Primar condamnat cu executare!

0

Un primar, în funcţie, a fost condamnat de Tribunalul Argeş la 4 ani închisoare cu executare. Edilul este a fost judecat pentru evaziune fiscală, în formă continuată, fapte comise pe vremea când era administrator al unei firme,cu mult înainte de a fi ales în funcţie. Decizia instanţei nu este definitivă, iar primarul a atacat-o.
Marius Nicolae Manole, primarul comunei Aninoasa, a fost trimis în judecată în decembrie 2019 pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată. În dosar au mai fost trimiși în judecată Bratu Toma și societatea SC Comet Total Center SRL, aceștia fiind acuzați de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată. În decizia dată săptămâna trecută, Tribunalul Argeș a dispus încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatei SC Comet Total Center SRL și a inculpatului Toma Bratu ca urmare a faptului că a intervenit prescripţia penală. În schimb, actualul primar de la Aninoasa a fost condamnat la închisoare cu executare. Asta deşi, încă din luna noiembrie anul trecut, la una dintre şedinţele de judecată, edilul a solicitat instanţei constatarea intervenirii prescripţiei, dar instanța i-a respins cererea.

Evaziune fiscală în formă continuată

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş, în timp ce Marius Nicolae Manole era președinte al consiliului de administrație și director general al SC Indcarf SA Pitești ar fi prejudiciat statul cu 609.000 lei, prin înregistrarea în evidenţele fiscale ale societăţii 17 facturi fictive. Faptele ar fi fost comise în perioada 2012-martie 2013, şi teoretic, ar fi trebuie să se prescrie, numai că judecătorii au aplicat, numai în cazul primarului, condamnarea cu executarea. Tribunalul Argeş a dispus în ce-l priveşte pe Marius Nicolae Manole : „În baza art. 9 alin. 1 lit. b din Legea 241/2005 rap. la art. 9 alin. 2 din Legea nr. 241/2005, cu aplic. art. 41 alin. 2 C. pen. 1968 si art. 5 C pen 2009, va condamna pe inculpatul Manole Nicolae-Marius, în calitate de administrator, preşedinte al consiliului de administraţie şi director general al SC Indcarf SA Piteşti, la pedeapsa de 4 (patru) ani închisoare cu executare în regim de detenţie”, se precizează în hotărârea Tribunalului Argeş.

A contestat decizia

În plus, s-a dispus ca pedeapsă complementară: „… va interzice inculpatului ca pedeapsă complementară exercitarea dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi exercitarea dreptului de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat pe o perioadă de 3 ani după executarea pedepsei închisorii, după graţierea totală ori a restului de pedeapsă, după împlinirea termenului de prescripţie a executării pedepsei sau după expirarea termenului de supraveghere a liberării condiţionate”. Altfel spus, nu va mai avea voie să candideze pe o perioadă de 3 ani după ce va executa pedeapsa, asta în cazul în care decizia va rămâne definitivă. ANAF s-a constituit parte civilă în dosar numai că judecătorii au respins acţiunea civilă. Mai mult, au ridicat și sechestrul pus în timpul cercetărilor pe o garsonieră din Piteşti ce îi aparţine edilului. Sentinţa Tribunalului Argeş nu este definitivă, ci cu drept de apel şi primarul Manole a contestat hotărârea. M.Sandu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.