Măsuri deosebite impuse de DSV pentru prevenirea gripei aviare

0

În contextul epidemiologic actual privind confirmarea focarelor de gripă aviară în judeul vecin, Brașov, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Argeș, a abordat acest subiect de maximă importanță în cadrul instruirii cu fermierii și medicii veterinari din județ.  
La întâlnire au mai participat administratorii exploatațiilor de păsări , grădinii zoologice, reprezentanții fondurilor cinegetice, AJVPS, Direcția Silvică, scopul fiind conștientizarea acestui pericol.
Cu această ocazie DSV a dispus și comunicat mai multe măsuri pentru prevenirea apariției focarelor de gripă aviară în județ.

Rațele și gîștele trebuiesc separate

Astfel, la nivelul gospodăriilor, printre altele # se va separa în cadrul gospodăriei, în măsura posibilităților rațele și gâștele de alte păsări domestice # se va evita prin toate mijloacele creșterea păsărilor în aer liber, acestea fiind închise în spații de cazare special amenajate, iar atunci când acest lucru nu este posibil, hranirea și adăparea păsărilor se va realiza într-o zonă acoperită la care nu poată avea acces păsările sălbatice ● se va evita adăparea păsările domestice cu apă din rezervoarele de apă de suprafață accesibile păsărilor sălbatice ● se va evita intrarea mai multor personae în zona de explaotare a păsărilor domestice, limitând mișcările la o singură persoană (proprietarul exploatației) # se va preveni orice contact direct și indirect între păsările sălbatice vii, în special cele de apă și păsările domestice (în special rațele și gâștele). Astfel, va trebui limitat accesul păsărilor domestice și a păsărilor sălbatice captive (Grădina zoologică) la luciu de apă, lacuri, bălți, râuri și orice altă amenajare hidrologică artficială sau natural. De asemenea, la ZOO trebuie asigurată protecția în vederea evitării oricărui contact direct sau indirect cu păsările sălbatice.

Grad de risc ridicat

La nivelul fermelor # se vor respecta cu strictețe și intensifica măsurile de biosecuritate # se vor respecta timpii de așteptare la utilizarea substanțelor dezinfectante utilizate la dezinfectoarele de încălțăminte și de mâni, respective la filtrul rutier, precum și acoperirea profilactică cu var nestins a căilor de acces/transit din fermă
● se va acorda o atenție specială punctelor cu un înalt grad de risc de pătrundere a virusului, respective îprejmuirea exploatației – să fie continua, astfel încât să nu permit intrarea sau ieșirea animalelor și a persoanelor neautorizate
● dezinfector rutier – nu se va intra în exploatația comercială înainte de dezinfecția roților, în special partea rulată a lor, iar ulterior dezinfecției, mijlocul de transport va staționa pe perioada de contact prevăzută în prospectul produsului utilizat.

Atenție la vânători

La nivelul fondurilor de vânătoare trebuie acordat o atenție sporită asupra riscurilor introducerii și diseminării bolii de către vânători, care pot transmite virusul de la sălbatic la domestic prin păsări vânate și prelucrate în exploatațiile non profesionale sau prin echipamentele (ustensilele) folosite la vânătoare, în exploatații nonprofesionale, comerciale sau de tip A și trebuie intensificată monitorizarea păsărilor sălbatice, efectuate de către administratorii fondurilor cinegetice, conform Fișei de Monitorizare. S.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.