Amenzi uriașe pentru cluburile care încalcă Legea Novak!

0
0

Ministrul Sportului a emis un nou ordin privind desfăşurarea misiunilor de control şi aplicarea sancţiunilor în cazul încălcării „Legii lui Novak”.
Multe entități sportive nu s-au conformat, fiind amendate, dar continuă să ignore decizia. Drept urmare, instituția condusă de Eduard Novak a venit cu un nou ordin.
„Ministrul Sportului emite un nou ordin privind desfăşurarea misiunilor de control. Ministerul Sportului are acum toate instrumentele necesare pentru a-şi îndeplini prerogativele de supraveghere şi control prevăzute de lege, după emiterea Ordinului ministrului sportului nr. 84/2023 pentru aprobarea instrucţiunilor de efectuare a controlului respectării legilor şi a celorlalte acte normative din domeniul sportului. Pentru implementarea ordinului au fost date mai multe instrucţiuni către Direcţiile Judeţene.
Noul ordin facilitează verificarea activităţilor sportive, a modului de funcţionare şi administrare a structurilor sportive, în conformitate cu statutele, regulamentele şi dispoziţiile legale în vigoare şi a documentelor utilizate în activitatea de supraveghere şi control în domeniul sportului”, se precizează în comunicatul prezentat pe pagina de facebook a ministrului Eduard Novak.

Sancțiuni de până la 50.000 lei

Ordinul urmează a fi publicat în Monitorul Oficial în cel mai scurt timp şi are scopul de a eficientiza acţiunea de control şi de a asigura realizarea acesteia în mod unitar, stabilind cadrul instituţional, tehnic şi metodologic de desfăşurare a controlului privind verificarea activităţilor sportive, respectiv a modului de funcţionare şi administrare a structurilor sportive.
„Ne dorim o dezvoltare pe termen lung şi o direcţie clară pentru sportul românesc, iar pentru aceasta este fundamental ca regulile să fie respectate de toată lumea. După actualizarea cuantumurilor amenzilor, prin Hotărârea de Guvern nr. 1441/29.11.2022, şi Ordinul 500, care prevede obligativitatea ponderii minime de 40% a sportivilor români participanţi ce pot evolua în teren pe parcursul unui meci, am venit acum cu Ordinul de reglementare a controalelor, care să verifice respectarea acestor prevederi.
Trebuie să le dăm mai multe şanse de a evolua în echipele lor sportivilor din România, să creştem baza de selecţie şi astfel să ajungem cu loturile naţionale la cel mai înalt nivel de performanţă.
Este momentul să ne asumăm dacă vrem să ducem sau nu sportul pe cele mai înalte culmi, dacă vrem să contribuim la creşterea viitoarelor generaţii de campioni”, a spus ministrul.
Prin H.G. nr. 1441/29.11.2022, cuantumurile amenzilor pentru contravenţiile săvârşite în domeniul sportului au fost majorate până la 30.000 sau chiar 50.000 lei, pentru anumite categorii de fapte, cu scopul creşterii forţei coercitive a statului în domeniul sportului, în sensul respectării de către toate părţile implicate a dispoziţiilor legale.
Ministerul susţine că modificările adoptate anul trecut, care capătă acum mai multă consistenţă, prin controalele care urmează a avea loc ca urmare a Ordinului nr. 84.

FRF se teme de un val de procese

Răzvan Burleanu, președintele Federației Române de Fotbal, exclude ideea adoptării regulii lui Eduard Novak, referitoare la folosirea a minimum 40% fotbaliști români pe tot parcursul unui meci. Șeful Federației Române de Fotbal a explicat că se teme de un val de procese, iar vulnerabilitatea forului pe care îl conduce crede că ar fi „uriașă”. În plus, revolta cluburilor se poate baza și pe istoricul recent, în 2013 existând un precedent similar. CFR a reclamat prevederile adoptate în 2012 de forul naţional, prin care FRF limita numărul de străini extracomunitari cu drept de joc. În cele din urmă, la TAS, ardelenii au avut câștig de cauză. „Nu avem cum să adoptăm așa ceva! Revolta cluburilor ar fi imediată, iar vulnerabilitatea noastră într-un astfel de proces e mare. S-a mai întâmplat și în urmă cu 10 ani cred, iar CFR a câștigat atunci”, a spus Răzvan Burleanu pentru Gazeta Sporturilor.
Nici FC Argeș nu respectă ”Legea Novak”
În ciuda faptului că ministrul Eduard Novak a anunțat mărirea de 10 ori a amenzii pentru nerespectarea legii privind procentul de jucători români prezenți pe teren în același timp, 5 din cele 16 echipe din Superligă au încălcat prevederea. FC Voluntari, FC Argeș, CFR Cluj, Petrolul Ploiești și FCU Craiova sunt echipele care au ignorat avertismentul șefului MTS. Toate au avut pe parcursul meciului mai mult de 60% din echipă formată din jucători străini. La meciul de campionat cu FCSB, piteștenii au avut în primul 11-ce doar 3 jucători români! M.D.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.