Cea dintâi forță care conduce România este minciuna

29
  • Din punctul meu de vedere

Marți, s-a sărbătorit împlinirea a 25 de ani de la semnarea Parteneriatului Strategic cu SUA. Tot marți, a apărut un sondaj INSCOP care relevă o situație înfiorătoare. Poate fi o simplă coincidență sau poate fi o replică pe care cineva o dă într-un mod subtil.
Potrivit sondajului de opinie INSCOP intitulat ”Agenda România 2050. O conversație despre viitorul României – Ediția I”, majoritatea românilor crede că situația țării este mai rea acum decât în urmă cu peste 30 de ani, însă majoritatea tinerilor de 18-29 de ani crede că situația țării este mai bună acum.
Pe de altă parte, un procent de peste 43% dintre români este de părere că situația generală a României va fi mai bună peste aproape 30 de ani, în 2050 (57% dintre tinerii de 18-29 de ani cred că situația țării va fi mai bună în 2050).
Românii spun, în procent de 54% că situația este mai rea decât în 1989, iar 8,5 % cred că este la fel de rea ca în 1989.
Cu alte cuvinte, percepția este că trecând de la comunism la democrație, România a făcut o greșeală istorică.
Interpretarea sondajului conține o capcană, pentru că, de fapt, românii nu au decis ei înșiși schimbarea de regim, datele cele mai recente aratând, cu maximă certidudine, că în 1989 a avut loc o lovitură de stat, ceea ce mai atenuează din frustrare, întrucât se pare că nu am greșit noi, ca popor, ci am fost aduși în situația de a greși.
Evident că promotorii schimbării au fost cei care folosesc ceea ce aș numi limba de lemn a democrației, cu sintagme gen stat de drept, libertate de exprimare, libertate de mișcare, în spatele cărora funcționează scenarii multiple menite să aducă profit unei Oculte financiare mondiale.
Democrația eșuează sisific în încercarea de a ține sub control scenariile și scenariștii.
Desigur, dictatura este odioasă chiar și atunci când îi pronunți doar numele, însă nici în direția actuală nu se mai poate înainta multă vreme. Opusul democrației de azi trebuie căutat în direcția unei democrații transparente și meritocratice.
Pare imposibilă, dezarmant de utopică ideea de a interzice scenariile și de a ține sub control Oculta, însă într-un fel sau altul acest lucru trebuie să se întâmple spre binele tuturor, inclusiv al Ocultei. Mersul lucrurilor arată că civilizația umană actuală se îndreptă spre extincție, iar praful și pulberea nu presupun ierarhii.
Revenind strict la România, putem spune că zarurile au fost aruncate, iar salvarea poate fi doar una individuală și parțială.
Datele sondajului de opinie INSCOP sunt o confirmare a faptului că amărăciunea mea nu este endogenă. Iar pentru a risipi orice bănuială de ipocrizie, închei spunând că:
– Fără îndoială, eu trăiesc mai bine.
Totuși, sărbătorim 25 de ani de parteriat strategic cu SUA, motiv pentru care , să nu râdeți, SUA ar trebui să își asume măcar parțial faptul că peste 60% dintre români consideră că era mai bine sau cel puțin la fel de bine pe timpul lui Nicolae Ceaușescu.
Dacă este vorba despre parteneriat, să ne asumăm și binele și răul, pentru că românii au considerat SUA drept un frate mai mare, cu mult mai mare, un model, un sprijin.
Am fost atât de sprijiniți încât românii îl regretă pe Ceaușescu.
Cred că mă încadrez între limitele bunului simț dacă spun că ar fi normal ca rezultatele sondajului INSCOP să fie dezbătute în congresul SUA și să avem o rezoluție în acest sens.
Ce este de făcut, cine trebuie să își asume vinovăția, asta în cazul în care nu se ajunge la concluzia că românii sunt nebuni și au halucinații cu privire la cee ace este bine sau rău.
Evident, nimeni nu se va sinchisi, nici în țară și nici în țările cu care avem asemenea parteneriate strategice, de rezultatele sondajului INSCOP. Să creadă românii ce vor, să aibă ce regrete vor să aibă, nouă nu ne pasă, vor spune marii politicieni români și străini.
Este o crimă, o sfidare criminală.
Totuși, cineva a avut grijă să încheiem și alte parteneriate strategice, în așa fel încât să nu cadă vina pe SUA. Lista parteneriatelor strategice este mai lungă și cuprinde alte multe state:
• Parteneriatul Strategic cu Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord
• Parteneriatul Strategic cu Republica Turcia
• Parteneriatul strategic cu Franţa
• Parteneriatul strategic cu Republica Italiană
• Parteneriatul strategic cu Republica Polonă
• Parteneriatul strategic cu Ungaria
Totuși, unul este Parteneriatul Strategic despre care vorbim permanent: cel cu SUA. Adăugăm, de fiecare data, idea că ne-a pus Dumnezeu mâna în cap și suntem și sub Umbrela NATO.
Dacă suntem sub Umbrela NATO, cum de îndrăznesc românii să declare operatorilor de sondaj de la INSCOP că era mai bine sau la fel de bine în 1989 ca acum, după 32 de ani de democrație, stat de drept, parteneriate, economie liberală și NATO ?
Virgil Popescu, ministrul Energiei, a declarat zilele acestea:
” Se pune problema să încercăm să economisim, să încercăm să stingem un bec, dacă nu mai stăm în acea cameră, să încercăm să dăm cu un grad sau două mai puţin caloriferul sau centrala pe perioada de iarnă. Nu ştiu dacă toţi putem face asta, dar putem încerca.
O să începem o campanie de eficienţă energetică la nivel naţional pentru a încerca să educăm acest lucru. Va fi o informare pe scară largă ca să înţelegem că din lucruri simple pot rămâne bani în buget şi putem reduce importurile”, a explicat Virgil Popescu, la Digi24.
Se zice că Elena Ceaușescu le-ar fi transmis românilor că dacă le e frig iarna să-și mai pună o haină pe ei.
Și a sfârșit la zid.
Da, cea dintâi forță care conduce astăzi România este minciuna.
Iar românii știu și rabdă.
Gheorghe Smeoreanu
(Această rubrică apare în zilele de luni și joi)