Tată şi fii, ani grei de închisoare

0

Dosarul Cheresteaua a ajuns la final! Curtea de Apel Piteşti a dat sentinţa definitivă. Omul de afaceri Ion Andrei din comuna Pietroşani, cei doi fii ai săi, un pădurar şi un şef de district silvic au primit închisoare cu executare. Aceştia au fost judecaţi pentru tăiere fără drept de arbori din fondul forestier naţional, evaziune fiscală şi spălare a banilor. Potrivit procurorilor care au instrumentat dosarul, gruparea lui Brânză, cum era poreclit afaceristul, este responsabilă de o mare parte de tăieri ilegale de arbori de pe Valea Vâlsanului.
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş au dispus trimiterea în judecată, în aprilie 2016, a mai multor persoane acuzate de tăiere fără drept de arbori din fondul forestier naţional, evaziune fiscală şi spălare a banilor. Au fost cercetați 16 inculpați. Între ei: Ion Andrei, zis „Brânză”, în calitate de administrator la S.C. Andris S.R.L., fii lui Daniel Ionuț Andrei şi Liviu Gheorghiță Andrei, dar şi trei funcţionari silvici în cadrul Ocolului Silvic Valea Oltului. Procurorii spun că s-au tăiat ilegal 23.000 de copaci care ar fi fost transportați cu peste 1000 de camioane. Potrivit rechizitoriului întocmit în cauză, în perioada 2008-2012, Ion Andrei, în calitate de administrator la S.C. Andris S.R.L. – societate având ca obiect de activitate tăierea şi rindeluirea lemnului, cu atestat de exploatare forestieră, “a tăiat fără drept 26.833,77 metri cubi de masă lemnoasă, cu o valoare de 4.561.740,9 lei, de pe de o suprafaţă de cca. 504 ha terenuri forestiere situate în zonele montane arondate comunelor Arefu (Valea cu Peşti şi Cumpăna – Vidraru), Nucşoara şi Lereşti, toate din judeţul Argeş”. Acesta ar fi beneficiat de sprijinul inculpaţilor Gheorghe Mihai şi Vasile Uţă, în calitate de funcţionari silvici în cadrul Ocolului Silvic Valea Oltului, care “încadrau arborii sănătoşi în produse accidentale I (arbori afectaţi de factori dăunători – rupţi, doborâţi, uscaţi, atacaţi de ipide etc.). Prin aceasta, inculpaţii au urmărit să dea o aparenţă de legalitate tăierilor ilegale de arbori.”, se mai arăta în rechizitoriu.

Pedepse mărite!

Curtea de Apel Pitești a dat marți, decizia definitivă. Instanţa a mărit pedepsele faţă de sentinţa dată anul trecut de Tribunalul Argeş, cu toate că o parte din acuzaţii au încetat pe motiv că a intervenit prescripţia sau a fost aplicată legea cea mai favorabilă. Atât Ion Andrei, care în primă instanţă a primit 7 ani şi 6 luni închisoare, cât și cei doi copii ai săi, Ionuț Daniel Andrei și Liviu Gheorghiță Andrei, au primit pedepse de închisoare cu executare. Alături de cei trei membri ai familiei Andrei au mai fost condamnați la închisoare Gheorghe Mihai, șef district la momentul săvârșirii faptelor și pădurarul Vasile Uță.

De la suspendare, la executare

Ion Andrei, în vârstă de 60 de ani, a primit o pedeapsă cu închisoarea de 10 ani. Pentru fii lui, Ionuț Daniel Andrei, de 39 de ani și Liviu Gheorghiță Andrei, de 35 de ani, judecătorii au înlocuit pedeapsa cu suspendare, dată de instanţa de fond, cu executare, fiecare dintre cei doi având câte 4 ani detenţie, pentru infracţiuni de complicitate, în formă continuată, la infracţiunea de evaziune fiscală. „Schimbă modalitatea de individualizare a pedepsei principale de 4 ani închisoare aplicate inculpatului Andrei Daniel-Ionuţ, pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art. 26 cod penal anterior rap. la art. 9 alin. 1 lit. b şi alin. 2 din Legea nr. 241/2005, cu aplic. art. 41 alin. 2 cod penal anterior, în condiţiile art. 5 cod penal şi dispune ca pedeapsa să fie executată în condiţiile art. 57 cod penal anterior”. (…) Schimbă modalitatea de individualizare a pedepsei principale de 4 ani închisoare aplicate inculpatului Andrei Liviu Gheorghiţă, pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art. 26 cod penal anterior rap. la art. 9 alin. 1 lit. b şi alin. 2 din Legea nr. 241/2005, cu aplic. art. 41 alin. 2 cod penal anterior, în condiţiile art. 5 cod penal şi dispune ca pedeapsa să fie executată în condiţiile art. 57 cod penal anterior”, se arată în hotărârea Curții de Apel Pitești.

Cei cinci s-au predat şi au fost încarceraţi

Gheorghe Mihai, de 63 de ani, șef district în cadrul Ocolului Silvic Valea Oltului, la momentul săvârșirii faptelor a fost condamnat la 8 ani închisoare, cu executare, pentru comiterea infracţiunii de complicitate, în formă continuată, la infracţiunea de tăiere, fără drept, de arbori din fondul forestier naţional. Pădurarul Vasile Uță, în vârstă de 50 de ani, are de executat 4 ani închisoare pentru comiterea infracţiunii de complicitate, în formă continuată, la infracţiunea de tăiere, fără drept, de arbori din fondul forestier naţional. Toţi cei cinci bărbaţi condamnaţi la pedepse cu executare au fost ridicaţi de poliţişti, marţi seara, şi au fost duşi la Penitenciarul Mioveni pentru a fi încarceraţi. Asta după ce Ion Andrei şi cei doi fii ai lui s-au predat la sediul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Argeş în timp ce Mihai Gheorghe şi Vasile Uţă s-au predat la Secția de Poliție Rurală Tigveni.

Societăţi condamnate

Societăţile administrate de Ion Andrei au fost trimise în judecată alături de afacerist au primit pedepse mai mari decât la Tribunalul Argeș. Astfel, pentru SC Andris SRL Pietroşani, Curtea de Apel Piteşti a majorat de la 25.000 de lei amendă penală, la 500.000 lei amendă penală (250 de zile amendă, valoarea unei zile amendă fiind de 2.000 de lei). La SC Ioni Liv Forest SRL Pietroşani, amenda penală a fost majorată de la 25.000 de lei la 360.000 lei amendă penală (180 de zile amendă, valoarea unei zile amendă fiind de 2.000 de lei).”.

Despăgubiri de circa 10 milioane de lei

Gheorghe Andrei, tatăl patronului de la Andris SRL, a fost şi el condamnat în dosar. Acesta a primit 3 ani închisoare, cu suspendare, pentru comiterea infracţiunii de spălare a banilor, în forma continuată. Instanța a stabilit un termen de supraveghere de 3 ani. De asemenea, inculpatul Marius Virgil Oancea a primit 3 ani închisoare, cu suspendare, pentru comiterea infracţiunii de spălare a banilor, în formă continuată. Instanța a stabilit un termen de supraveghere de 3 ani. Ceilalţi inculpaţi au fost achitaţi sau a încetat procesul penal împotriva lor. Instanţa îl obligă pe Ion Andrei şi pe cele două societăţi la plata despăgubirilor peste 10 milioane de lei. Pentru recuperarea prejudiciului au fost menţinute confiscările speciale ce constau în lemne, în bani şi bunuri mobile sau imobile.  M.Sandu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.