Totul despre cardurile pentru plata energiei

0

Guvernul va acorda ajutor persoanelor care întâmpină dificultăți în achitarea facturilor de energie electrică. Din acest motiv, cetățenii vor putea primi un voucher în valoare de 1.400 de lei. Iată cine va beneficia de acest serviciu și cine va trebui să completeze declarația de proprie răspundere pentru a primi cardul.
Potrivit unui comunicat remis de Prefetura Argeș, vor beneficia de cardul de energie:
– Pensionarii cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și venituri mai mici sau egale cu 2000 lei;
– Pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă, cu venituri lunare mai mici sau egale cu 2000 lei;
– Persoanele cu grad de handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri lunare mai mici sau egale cu 2000 lei;
– Familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei, familiile și persoanele singure care au dreptul la ajutor social (venit minim garantat).
Cei care se încadrează în mai multe din categoriile enumerate beneficiază de un singur sprijin.
Important de reținut este că cei care se încadrează în categoriile de mai sus nu vor fi nevoiți să depună acte, ca să primească acest voucher. „Listele vor fi realizate pe baza informațiilor transmise de Casa Națională de Pensii și de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială”, anunţă Prefectura Argeş.
Cardul va veni la domiciliul beneficiarilor, prin poştă. Vor fi viraţi pe card 1400 lei, în două tranșe: 700 lei pentru perioada 1 Ianuarie 2023- 30 Iunie 2023, alți 700 lei pentru 1 Iulie 2023- 31 Decembrie 2023.

Pentru plată se va completa mandat poştal

Ca să achite facturile la energie cu voucherul, fiecare beneficiar va avea la Poștă Română un cont de sume în mandat poștal, în care vor fi viraţi 1400 de lei. Se plăteşte la oficiul poștal sau la poștaș, cu buletinul, cardul de energie și documentul care justifică datoria față de furnizorul de energie (factura, înștiințarea de plată, certificatul de validare a datoriei în cazul încălzirii în sistem centralizat de termoficare). Se va completa formularul de plată prin mandat poștal, apoi se va primi dovada plății. – Cardul poate fi folosit pentru a compensa prețul la energie indiferent de natura acesteia, respectiv energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți, alte materiale de încălzire, a explicat prefectul Radu Perianu. Cardul nu se vinde și nu se donează! Nu pot fi retrași banii de pe el şi nici nu poate fi folosit pentru plata altor produse decât cele pentru care este destinat.

Cine va trebui să dea declaraţie pe proprie răspundere

Pe de altă parte, de ieri, Poşta Română a început distribuirea declarațiilor pe proprie răspundere, pentru cei care se încadrează la ajutor dar au pe card alt domiciliu decât el real, dar și persoanele care locuiesc la aceeași adresă alături de mai mulți colocatari. Trebuie să completeze declarațiile și oamenii care locuiesc în sate unde nu există nomenclator stradal. Formularele vor fi colectate de către poștaș în termen de trei zile de la distribuirea declarațiilor. Aceste declarații vor fi analizate de către autorități, iar pe data de 15 februarie, oamenii vor afla dacă sunt sau nu eligibili să beneficieze de acest ajutor pentru încălzire. Prima tranșă de bani, cea de 700 de lei, va fi acordată cel târziu pe data de 1 martie, spun autoritățile. M.Sandu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.