Alături de primarul de Albota

2
0
  • Din punctul meu de vedere

Am vrut neapărat să dau acest titlul și să încep cu acest subiect deoarece zilele acestea s-a întâmplat un fapt abominabil. Un individ fără căpătâi, care, din lene și incompetență sau din amândouă, joacă în societatea argeșeană rolul geniului neînțeles și al rebelului antisistem, a pornit să îl insulte pe primarul Ion Dumitru, de la Albota, într-un mod grotesc, scriind pe Facebook că îi dorește moartea etc.
Așa ceva este inadmisibil și societatea locală trebuie să reacționeze, eu unul îmi asum riscul oricărei calomnii și al oricărei injurii, fiindcă nu se poate ca ratații care nu mai au ce pierde să pună presiune pe cetățenii onorabili, folosind rețelele de socializare. Nu mă erijez în apărătorul Ducelui de Albota, care, la rândul lui, este adeseori prea slobod la gură, dar un om care a muncit pe brânci din tinerețe, pe câteva continente, care conduce o administrație de peste două decenii, nu merită călcat în picioare de Neica Nimeni fără ca lumea să ia atitudine și să îl izoleze pe artistul foamei – ca să folosesc o sintagmă a lui Kafka.
X
Fiindcă tot vorbim despre poeți, haideți să vă spun ce se întâmplă cu unul adevărat, un geniu al literaturii noastre de azi, pe numele său Constantin Preda. Domnul Preda suferă de o tumoare malignă și urmează un tratament de chimioterapie, starea sa este cum este și doar discreția mă face să nu intru în amănunte, dar în același timp a editat o lucrarea monumentală, o carte de versuri de o mie de pagini, format mare, cântărind câteva kilograme și cuprinzând poeme care vor rămâne în istoria literelor românești. Bolnav și tăcut, nădăjduind doar în Creator, adevăratul poet și-a intitulat cartea ”Te iubesc, Doamne”, iar un exemplar se află acum pe masa mea de lucru. Este cu adevărat un act de eroism ceea ce a făcut poetul Constantin Preda și vă implor să ne rugăm cu toții pentru sănătatea sa, pentru a infrânge cumplita boală și a ne putea încânta cu alte minunate poeme. Un asemenea om trebuie ajutat, nu un așa-zis rebel fără cauză și fără caracter.
X
De la o vreme, articolele mele de la această rubrică au devenit un fel de locomotive care trag după ele câteva vagoane de gunoi. În fiecare luni și joi locomotiva pleacă pe șine, iar vagoanele cu rahat turcesc se așează în urma ei. Este vorba despre așa-zisele comentarii, de fapt o colecție de urdori, de muci, de bube scrise de anonimi care vor să dea lecții de cultură, logică și moralitate, în schimb nu au curajul să semneze cu numele lor. De ce nu semnează ? Ce le-aș putea eu face ? Nimic, evident, dar le place anonimatul din lașitate, așa au făcut toată viața, au lovit din umbră, de incapabili și lași ce sunt. Doar îi deplâng, fiindcă de supărat nu mă supăr, sunt blindat, am citit în tinerețe dialogul ”Eutydemos” de Platon, știu ce este eristica, forma aceea degradată de sofistică, de gâlceavă tembelă pe care încearcă unii să o monteze pentru a-și ascunde neputința. Eutydemos și Dionysodoros, doi frați, vor să îl batjocorească pe Socrate cu raționamente de doi lei, speculații de genul ”nu e bine să înveți deoarece mori”, în sensul că omul prost lasă locul celui deștept, dar în fond e același om, nu moare nimeni. Pe scurt, locomotiva va continua să tragă vagoanele cu lături, dacă acestea sunt regulile jocului, mă supun, nu am ce face.
X
Ziarul suedez Nya Dagbladet publică planurile clasificate ale SUA de a zdrobi economia europeană prin intermediul unui război în Ucraina și a unei crize energetice induse.
Scenariul a fost pus la punct de Think tank-ul RAND Corporation , care are o forță de muncă uriașă de 1.850 de angajați și un buget de 350 de milioane de dolari, având ca scop oficial „îmbunătățirea politicilor și luarea deciziilor prin cercetare și analiză”. Este legat în primul rând de Departamentul de Apărare al Statelor Unite și este renumit pentru că a fost influent în dezvoltarea strategiilor militare și de altă natură în timpul Războiului Rece.
Un document semnat RAND, sub titlul „Slăbirea Germaniei, consolidarea SUA”, sugerează că există o „necesitate urgentă” de un aflux de resurse din exterior pentru a menține economia americană în ansamblu, dar „în special sistemul bancar”.
În document, stă scris că ” ”Singura modalitate posibilă de a ne asigura că Germania respinge livrările rusești de energie este de a atrage ambele părți în conflictul militar din Ucraina. Acțiunile noastre continue în această țară vor duce inevitabil la un răspuns militar din partea Rusiei. În mod clar, Rusia nu va lăsa presiunea masivă a armatei ucrainene asupra Republicii Populare Donețk fără un răspuns militar. Acest lucru ar face posibilă prezentarea Rusiei drept partidul agresiv și apoi implementarea întregului pachet de sancțiuni, care a fost deja elaborat ”.
În același timp, ziariștii de la France Soir publică un comentariu la un interviu acordat în 2019 de Oleksei Arestovitch, viitor consilier al președintelui Zelensky, în care intervievatul a explicat de ce era nevoie de un război cu Rusia, cum și când urma să aibă loc.
”În acest conflict, vom fi sprijiniți activ de Occident – cu arme, echipamente, asistență, noi sancțiuni împotriva Rusiei și chiar posibil introducerea unui contingent al NATO, a unei zone de excludere a zborului etc. Nu vom pierde, și asta e bine”, zicea Arestovich acum trei ani. Aproape tot ce spune el s-a adeverit. Certitudinea și încrederea pe care le arată sugerează că primise deja asigurări de la occidentali pentru tot ce spune. Următorul pas este intrarea oficială în războiul NATO, de exemplu, cu divizia aeriană americană 101, deja dislocată în România, pe lângă contingentele franceze și alte contingente?
Aceste date sunt menite să relativizeze narativul oficial și să arate că războiul din Ucraina este un fenomen complex, nu lupta nebunului cu înțelepții.
Ce bine este să citești, afli măcar că nu tot ce zboară se mănâncă.
Gheorghe Smeoreanu
(Această rubrică apare în zilele de luni și joi)

