Casa de Pensii Argeş are mii de dosare în instanţă

0

Un număr mare de dosare ale Casei Judeţene de Pensii Argeş, aflate pe rolul Curţii de Apel Piteşti, a dus la controverse între cele două instituţii. Judecătorii se plâng că activitatea instanţelor este aglomerată de volumul mare de muncă din dosarele de asigurări sociale. Funcţionarii publici spun însă, că judecătorii sunt cei care interpretează greşit legea! 
Purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Piteşti, judecătorul Ion Rebeca, vine cu lămuriri privind aceste dosare.„În anul 2021 pe rolul Secţiei I – Civile a Curţii de Apel Piteşti au fost rulate un număr de 6544 dosare având ca obiect conflicte de asigurări sociale. Din numărul total de cauze, Casa Judeţeană de Pensii Argeş a avut calitatea de parte în 5670 de dosare, iar Casa Judeţeană de Pensii Vâlcea a avut această calitate într-un număr de 874 cauze. Curtea de Apel Piteşti Secţia I Civilă a soluţionat în anul 2021 în materie de asigurări sociale 4680 de cauze. În anul 2022 au fost înregistrate pe rolul Curţii în materie de asigurări sociale un număr de 3999 cauze, în majoritatea acestora având calitate de parte Casa Judeţeană de Pensii Argeş.” transmite Ion Rebeca, purtător de cuvânt al Curţii de Apel Piteşti.

Oamenii sunt nemulţumiţi de recalcularea pensiilor

Dosarele aflate pe rolul instanţei amintite au ca obiect: recalcularea drepturilor la pensie, la limită de vârstă, recalcularea pensiei în favoarea persoanelor ale căror drepturi au fost deschise înainte de data de 1.04.2001 şi li s-a redus vârsta standard de pensionare, recalcularea pensiei în raport de sporuri şi alte venituri suplimentare, recalcularea drepturilor la pensie prin determinarea stagiului complet de cotizare utilizat la determinarea punctajului mediu anual, aplicarea indicelui de corecţie, recalcularea drepturilor la pensie în raport de stagiile complete de cotizare utilizate la determinarea punctajului mediu anual pentru persoanele ale căror drepturi la pensie s-au deschis în intervalul 1.07.1977-31.03.2001 şi au lucrat efectiv în grupa I de muncă cel puţin 20 de ani iar în grupa a II-a de muncă cel puţin 30 de ani în cazul bărbaţilor şi 25 de ani femeilor.

Cheltuieli de judecată plătite de la buget!

Pentru soluţionarea acestor cauze Curtea de Apel Piteşti, Secţia I Civilă a avut în vedere dezlegările în drept date cu valoare obligatorie de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Curtea Constituţională a României. „Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Curtea Constituţională a României au fost sesizate de către instanţele de judecată pentru unificarea jurisprudenței la nivel naţional. Menţionăm că pe rolul Secţiei I Civile a Curţii de Apel Piteşti au fost înregistrate cauze având ca obiect conflicte de asigurări sociale de la intrarea în vigoare a Legii nr. 263/2010 şi până în prezent.” a mai spus Ion Rebeca.
Pentru fiecare proces pierdut, Casa Judeţeană de Pensii Argeş trebuie să plătească cheltuieli de judecată de la 500 la 1.000 de lei, bani care provin de la bugetul de asigurări sociale. Sumele sunt plătite pentru fiecare fază procesuală, adică atât pentru procesul pierdut la Tribunalul Argeş cât şi pentru cel pierdut la Curtea de Apel Piteşti. Dosarele sunt soluţionate în proporţie foarte mare, în favoarea cetăţenilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.