Sentință nerespectată în cazul deșeurilor toxice!

2
  • La Câmpulung

De ani, buni problema deșeurilor depozitate pe platforma fostei uzine ARO de la Câmpulung nu își găsește rezolvarea. Cu toate că a fost dată o sentință judecătorească prin care patronul era obligat să golească depozitul de recipientele cu efect nociv, nici până acum acestea nu au fost îndepărtate. 
Câmpulungenii s-au plâns de nenumărate ori autorităţilor cu privire la deşeurile existente de ani buni pe fosta platformă ARO. Oamenii cer eliberarea depozitului şi îndepărtarea reziduurilor, unele dintre ele toxice. Prefectura Argeş a dispus recent să se ia măsuri, cu atât mai mult cu cât există o sentinţă judecătorească în acest sens. „ Deșeurile de pe Activul ARO din Câmpulung sunt tot acolo deși există o hotărâre judecătoarească prin care ar fi trebuit să fie îndepărtate. Este ignorată o sentință penală! Garda de Mediu Argeș a făcut un control pe o perioadă de 3 zile la platforma din municipiul Câmpulung. Scriptic, în această locație sunt depozitate 1574,64 tone de deșeuri. Situația este aceeași ca la controlul făcut în 2021. Inspectorii au constatat că nu este respectată o sentință penală prin care s-a impus eliminarea întregii cantități de deșeuri de pe amplasament, motiv pentru care Garda de Mediu Argeș a înștiințat și instanțele. Informarea a fost transmisă către Judecătoria Curtea de Argeș-Biroul de Executări Penale, privind nerespectarea sentinței penale nr.201/27.10.2020 și Tribunalul Iași, ca instanța care analizează dosarul de faliment al firmei care a activat la Câmpulung. Reprezentanții Gărzii de Mediu Argeș au cerut instanței ieșene să oblige debitoarea să își îndeplinească obligațiile de mediu. O informare a fost transmisă și către lichidatorul judiciar, s-a cerut luarea de măsuri pentru asigurarea corespunzătoare a spațiului de depozitare a deșeurilor privind scurgerile de ape pluviale și s-a cerut etichetarea deșeurilor de pe amplasament.” a transmis prefectul Radu Perianu.

Patronul a fost condamnat

Problema deşeurilor de la Câmpulung durează de peste nouă ani. În anul 2007 Landmark Management, a cumpărat cu 180.000 dolari platformă ARO Câmpulung. Compania a preluat în cadrul tranzacţiei cu statul român şi obligaţiile de mediu pe care s-a angajat să le remedieze până la data de 30.12.2013. Landmark Management a încheiat apoi un contract cu societatea Global Eco Center SRL, din Iaşi pentru a scăpa de problema deşeurilor periculoase, firmă căreia i-a închiriat o hală. Acolo nu au fost depozitate doar deşeurile de la ARO, ci şi mari cantităţi de deşeuri periculoase aduse din toată ţara. În consecinţă, în hala închiriată peste deşeurile de şlamuri galvanice de la ARO au fost înghesuite butoaie metalice, bazine din material plastic şi saci plini cu otrăvuri, multe dintre ele provenite din industria petrolieră. Pe data de 2 octombrie 2013 hala cu deşeuri periculoase a luat foc. Se spunea că au ars 300 tone de deşeuri. Vasile Tofan, administratorul firmei Global Eco Center, a declarat că au ars doar 16 butoaie ce conţineau 14 tone de uleiuri minerale care urmau. A fost întocmit un dosar penal. Administratorul firmei, Vasile Tofan, a fost condamnat în primă instanţă de Judecătoria Câmpulung la 5 ani de închisoare, dar după ce dosarul a fost strămutat la Curtea de Argeş pedeapsa i-a fost redusă la 3 ani şi la plata unei amenzi de 600.000 lei, iar societatea Global Eco Center a fost obligată să înlăture deşeurile periculoase de pe fosta platformă ARO. Între timp firma a intrat în insolvenţă iar obligaţiile nu au mai fost respectate.

2 COMENTARII

  1. ” De ani, buni problema deșeurilor depozitate pe platforma fostei uzine ARO de la Câmpulung nu își găsește rezolvarea … „.
    Dara, ce sa vezi … se’ntinse ca pecinginea si pi la defuncta Petrochimie, „inmiresmandu”-i pe cei din jur !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.