Simulare de atentat cu bombă, la Metro!

0

Un exercițiu de anvergură a avut loc ieri, pe Drumul 23 și în parcarea centrului comercial Metro. Au participat reprezentanţi de la mai multe instituții cu rol de intervenție în cazul situațiilor de urgență. Simularea presupunea intervenţia forțelor la un accident rutier cu victime multiple, un incendiu de vegetație care a afectat traficul rutier și un atentat cu bombă. Toți cei implicați în exercițiu au avut un rol bine stabilit acționând în funcție de atribuții.
Exercițiul a fost organizat de Inspectoratul pentru Situații de Urgență căpitan Puică Nicolae al județului Argeș și a început la ora 10.00, în localitatea Bradu, pe Drumul 23. Au participat, pe lângă reprezentanţii ISU Argeş, cei ai Prefecturii Argeş, având în vedere că scenariul presupunea activarea Planului Roșu de Intervenție, Serviciului Român de Informaţii, atât cu o componentă CBRN (n.r. de apărare chimică, biologică, radiologică și nucleară) pentru identificarea substanțelor periculoase cât și trupe Antitero, Inspectoratului Judeţean de Poliţie Argeş, Serviciului Judeţean de Ambulanţă Argeş, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Argeş, Direcţiei de Sănătate Publică şi de la Crucea Roşie.

S-a activat Planul Roşu de Intervenţie

„Dinamica situațiilor tactice va începe cu un incendiu de vegetație cu degajare mare de fum care afectează traficul de pe strada Drumul 23 și va conduce la un accident rutier cu victime multiple în care sunt implicate un microbuz și un ansamblu de transport GPL. Acest scenariu va determina activarea Planului Roșu la nivelul județului și suplimentarea intervenției cu forțele și mijloacele necesare”, au transmis reprezentanţii ISU Argeş. Scenariul a inclus şi un atentat cu bombă. Aici au intrat în rol trupele Antiero de la SRI care au depistat, în parcarea de la Metro, maşina în care era ascunsă bomba şi au detonat proiectilul. Le exerciţiu a participat şi Serviciul Privat pentru Situații de Urgență SpeedFire de la Metro, pentru sprijinul forțelor de intervenție în stingerea incendiului și evacuarea personalului centrului prin spatele clădirii.

50 de militari angrenaţi în acţiune

Potrivit organizatorilor, acţiunea de ieri a avut ca scop testarea modului de intervenție și nivelul de comunicare între participanții la exercițiu. Activitățile de acest gen sunt esențiale pentru a eficientiza modul de acțiune, dar și de comunicare în cazul unor situații reale, mai spun reprezentanţii ISU Argeş. La simulare, ISU Argeş s-a mobilizat cu 14 autospecialele pentru intervenția în diferite tipuri de risc şi 50 de cadre. Exerciţul a durat aproximativ două ore. Dacă în timpul activităţilor ar fi fost necesară intervenţia pompierilor la o situaţie reală, existau echipaje de rezervă pentru a se deplasa la solicitările cetăţenilor, dar puteau pleca şi echipaje participante la activitate dacă era necesar.  M.Sandu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.