Reguli și sancțiuni noi pentru elevi!

0

În urma adoptării Legii Învățământului Preuniversitar pentru elevii argeșeni de clasele I – XII există acum regulri noi de urmat pe durata orelor de curs, dar și sancțiuni care li se pot aplica dacă nu le respectă. 
Astfel, în proiectul legii Învățământului Preuniversitar a fost reintrodusă exmatricularea elevilor, printr-un amendament la art 13 iar acum s-au votat sancțiunile. ”Exmatricularea pe perioada învățământului obligatoriu poate fi realizată numai in situații grave, în urma încălcării normelor de disciplină în spațiul școlar, în vederea protejării dreptului la educație a celorlalți beneficiari primari. Exmatricularea poate fi dispusă numai după parcurgerea unei proceduri disciplinare care garantează dreptul la apărare și contestație” este stipulat în lege. Amendamentul a fost scris de ministerul Educației și susținut partidele de la putere.

Fără băutură și țigări

Potrivit amendamentelor votate, elevilor le este interzis printre altele:
# să distrugă, să modifice sau să completeze documentele școlare, precum cataloage, foi matricole, carnete de elev și orice alte documente din aceeași categorie sau să deterioreze bunurile din patrimoniul unității de învățământ; # să introducă și să difuzeze, în unitatea de învățământ preuniversitar, materiale care, prin conținutul lor, atentează la independența, suveranitatea, unitatea și integritatea națională a țării, care cultivă violența, intoleranța sau care lezează imaginea publică a unei persoane; # să dețină sau să consume droguri, băuturi alcoolice sau alte substanțe interzise, țigări, substanțe etnobotanice și să participe la jocuri de noroc în perimetrul unității de învățământ; # să introducă și/sau să facă uz în perimetrul unității de învățământ de orice tipuri de arme sau alte produse pirotehnice, precum muniție, petarde, pocnitori sau altele asemenea, spray-uri lacrimogene, paralizante sau altele asemenea care, prin acțiunea lor, pot afecta integritatea fizică și psihică a elevilor și a personalului unității de învățământ. Elevii nu pot fi deposedați de bunurile personale care nu atentează la siguranța personală sau a celorlalte persoane din unitatea de învățământ, în conformitate cu prevederile legale; # să părăsească perimetrul unității de învățământ în timpul programului școlar, cu excepția elevilor majori și a situațiilor prevăzute de regulamentul de organizare și funcționare al unității de învățământ;

Cum pot fi pedepsiți elevii

În cazul în care un elev este exmatriculat beneficiază de consiliere, intervenție psihologică și psihoterapie precum și de activități remediale. Un elev poate fi suspendat pentru o durată de maxim 5 zile lucrătoare, iar pe durata unui an școlar pentru cel mult 15 zile lucrătoare, potrivit amendamentelor votate și susținute și de ministerul Educației. Sancțiunile ce pot fi aplicate elevilor, în funcție de gravitatea faptei, sunt: # observație individuală; # mustrare scrisă; # retragerea temporară sau pe durata întregului an școlar a burselor de care beneficiază elevul # mutarea disciplinară la o clasă paralelă din aceeași unitate de învățământ # suspendarea elevului pe o durată limitată de timp # preavizul de exmatriculare # exmatricularea cu drept de reînscriere, în anul școlar următor, în aceeași unitate de învățământ # exmatricularea cu drept de reînscriere, în anul școlar următor, în altă unitate de învățământ # exmatricularea fără drept de reînscriere pentru elevii din învățământul postliceal. S.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.