Liberalii piteșteni, oameni buni într-un grup rău

3
0
  • Din punctul meu de vedere

În cazul articolelor mai importante, mai lungi, cum este editorialul de la ”Curierul”, de obicei, le schițez în minte cu o seară înainte, probabil că mă gândesc la ceea ce voi scrie și în somn, iar dimineața, la pun pe computer.
Știu că vor fi unii care vor zice că elaborând atât de minuțios, ar trebui ca articolele să fie mai bune.
Ce să fac, atât se poate.
Marți după-amiaza, am fost entuziasmat de modul în care s-a desfășurat ședința Consiliului Local Pitești. Nu am așteptat finalul și am scris următoarele:
x
”Consilierul local Dumitru Tudosoiu, inspector general al ISJ Argeș, a prezidat marți o ședință a CL Pitești civilizată și constructivă.
O foarte bună impresie au lăsat-o consilierii PNL și USR care se pare că au renunțat la atitudinea belicoasă care i-a caracterizat multă vreme.
În același timp, primarul Cristian Gentea a intervenit în mod înțelept, a discutat deschis amendamentele opoziției, le-a însușit selectiv, propunând soluții smart.
Ședința a relevat faptul că primarul este un excelent om politic, că a negociat cu succes, a cedat unde s-a putut ceda și a dus lucrurile către o rezolvare pragmatică și benefică pentru municipiu.
Cred că cetățenii Piteștiului pot fi mulțumiți de modul în care au lucrat, de data aceasta, consilierii locali.
În acest moment, ședința se apropie de sfârșit”.
x
Toată seara, m-am gândit că îi voi lăuda pe consilierii liberali, ba chiar mi-am zis că marți au avut trei ceasuri bune. Zâmbind în sinea mea, mi-am spus că atunci când gândești pozitiv te ajută și Dumnezeu, pentru că tot marți un primar pesedist a lovit peste mână o femeie, chiar în sediul primăriei, și i-a dat jos telefonul cu care filma. Așadar, PNL Argeș nu doar că ieșea pozitiv după ședința de CL, dar avea și un argument solid pentru a arăta că PSD are primari violenți.
Din păcate, socoteala de seara nu se potrivește cu întotdeauna cu cea de dimineață. Când m-am trezit, am văzut pe pagina de Facebook a șefului liberalilor din Pitești o postare în care se umfla ca broasca din fabulă. Nu peste mult timp, a sosit și comunicatul de presă din partea partidului, semn că Mihai Coteț vrea să dea caracter oficial gândurilor sale exprimate pe rețeaua de socializare. Din text, rețin următoarele:
x
“Mă bucur că, alături de colegii mei, am reușit să impunem bună parte dintre amendamentele pe care le-am depus. Sunt propuneri venite din partea voastră, a piteștenilor, cu care ne aflăm în dialog de la începutul mandatului”.
x
Ceea ce șochează este cuvântul ”impunem”.
În cadrul ședinței, s-a discutat echilibrat, nu a impus nimeni nimic, primarul Cristian Gentea a analizat argumentele, a dat soluții care să nu afecteze structura bugetului local.
Au înțeles Coteț și ai săi ceea ce s-a întâmplat la ședință ? Evident că da, nu sunt proști, sunt doar proști din punct de vedere politic.
Au vrut să transmită cetățenilor Piteștiului că ei s-au ”impus”.
Printre alte proiecte ”impuse” se află:
– Aparat pentru scanare arbori;
– Jocuri Playform, proiect pilot la Școala ,,Marin Preda”;
– Competiție de Tuning – se va depune proiect la “finanțarea programului sportiv”;
– Competiții sportive între licee, în parteneriat cu Consiliul Județean Argeș.
Dacă liberalii și-au umflat mușchii cu astfel de amendamente ”impuse”, tot ieri, Primăria a dat următorul comunicat, în cei mai normali termeni:
x
Informare de presă
În ultimul an, municipalitatea a demarat un maraton al atragerii fondurilor nerambursabile pentru Pitești, prin Programul Național de Redresare și Reziliență (#PNRR), care este accesat intens pe toate componentele!
Pe Componenta 5 – Valul Renovării, Runda I și Runda II, cât și pe Componenta 10 – Fond Local, pe proiectele semnate, depuse și aflate în evaluare până în 31 ianuarie 2023, Piteștiul se așteaptă să primească peste 105 milioane de euro!
Până în acest moment, primarul Cristian Gentea a semnat contracte de finanțare pentru renovare energetică a clădirilor rezidențiale și publice, transport, locuințe pentru tineri, în valoare de peste 35 de milioane de euro! Sunt aprobate și vor fi semnate, în următoarea perioadă, contracte în valoare de peste 20 de milioane de euro!
Municipalitatea a depus și alte proiecte, care se află în evaluare, în valoare de încă aproximativ 51 de milioane de euro!
Compartimentul Comunicare
Primăria Municipiului Pitești
x
Marți, liberalii s-au comportat ca și cum m-ar fi avut pe mine consilier de imagine. Au fost serioși, modești, echilibrați, raționali. Miercuri, au revenit la vechile lor obiceiuri, adică s-au dat rutunzi, și-au umflat mușchii.
Niciunul dintre amendamentele liberalilor nu a fost însoțit și de indicarea sursei de finanțare, iar faptul că primarul le-a acceptat, parțial, a fost, cred, pentru ca atmosfera politică să nu se inflameze.
Vreu să iau partea bună a lucrurilor. Cred că oameni precum Coteț, Apostoliceanu, Șerbănoiu și ceilalți sunt foarte ok, dar îi deformează până la schimonosire cultura comportamentală a grupului.
Oameni buni într-un mediu rău, cu metehne vechi, care apar la suprafață precum viciile membrilor unui grup de alcoolici anonimi la care nu a reușit nimic terapeutul.
Totuși, există semnale că unii nu mai suportă regulile și vor să revină la normalitatea care, probabil, îi caracterizează în viața de zi cu zi.
Îi asigur pe aceștia că îi voi susține ori de câte ori bunul lor simț se va revolta împotriva unei tradiții nenorocite ranforsate de apariția pe firmament a cometei Gorghiu.
Gheorghe Smeoreanu
(Această rubrică apare în zilele de luni și joi)

