SC Apă Canal 2000 SA Piteşti într-o continuă evoluție: dezvoltarea sistemului GIS

0

Sc Sapă Canal 2000 S.A a lansat ieri sistemul de informaţii geografice (GIS). Potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei, întreaga reţea de apă şi canalizare va fi transpusă în hărţi interactive. Cu ajutorul acesteia vor fi planifită și realizată mentenanța rețelelor, identificarea și eliminarea avariilor și pierderilor, etc.
Sistemul GIS (Sistem de informații geografice) al SC Apă Canal 2000 SA este un instrument util în exploatarea infrastructurii de apă și apă uzată, prin acesta fiind reprezentate cu mare precizie rețelele existente pe hărți interactive. Sistemul reprezintă aplicația esențială pentru informațiile geografice referitoare la caracteristicile de bază ale rețelei de apă potabilă și de canalizare, fiind accesat în timp real pe diverse tipuri de terminale (PC, stații de lucru, laptop, tablete, smartphone). Informațiile sunt periodic verificate și extinse continuu, în corelație cu modificările produse în rețelele publice deservite, anunţă SC Apă Canal 2000. S.A. „Scopul sistemului GIS este de a încorpora informații relevante privind infrastructura de apă și apă uzată, exploatarea și întreținerea acesteia iar rolul acestuia în analiza rețelelor de apă și de canalizare este de a furniza o bază de date precisă a parametrilor constructivi și spațiali ai rețelelor, care să permită analiza cantitativă a parametrilor (parametri hidraulici, parametri de calitate ai apei, grad de uzură a elementelor constructive ale rețelelor, etc.).
În vederea îmbunătățirii continue a serviciilor oferite utilizatorilor serviciilor de alimentare cu apă și de canalizare, societatea Apă Canal 2000 SA derulează contractul „Colectarea de date pentru dezvoltarea sistemului GIS, având o valoare de peste 425 000 euro și care este finanțat din împrumutul contractat de la Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare. Contractul a început cu prima etapă de pregătire în luna octombrie 2022, fiind planificat a se derula pe o perioadă de 18 luni. După realizarea lucrărilor de măsurare topografică a poziției elementelor de rețea, cât și identificarea caracteristicilor acestora în teren, informațiile rezultate vor fi transpuse în hărți digitale ce vor actualiza sistemul GIS al societății. Hărțile digitale GIS sunt folosite în planificarea și realizarea mentenanței rețelelor, în identificarea și eliminarea avariilor și pierderilor, în modelarea comportării unor tronsoane de rețea în diverse cazuri cum ar fi creșteri bruște de consum de apă, precum și în proiectarea extinderii rețelelor ca urmare a apariției de noi zone rezidențiale. În această perioadă firma Ramboll South East Europe va cartografia rețelele de apă și canalizare aflate pe 400 de străzi din municipiul Pitești și comunele Bascov, Albota și Bradu, reprezentând peste 230 km de tramă stradală. Începând de luni, 27 februarie 2023, specialiștii firmei contractoare, împreună cu reprezentanți ai societăţii vor întreprinde acțiuni specifice de cartografiere a rețelei, iar prima strada abordată este Trivale”, scrie în comunicatul de presă al operatorului regional de apă şi canalizare. M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.