Pendiuc condamnat cu executare! Sentiţă definitivă în dosarul „Publitrans”

3

Curtea de Apel Bucureşti a dat, vineri, sentinţa definitivă în dosarul Publitrans. Potrivit deciziei judecătorilor, fostul primar al Piteştiului, Tudor Pendiuc a fost condamnat la 4 ani închisoare cu executare. Deşi multă lume credea că inculpaţii vor scăpa  de închisoare potrivit deciziei Curţii Constituţionale privind prescripţia faptelor penale, nu a fost aşa. Doar o parte dintre inculpaţi au fost achitaţi sau s-a dispus încetarea procesului penal împotriva lor.  M.S.

„În temeiul art.16 alin.1 lit.f Cod de procedură penală, dispune încetarea procesului penal cu privire la inculpatul Pendiuc Tudor pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, prevăzută de art. 289 C.pen., cu aplicarea art. 6, art. 7, alin. 1, lit. a din legea nr. 78/2000 şi art. 5 C.pen, ca urmare a intervenirii prescrip?iei răspunderii penale. (faptă din 18.02.2008) Reduce pedeapsa aplicată inculpatului Pendiuc Tudor pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, în forma calificată, în formă continuată, prevăzută de art. 132 din Legea nr.78/2000 raportat la art.297 alin. l C.p. cu referire la art. 309 C.p. cu aplicarea art.35 alin. l C.p. , art.5 C.p. (2 acte materiale) de la 6 ani închisoare la 4 ani închisoare, urmând ca inculpatul Pendiuc Tudor să execute pedeapsa de 4 (patru) ani închisoare”,  se precizează în sentinţa Curţii de Apel Bucureşti.

Fiica fostului edil, Emanuela Pendiuc a scăpat de pedeapsă, fiind achitată.

Dacă decizia Curţii de Apel Piteşti va fi transmisă astăzi Inspectoratului Judeţean de Poliţie Argeş, fost primar va fi ridicat de oamenii legii pentru a fi încarcerat.

Pe 12 februarie 2020, după cinci ani de la începerea judecății, 12 dintre cei 14 inculpaţi din dosarul Publitrans au fost condamnaţi de Tribunalul Bucureşti în primă instanţă la închisoare cu executare. Sentinţa a fost atacată cu apel la Curtea de Apel Bucureşti. Tudor Pendiuc a fost condamnat pe fond, la 8 ani de închisoare, în timp ce fiica acestuia, Emanuela Pendiuc, a primit o pedeapsă de 5 ani de închisoare cu executare.

Prejudiciul  a fost estimat de procurorii DNA la aproape șase milioane de euro.

 

3 COMENTARII

  1. Fapte savirsite in 2008
    Procurorii au finalizat dosarul in 2015
    Judecata in prima instanta 2015 – 2020
    Judecata recurs 2020-2022

    Asadar la 14 ani de la savarsirea faptelor UNII inculpati ajung la puscarie, in timp ce altii scapa din cauza prescriptiei sau a judecatorilor mai indulgenti.

    Intrebare cu raspuns greu de digerat:

    Cati ani va sta Pendiuc la inchisoare?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.