petre TUTEA )

    • 1. Când spuneți inteligență vă referiți la editorial și/sau la „comentariul” dv.? Cred că ați putea încerca să scrieți comentarii adevarate, cu puncte solide de opinie, nu să vă cantonati în zona „apărării” fără vreun argument a opinilor altuia, a insultarii comentatorilor, într-o singură sintagmă – zona „cozilor de topor”.
      2. Ați mai încercat însingurarea, dar „ați înfrânt”. Este vorba de putere, de caracter, sau de amândouă?

  10. Smeorene, daca taceai, filozof ramaneai! Ti s-au pus niste intrebari de foarte bun simt si ai preferat politica strutului. A ramas doar bietul CVititor (si la propriu, si la figurat) sa te pupe-n dos, jalnica consolare…
    Te sfatuiesc sa-ti vezi linistit de batranete, devii penibil, te vinzi doar pentru un loc la tribuna O sau o excursie gratuita prin cantonamente. Se merita?

  11. E un putregai p-aci frustrat care nu are argumente și adresează cuvinte urâte tuturor comentatorilor mai inteligenți decât el , și care dovedesc că le pasă. Așa au fost ăștia înainte, e școala învățată de ei, cu bătaia, cu injurii, cu turnatul la Securitate, n-ai ce să le faci, așa e matrița, strâmbă, nasoală. Un marunțiș pe care mai bine îl arunci la VC. Prietenii știu de ce!

  12. Ma bucur nespus când citesc comentariile voastre idioate si lipsite total de logica. De fapt logica nu va caracterizează si reprezintă o mare necunoscuta pentru natarai. Cum spuneam, ma bucur nespus pentru ca asta înseamnă ca va doare, conștientizați cat de mărunți si neînsemnați sunteți, cate frustrări si nerealizări aveți !!!
    Cu riscul de a ma repeta a „N”-a oara va reamintesc ce spunea unul mai deștept decât voi toți la un loc, năpârcilor: „NUMAI cine a sădit un pom, a construit o casa si a crescut un copil se poate mândri cu calitatea de OM” !
    Exista măcar UNU dintre cimpanzeii cârcotași care se poate mândri cu așa ceva ???
    EU DAAAAAA ! si o spun cu mândrie nedisimulata.

    • Mai jigodie, tu chiar crezi ca esti singurul care a facut cele trei lucruri pe care ni le tot amintesti? Cat de imbecil poti sa fii ca sa nu-ti dai seama ca esti doar un rahat cu ochi? Acum, ca ti-am vorbit pe limba ta, ai priceput? Sa ma ierte ceilalti comentatori…

  13. Băi gunoiule, că să vorbim pe limba ta, te lauzi și tu ca ziaristul. Ce treabă are mă ce-ai făcut tu cu casa și cu pomii tăi? Noi vorbim aici despre un articol și ne spunem părerile., iar tu nu îi accepți pe cei care scriu bine, argumentat. Dar dacă n-ai construit și un VC ai sădit degeaba pomi.

  14. Haaaaaa !!!! ce e la gurile voastre spurcate !!! Va doare rău contestatarilor, va mănâncă oftica si va roade invidia, neciopliților !
    Sunteți mai urați ca foamea si mai rai decât tifosul !
    Niște biete gunoaie….
    S-aveți o noapte ușoara ca….piatra de moara !!!!
    Haaaaaaaa !!!!

    PS Pudicii sunt rugați sa-mi scuze limbajul licențios. Este singurul pe care îl înțeleg unii.

    • Asa VC-ule, nu te lasa, te fac pe tine 8-10 comentatori? Ce daca Smeoreanu te-a lasat balta, lupta-te de unul singur, nu stiu ei toti cate injuraturi ai tu in tartacuta ta! Ce daca nu te duce mintea, o injuratura buna face cat zece ironii, daca stii ce-i aia!
      Asa ca, da-le la gioale, „eroule”!

  15. Ați șters mesajul meu recent, din această dimineață, care se referea la moderarea comentariilor transmise pe site-ul dv., cu referire la comentarii de genul (nu numai) ultimelor postate de CVititor, mesaj care cita avertismentul site-ului dv. privind comentariile indecente.
    Faptul că l-ați șters denotă că urmăriți comentariile, dar cum rămâne cu curățarea celor care încalcă condițiile puse chiar de dv.? Și aveți exemple clare chiar printre cele postate la editorialul curent, dar la mai toate editorialele se întâlnesc astfel de încălcări.
    După opinia mea umilă, curățarea site-ului în direcția celor enunțate de dv. este calea spre normalitate.

    • Bă nene, CVititor a fost provocat și în general postează mesaje decente. Vezi tu de celelalte muhaele.

Comentariile sunt închise.