Procesul ministrului Chiţoiu bate pasul pe loc!

1

Procesul de ucidere din culpă al fostul ministru al Finanţelor, Daniel Chiţoiu, bate pasul pe loc de mai bine de doi ani. Dosarul a stat în camera preliminară, vreme de aproximativ un an. Avocaţii au contestat decizia şi astfel, judecata pe fond a început abia în februarie 2022. De atunci, au avut loc 14 şedinţe de judecată. Având în vedere numărul mare, am putea crede că judecătorii se grăbesc să dea verdictul. Nu! 10 din cele 14 şedinţe de judecată au avut ca obiect prelungirea dreptul de circulaţie al domnului fost ministru, ca acesta să poată conduce în continuare autovehicule deşi este judecat că a ucis a două persoane şi a rănit-o grav pe a treia.
Pe data de 26 decembrie 2019, Daniel Chiţoiu a provocat un accident în localitatea Zamfirești, din Argeș. Elisabeta Pristavu, de 73 de ani și soţul ei Haralambie Pristavu, de 82 de ani, au murit în urma impactului, iar o rudă a acestora a fost grav rănită. Expertiza tehnică din dosar arată că mașina condusă de Daniel Chiţoiu ar fi intrat pe contrasens și ar fi provocat accidentul. Dosarul lui Daniel Chițoiu a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Pitești în august 2020. Primul termen de judecată, în camera preliminară, a început la o săptămână. Dar Judecătoria Piteşti a dat undă verde începerii procesului abia peste un an, după ce, s-a stabilit că administrarea probelor şi a actelor din dosar a fost făcută legal. În aceeaşi zi în care a fost dată decizia, Daniel Chiţoiu a contestat-o, la fel cum a procedat în fiecare fază a urmării penale. Astfel, procesul s-a mutat la Tribunalul Argeş, acolo unde, după trei luni a fost respinsă contestaţia. Din acel moment, ar fi trebuit să înceapă judecata pe fond, decizia fiind definitivă. În mod surprinzător însă, pe rolul Judecătoriei Piteşti, următorul termen de judecată a fost stabilit pentru luna februarie 2022, adică peste 5 luni.

10 cereri de prelungire a dreptului la circulaţie

Teoretic din acel moment procesul ar fi trebuit să intre în linie dreaptă. Practic, de la primul termen din 9 februarie 2022 până în prezent au avut loc 14 şedinţe de judecată. Par multe, numai că în acestea nu s-a judecat mai nimic pe fond. În 10 dintre şedinţe au fost pue în discuţie, şi admise, cererile de prelungire a dreptului de a conduce depuse de Daniel Chiţoiu. La primul termen s-a cerut amânarea procesului, la al doilea termen, moştenitorii soţilor Pristavu s-au constituit părţi civile şi au cerut daune morale câte 500.000 lei. La una dintre şedintele de judecată avocatul fostului ministru a cerut reaudierea unui martor, cerere respinsă de instanţă. Cam în ritmul acesta s-a derulat procesul. Reamintim că Daniel Chiţoiu este judecat pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală. Potrivit Codului Penal, dacă va fi găsit vinovat, Daniel Chiţoiu ar putea fi condamnat la o pedeapsă de la 2 la 7 ani. Având în vedere că în urma accidentului au murit două persoane, limitele pedepsei se majorează cu jumătate. M.Sandu

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.