“Vreau un comerţ civilizat în Piaţa Ceair”

1
  • Diana Tomescu, directorul Salpitflor Green Piteşti

De la o vreme, la intrarea în Piaţa Ceair, din Piteşti, au dispărut comercianţii ambulanţi care ofereau spre vânzare fructe de pădure, flori, ciorapi, pungi sau alte mărunţişuri. Aşa cum era de aşteptat au apărut nemulţumiri, atât din partea vânzătorilor cât şi a cumpărătorilor. Directorul Salpitflor Green, Diana Tomescu a explicat pentru Curierul zilei ce a stat la baza deciziei, dar şi ce facilităţi le-au fost acordate comercianţilor pentru a respecta decizia. Aceasta a precizat că şi-a dorit o piaţă cu comerţ civilizat şi organizat.
Cei mai nemulţumiţi de această hotărâre au fost comercianţii de flori. Aceştia susţin că sectorul care le-a fost alocat se află în interior, iar plantele pe care ei le oferă spre vânzare nu beneficiază de lumină. O doamnă care vinde în piaţă de peste 20 de ani susţine că măsura le aduce un mare deserviciu. Directorul Salpitflor Green, societatea care are în subordine pieţele din oraş, este de altă părere. „ Înainte era acolo un adevărat bazar. Erau mulţi comercianţi care îşi etalau marfa pe aleea care duce către toaletă. Expuneau pe pavaj nuci, alune, pungi, ciorapi, lenjerie intimă, flori, de toate. Nu era normal să vândă fructe de pădure în apropiere de toaletă. Mulţi nici nu erau autorizaţi. Am zis să facem curat şi să-i trimitem pe comercianţi în sectoarele alocate produselor pe care le vindeau. Pe cei care vindeau flori la sectorul de flori, acolo unde de mulţi ani sunt şi nişte tonete în care se vând flori, pe cei care care vând fructe la sectorul de legume- fructe. Celor care vindeau pungi, şosete şi alte mărunţişuri le-am explicat că astfel de produse se pot vinde în Bazarul Gheorghe Lazăr, nu în piaţa agro-alimentară. Recunosc, sunt clineţii care ni s-au plâns că nu-i mai lăsăm pe comercianţi ca înainte, dar cei mai mulţi ne-au felicitat pentru decizie”, a declarat Diana Tomescu directorul Salpitflor Grreen S.A.

„Nu le percepem taxe o lună, două”

Una dintre comerciantele de flori a fost atât de supărată de luarea deciziei încât a contestat-o în instanţă. „O doamnă ne-a înaintat o acţiune în instanţă, de anulare a deciziei. A pierdut. Nu înţeleg de ce sunt atât de supăraţi că sectorul unde ar trebui să stea se află la circa 3 metri distanţă de acea alee. Dumnealor stăteau cu flori în mână printre cumpărători şi îi acostau: <Luați flori! Poftiți la flori!>. Nu este în regulă aşa! Eu am dorit să fac din piață un loc cu un comerț civilizat și organizat. Dumnealor nu le convine. Le-am explicat că putem încerca o lună, două, să se ducă în sectorul alocat, gratis, nu le percepem nicio taxă până când își fac vad și acolo și își atrag clienții către acea zonă. Tot nemulţumiţi sunt. Cred că cel mai bine ar fi să încerce. Cu timpul clienţii se vor obişnui şi vor merge în sectorul de flori”, a mai spus Diana Tomescu. Acesta a mai precizat că este deschisă şi la alte soluţii care să vină în ajutorul comercianţilor.

Fără cauciucuri şi bidoane din plastic în grădinile de la bloc

O altă problemă pe care am discutat-o cu directorul Salpitflor Green este aceea a spaţiilor verzi de la blocuri. În unele asociaţii de proprietari au apărut zvonuri cum că locatarii nu mai au voie să-şi planteze flori, arbuşti sau alte plate în grădinile de lângă bloc. Diana Tomescu a lămurit şi acest aspect. „ Există o Hotărâre de Consiliu Local potrivit căreia asociaţiile de proprietari trebuie să se gospodărească şi să îngrijească spaţiile verzi din apropierea blocului. În unele zone, locatarii au plantat pomi sau flori în cauciucuri, au ornamentat cu bidoane din plastic sau cu lemne. Le-am explicat că nu este în regulă aşa, că mediul trebuie protejat. În fiecare cartier noi avem câte un inginer horticultor care îi poate învăţa cum să planteze ce plante să pună, ce arbori sau arbuşti. În loc să dea banii în fiecare an pe cauciucuri sau diverse piese ornamentale mai bine ar cheltui într-un an 500 de lei şi ar planta ce trebuie. Le-am spus că sunt dispusă să merg eu la fiecare asociaţie de proprietari ca să-i învăţ cum să facă asta dacă nu vor să discute cu inginerii horticultori”, a mai spus directorul Sapitflor Green S.A.  M.Sandu

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.