3 COMENTARII

  1. Domnule ziarist, in mod sigur ati observat ca, atunci cand se discuta, se aproba sau se finanteaza anumite proiecte care avantajeaza votantul roman, toti, dar toti parlamentarii de Arges vin cu comunicate platite pe Facebook in care isi aroga meritele exclusive ale acestor proiecte. Asa ca lasati ipocrizia care va caracterizeaza, sunt practici politice de care nu vom scapa vreodata.
    Incetati sa mai faceti ziaristica in patru labe, consider ca v-ati compromis prea mult.
    Nu va pune pe ganduri faptul ca, in urma editorialului elogiu de luni la adresa primarului Gentea, nu s-a gasit nimeni care sa va dea dreptate?
    Se vede ca doamna Gorghiu va sta in gat, nu ratati nici o ocazie de a o ataca, dar si noi am avut-o pe doamna Dancila, sustinuta si promovata de PSD (si de dumneavoastra) pentru functii mult mai importante in stat.Chiar ati uitat? Sau, ca de obicei, doar va faceti?

  2. Măh nene „anonim” ești sigur ca nu te-ai rătăcit ? Precis ai vrut sa comentezi acest articol ?

    In caz ca nu știai, aceasta este o rubrica de comentarii pentru oameni, nu pentru maimuțe.

    Nu știți ce sa mai inventați astfel încât sa mistificați adevărul. Dar tu….ești doar un mic copil !

    • Păcat de inteligenta “Smeului” care a renunțat total la erudiție in favoarea diletantismului rentabil. Ce triada de Editorialiști pe acest site…

Comentariile sunt închise.