Pescuitul la biban, clean, păstrăv și avat

0
  • Curierul zilei vă prezintă tehnicile de pescuit

Curierul zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru. În fiecare săptămână vă vom prezenta câte o baltă de pescuit din Argeş şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, mo-meli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importante legi în vigoa-re privind pescuitul sportiv.
În ediția de astăzi vă vom prezenta ”Pescuitul la biban, clean, păstrăv și avat”. Informațiile sunt oferite de Ionuț Constantinescu, specialistul claumarpescar.ro, unul dintre cele mai bune site-ul de profil din România.

Echipamentul necesar

Pescuitul la biban, clean, păstrăv se practică cu echipament fin, fiind pești de dimensiuni apropiate. O diferență majoră este aceea că bibanii se pot prinde excelent cu năluci moi, fiind astfel necesare lansete ceva mai rapide.
Cum nălucile principale folosite la clean sunt voblerele, iar pentru păstrăv cele metalice (oscilante și voblere), lansetele parabolice sau semi parabolice sunt mai potrivite.
Puterea de aruncare a lansetelor dedicate acestor specii, poate fi : 0,5-5 gr, 2-8 gr, sau 3-15 gr, cu mici variații. Lansetele se vor echilibra perfect cu mulinete de mărimea 1000-2000.
Fire folosite pot fi deopotrivă textile sau monofilament, de preferat cât mai subțiri. Personal, în cazul bibanilor recomand textilele de 0.04-0.08 mm, sau firele monofilament de 0.14-0,18 mm.

Montura dropshot, recomandată la biban

Bibanii, asemeni știucilor, pot fi prinși cu o scară largă de năluci: shad-uri, grub-uri, creaturi, oscilante, rotative, voblere, spinner tail-uril sau cicade de mici dimensiuni. Raportat la dimensiunea sa, bibanul este un pește agresiv, ce atacă destul de hotărât.
Pentru momentele în care bibanii sunt apatici, ori mănâncă destul de departe de mal, recomand montura dropshot pe fluorocarbon.
Dropshot-ul m-a scos de multe ori din impas, fiind totodată montura care mi-a adus și recordul personal la biban. Avantajele dropshot-ului față de nălucile clasice sunt : distanța ridicată la care poate fi lansat și faptul că putem juca guma pe loc, din varful lansetei, fără a recupera montura. Astfel vom ține năluca mai mult timp în zona fierbinte, iar atacurile nu vor întârzia să apară.

Pescuitul la avat

Fiind un pește ce răpește în mare viteză, pe recuperări rapide, avatul este îndrăgit de pescarii de spinning pentru atacurile fulgerătoare pe care le oferă. Un avat puternic, poate lua ușor lanseta din mână, ori rupe firul direct din atac, dacă nu avem frână reglată.
Deși nu este la fel de popular, precum speciile de mai sus, merită să acordăm atenție pescuitului la avat, fiind unul dintre cei mai spectaculoși pești ce pot fi prinși pe apele noastre.
Pescuitul la avat se poate practica cu același echipament folosit în pescuitul știucii sau al șalăului.
Avatul având gura destul de moale, sunt indicate mai degrabă lansetele semi parabolice decât cele rapide. Lansetele dure, pot rata avații în momentul atacului, ori pe parcursul drilului.
Totuși, în zonele cu un curent destul de puternic, doar lansetele rapide fac față recuperării nălucilor în viteză. De asemeni, o lansetă fast, ne va ajuta să câștigăm în distanță, fată de una progresivă.

Nălucile recomandate

Nălucile cele mai utilizate în pescuitul avatului sunt : voblerele, cicadele, spinner tail-urile, rotativele și oscilantele. Voblerele populare, sunt cele care evoluează în suprafață și imită prada pe care avații o consumă. Dintre toate speciile de până acum, avatul este peștele cu vederea cea mai ageră. Fiind extrem de suspicios, avații nu pot fi prinși decât în anumite momente ale zilei, cu nălucile potrivite. De regulă se hrănesc cel mai bine la răsărit și apus, dar au și perioade în care mănâncă în timpul zilei. Avații preferă zonele cu anafoare, curenți puternici și cele cu copaci scufundați sau pietre.

Lansetele și mulinetele ideale

Lansetele pe care le folosesc cel mai des în pescuitul avatului sunt lansete rapide, de 10-30 și 18-42 gr, cu o lungime de 2.45 m. Sunt necesare lansete ceva mai lungi, pentru a ne permite aruncări la distanță. Pentru a face față recuperării nălucilor în curenți sunt recomandate mulinete robuste cu mărimi cuprinse între 3000-4000.
Deși se poate pescui și cu fire monofilament, prefer întotdeauna firele textile, de 0.08-0.12 mm cu un înaintaș din fluorocarbon lung de 50-80 cm. Din nou, fluorocarbonul are rolul de a masca firul textil și a nu trezi suspiciunea avaților. Pentru situațiile în care căutăm avații de talie mari în curenți tari putem folosi un echipament ceva mai robust. M.D.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.