2 COMENTARII

  1. Stimate domn!
    Și tăcerea (comentatorilor) este un răspuns (grav, dur, semnificativ). Chiar dacă presupun că nu fac parte din marfa de rahat aflată în vagoanele pe care le trageți în calitate de locomotivă deoarece eu comentez cu un nume (o anagramă parțială a numelui real) iar referirea este la ,,anonimi” (presupun eu, deși ne tratați la grămadă și nu faceți nicio distincție între criticii anonimi și susținătorii cu nume) vă spun cu toată seriozitatea, utilizând o expresie populară, că ați dat cu mucii în fasole. Vorbiți de frustrarea comentatorilor dar prin mizeriile scrise demonstrați că frustrarea maximă este la dvs.
    Ca urmare, ați rămas singur. O să regretați lipsa comentariilor ,,colorate” care vă sileau să vă uitați în oglindă, constatând deseori că dreptatea este la dvs. iar fața vă este curată.
    Ar fi normal să prezentați scuze.
    P.S. Aveți însă multe circumstanțe atenuante. La câte jigniri ați primit…Dacă ați citit și comentarii la articole din presa centrală, ați observat că sunt cu mult mai vitriolante.
    Dar și eu am pățit la fel cu jignirile, sprijinindu-vă atunci când am considerat că articolele dvs. sunt corecte, deși știți că nu vă sunt cu nimic dator, datoria fiind doar pentru dreptate.
    Cu speranța că demersul meu a fost corect înțeles, vă doresc sănătate, liniște și armonie!

    • Nu vă înțeleg, au fost și comentarii decente, dar celelalte au prevalat cu mut.Să fi scris că îmi plac comentariile decente ? Nu ar fi sost absurd, nu se înțelege de la sine ? Cât privește apărarea mea, pe care cumva mi-o reproșați, evident că am apreciat-o, oameni suntem, dar ce să fac, să fi scris că totul e cum zic cu excepția comentariilor dlui Boni etc ? Ideea că aș rămâne singur, adică fără cei care mă fac albie de porci e comică, nu o comentez mai mult. Stimă.

      Am impresia – nu sunt sigur și nici nu întreb deoarece nu este treaba mea, că această rubrică a început să fie administrată, așa cum este firesc și de aici ”penuria” de comentarii porcești. Vom vedea, în viitor.

Comentariile sunt închise.