A fost Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei

0

Tuberculoza este una dintre cele mai frecvente boli contagioase, care continuă să reprezinte o problemă de sănătate publică în întreaga lume din cauza multiplelor implicații pe care le are la nivel de individ și societate.

Tuberculoza reduce drastic calitatea vieții bolnavului, ca urmare a afectării plămânilor și, uneori, a altor organe, în anumite cazuri putând duce chiar la deces. Boala se transmite de om la om prin strănut, tuse sau salivă, astfel că membrii familiei, prietenii sau colegii de muncă ai unei persoane cu tuberculoză se află la risc de a se îmbolnavi, la rândul lor. Din acest motiv, uneori, o persoană cu tuberculoză se poate simți stigmatizată și izolată de către anturaj, ceea ce poate cauza o suferință psihică ce se adaugă suferinței din cauza bolii. Incapacitatea de a munci pe durata tratamentului până la vindecare poate cauza dificultăți materiale pacientului și familiei.

În același timp, tuberculoza are consecințe la nivelul întregii societăți, nu doar ca urmare a riscului crescut de transmitere a bolii, ci și din cauza cheltuielilor de sănătate importante pe care le implică îngrijirile de sănătate ale pacienților, a cheltuilelor cu concedii medicale sau pensii de invalidate și a pierderilor economice din cauza absenteismului, a pierderii sau renunțării la locul de muncă.

Vaccinarea cu vaccinul anti-tuberculoză BCG a copiilor, menținerea unui sistem imun sănătos, acoperirea nasului și gurii în momentul strănutului sau tusei, spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun, aerisirea frecventă a încăperilor și evitarea spațiilor aglomerate sunt câteva măsuri care pot contribui la prevenirea transmiterii bolii.

Cu toate că, în ultimele două decenii, România a înregistrat o reducere importantă a cazurilor de tuberculoză (de la 159 de cazuri la 100.000 de locuitori în 2003, la 39,8 cazuri la 100.000 locuitori în 2021), țara noastră continuă să ocupe primul loc în UE la numărul de cazuri noi și recidive.

In judetul Arges, in anul 2022 s-au inregistrat 240 cazuri, din care 193 cazuri noi  si 47 recidive de tuberculoza, comparativ cu anul 2021 cand au fost inregistrate 179 cazuri din care 155 cazuri noi si 24 recidive. De asemenea, in anul 2022 s-au inregistrat 5 cazuri, din care 5 cazuri noi si 0 recidive de tuberculoza la copii, comparativ cu 2021 cand au fost inregistrate 10 cazuri din care 10 cazuri noi si 0 recidive. Zonele in care s-au inregistrat cele mai multe cazuri,  la nivelul judetului Arges,  au fost ; Pitesti 102 cazuri noi TBC, 19 recidive si 3 cazuri la copii;  Campulung 26 cazuri noi TBC 7 recidive; Curtea de Arges 20 cazuri noi TBC, 7 recidive; Costesti 20 cazuri noi TBC si 7 recidive si Topoloveni cu 26 cazuri noi TBC si 9 recidive. Incidenta este in scadere din anul 2015 si se mentine tendinta de scadere si la nivelul anului 2022.

Ziua de 24 martie este consacrată eforturilor globale de combatere a epidemiei de TBC. Cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Tuberculozei,  Direcția de Sănătate Publică a județului ARGES în parteneriat cu Spitalul  PNF Leordeni si Dispensarul TBC din cadrul Spitalului  Judetean Arges, desfășoară  activitati de informare cu scopul de a conștientiza populația și de a crește implicarea în efortul comun de a eradica boala.

Activitatea de informare finanțată de către Ministerul Sănătății prin Programul Național de Evaluare și Promovare a Sănătății, suportul metodologic al campaniei fiind asigurat de Institutul Național de Sănătate Publică.

            La nivelul județului ARGES, Compartimentul de Evaluare și Promovarea Sănătății desfasoara activitati de informare cu scopul de a conștientiza populația și de a crește implicarea în efortul comun de a eradica boala, in mediul on-line, pe website-ul DSP Arges,  pe contul si pagina de Facebook  “Promovarea Sanatatii Arges” .

S. Mihai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.