Magistraţii pot primi bani pentru ratele la casă

0
  • Proiect adoptat de Senat

Un proiect de lege adoptat în Senat, săptămâna trecută, a iscat controverse. Potrivit acestuia, magistrații au dreptul să primească de la stat bani ca să plătească ratele la case. La fel și personalul auxiliar din cadrul instanțelor și parchetelor. Forma adoptată de Senat va merge la Camera Deputaților care este for decizional. Doar dacă va trece de Camera Deputaților, dacă va fi promulgată de președintele României și va fi publicată în Monitorul Oficial legea va putea fi pusă în aplicare. 
În luna aprilie a acestui an, 21 de parlamentari de la PNL și unul de la UDMR au propus o iniţiativă legislativă prin care suma acordată de stat, cu titlu de chirie, magistraţilor să poată fi folosită de aceştia şi pentru achitarea unei rate sau unor părţi din rate pentru cumpărarea unei locuinţe. Independenţa justiţiei şi deficitul de personal sunt motivele invocate de iniţiatorii legii. „Independența justiţiei presupune și asigurarea tuturor condițiilor necesare magistraților pentru ca aceștia să își desfășoare activitatea la cel mai ridicat grad de profesionalism și independență. Acordarea unor facilităţi pentru magistraţi şi familiile acestora constituie una dintre formele de garantare a exercitării profesiei în mod independent şi la un nivel corespunzător aşteptărilor societăţii (…)Având în vedere realităţile societăţii actuale, precum deficitul major din unele instanţe şi parchete, la momentul actual este necesară instituirea unor prevederi legale care să asigure loializarea magistraţilor.” scrie în expunerea de motive a iniţiativei legislative.
Aceasta nu este prima oară când se vrea introducerea acestei facilități pentru magistrați. În 2019 a apărut un proiect similar, dar care nu a mai ajuns să se aplice, deoarece inițiatorul l-a retras.

Vot majoritar

„Judecătorii, procurorii, personalul asimilat acestora şi magistraţii-asistenţi care îndeplinesc condiţiile de acordare a compensaţiei lunare pentru chirie, care contractează un credit ipotecar/imobiliar destinat achiziţionării unei locuinţe, beneficiază de compensaţia lunară pentru chirie, pe o perioadă ce nu poate depăşi durata de derulare a creditului respectiv, pentru plata ratei sau a unei fracţiuni din rata aferentă creditului”, prevede proiectul adoptat. În iunie Comisia pentru buget şi finanţe a dat aviz favorabil, tot în iunie Comisia pentru drepturile omului, egalitate de şanse, culte şi minorităţi a dat aviz favorabil. Proiectul a fost adoptat tacit de Senat pe data de 21 septembrie cu 77 voturi „pentru” (29 PNL-38PSD-7 UDMR-2 senatori neafiliaţi-1 USR), 35 voturi „contra” (11 AUR-4 senatori neafiliaţi-20 USR) şi 2 abţineri (1 PSD şi 1 USR).

Camera Deputaţilor, for decizional

Dacă legea va trece de Parlament și va fi promulgată, de aceste beneficii vor avea parte magistrații și personalul și personalul auxiliar care au în derulare contracte de credit ipotecar imobiliar, destinat achiziţionării sau construirii unei locuinţe sau care au încheiat un contract de vânzare cu plata în rate a unei locuinţe. Însă, prevederile vor fi valabile doar pentru acele rate care urmează să fie plătite după intrarea în vigoare a legii. După votul de la Senat, propunerea legislativă urmează să ajungă la Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz. Legea va intra în vigoare dacă va trece de Parlament și va fi promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Reacţii ale oamenilor

Reacţiile nu au încetat să apară în urma adoptării proiectului. Oamenii tot mai împovăraţi de creşterile preţurilor şi de ratele de la bănci se simt nedreptăţiti. Ei spun că magistraţii primesc salarii de peste 10.000 de lei şi pensii speciale, în timp ce un simplu cetăţean cu un salariu minim are de plătit aceleaşi preţuri ca un magistrat, la energie electrică, gaze, combustibil, pâine, etc.
„Am făcut un credit prin „Prima casă” în anul 2015. Aveam o rată de 550 de lei. Rata s-a majorat aproape în fiecare an. Acum, după creşterea ROBOR plătesc 870 de lei lunar. La asta se adaugă şi scumpirile la curent, gaze, mâncare. Am un salariu de până la 3.000 de lei, bani care abia îmi ajung sa fac faţă la toate cheltuielile lunare. Eu nu primesc de la stat niciun ajutor. Nici nu cer, dar mi se pare incredibil să le dai tot celor care au! Păi mă compar eu cu un judecător care și-ar permite să îşi cumpere o casă cu salariul pe doi ani?! Eu plătesc o viaţă la un apartament cu două camere din salariul meu. Şi eu plătesc la fel ca un magistrat pentru o pâine, la gaze şi la energie electgrică. Nu plăteşte el mai mult sau eu mai puţin. Preţurile sunt la fel pentru toată lumea. Şi atunci de ce staul oferă beneficii tot celor care au un statut privilegiat? Magistraţii şi-ar permite să îşi cumpere o casă, fără să aibă nevoie de sprijin de la stat ” a declarat pentru Curierul zilei Marian Andrescu, muncitor.

Statul să le ofere locuinţe de serviciu

„De ce nu face Ministerul Justiţiei apartamente de serviciu pentru procurori şi judecători? Vine magistratul în Argeş îi dă locuinţă de serviciu, pleacă, rămâne locuinţa pentru altul care vine! În felul ăsta, locuinţa rămâne tot a statului. Aşa, dacă dau bani la judecători să plătească ratele, când termină de achitat creditul, imobilul intră în proprietatea magistratului. Este al lui! De unde vin banii oferiţi cu atâta generozitate, pe criterii numai de ei ştitute, de către guvernanţi? De la noi, cei care muncim şi plătim taxe şi impozite. Şi atunci de ce aceşti bani sunt pentru a obține justiția de partea lor? O altă variantă ar fi ca Ministerul Justiţiei să construiască locuinţe şi să le vândă în rate magistraţilor, aşa cum era pe vremea lui Ceauşescu. Suportă statul o parte şi magistratul o parte. Şi aşa am ieşi mai ieftin! Soluţii sunt, nu sunt parlamentari care să le aplice!” a precizat Ion Rădulescu, pensionar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.