217 dosare cu infracţiuni sexuale, în cercetare!

0
0

Peste 200 de dosare care vizează infracțiuni contra libertății și integrității sexuale se află în cercetare la Parchetele din Argeș. Deși procurorii și-ar dori să le finalizeze în cel mai scurt timp, nu întotdeauna reușesc! Astfel de face că, cel mai vechi dosar de natură sexuală nefinalizat a fost înregistrat în urmă cu 4 ani și 9 luni. Expertizele medico- legale, volumul mare de muncă sau reclamațiile depuse de victime mult prea târziu, sunt principalele cauze care îngreunează soluționarea dosarelor.
Biroul Teritorial Pitești al Instituției Avocatul Poporului a sesizat Inspecția Judiciară după ce în presa argeșeană a apărut un articol referitor la un tată și-a abuzat fiica în vârstă de 11 ani și a fost trimis în judecată la 5 ani de la comiterea faptei. „Procurorii anchetatori care au avut dosarul în curs de investigare susțin că adunarea probelor și dovedirea faptelor a durat atât de mult pentru că, deși au solicitat expertize judiciare în caz, acestea au fost realizate tardiv. Au fost solicitate expertize genetice, iar obținerea rezultatelor durează foarte mult timp. Când soluționarea unei cauze este tergiversată timp de cinci ani pentru că expertiza judiciară cerută de organul de urmărire penală este realizată tardiv, termenul rezonabil, în acest context, fiind inexistent, efectele psiho-sociale și emoționale asupra victimei minore devin insurmontabile. În egală măsură, în același context, integritatea psiho-fizică a agresorului se deteriorează. În cazul de față, au fost încălcate, cumulativ, dispozițiile constituționale ale art. 21 și art. 22 care garantează accesul liber la justiție și dreptul la viață și la integritate fizică și psihică”, se specifică în rezumatul dosarului întocmit de Avocatul Poporului- Biroul Teritorial Piteşti.

Cel mai vechi dosar are 4 ani şi 9 luni

Pornind de la acest demers am dorit să aflăm câte dosare privind infracțiuni contra libertății și integrității sexuale cum ar fi cele de viol, de agresiune sexuală, act sexual cu un minor, coruperea sexuală a minorilor sau racolarea minorilor în scop sexual sunt în curs de cercetare la nivelul Parchetelor din județul nostru. „În evidențele unităților de parchet de pe lângă judecătoriile din județul Argeș sunt înregistrate în prezent 217 dosare penale în care sunt investigate infracțiuni contra libertății și integrității sexuale, dintre acestea 23 având o vechime de 3 ani de la data sesizării, iar 102 având o vechime mai mare de un an de la data sesizării. Cel mai vechi dosar a fost înregistrat în urmă cu 4 ani și 9 luni”, a transmis Laurenţiu Palaghiea, prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş. Întrebat care sunt motivele pentru care în unele dosare cercetarea durează mai mult acesta a precizat: ” Dosarele în care investigațiile vizează infracțiuni contra libertății și integrității sexuale se soluționează cu celeritate, întârzierea soluționării fiind influențată în mod direct de specificul administrării probatoriului dar și de împrejurările concrete ale fiecărei cauze. Printre cauzele care determină întârzierea acestor dosare pot fi enumerate: volumul semnificativ de activitate, lipsa ori fluctuația de personal și întârzierea în sesizarea acestor fapte de urmărire penală.”

A fost sesizată Inspecţia Judiciară

Un alt motiv al stagnării cercetărilor în dosarele de acest gen sunt expertizele medico-legale. Tocmai de aceea, Avocatul Poporului a sesizat Inspecţia Judiciară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii urmând să fie lămurit şi acest aspect. „Am solicitat efectuarea unor verificări cu privire la dosarele ale căror termene de finalizare au fost sau sunt afectate de întârzierea rezultatelor la expertizele judiciare solicitate la unitățile de medicină legală sau la Institutul de Medicină Legală „Mina Minovici”, o analiză a impedimentelor care generează întârzieri în finalizarea expertizelor judiciare și furnizarea concluziilor, identificarea tipurilor de expertize judiciare în care s-a tergiversat finalizarea, o analiză cu privire la aplicarea dispozițiilor legale și a măsurilor dispuse în cazul nerespectării termenelor dispuse pentru efectuarea expertizei. Inspecția Judiciară a răspuns solicitării noastre, și ne-a comunicat că aspectele semnalate vor fi avute în vedere la planificarea controalelor. Controalele vor fi în cursul acestui an”, a declarat Mihaela Stănciulescu consilier coordonator Biroul Teritorial Pitești al Instituției Avocatul Poporului.

Se cere modificarea Codului Penal

Peste 70 de organizaţii au cerut, marţi, Parlamentului să voteze proiectul de lege ce introduce vârsta de 16 ani ca vârstă minimă pentru consimţământ valid în cazul relaţiilor sexuale cu minori, pe motiv că ar oferi protecţie acestora în faţa agresorilor sexuali. Solicită urgentarea introducerii pe ordinea de zi a proiectului de lege pentru modificarea Codului Penal şi Codului de Procedură Penală şi susţinerea sa la vot în plen, pentru a fi adoptat cu largă majoritate. Potrivit unui raport al Inspecţiei Judiciare, numărul plângerilor privind infracţiunile contra libertăţii şi integrităţii sexuale a fost în creştere în 2022, scrie Agerpres. La nivel naţional, un număr de 1.997 de violuri, dintre care 869 asupra unui minor şi 1.189 de agresiuni sexuale, dintre care 694 asupra unui minor, au fost înregistrate la Poliţie. 3.097 de infracţiuni de acte sexuale cu un minor (dintre care 1.867 de victime minore cu vârste între 13 şi 15 ani şi 157 sub 13 ani) au fost înregistrate la Poliţie. M.Sandu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.