Cele mai comune cauze ale febrei

0

Fiecare dintre noi s-a confruntat, cel puțin o dată în viață, cu febra. Este un simptom care indică o problemă în organism. În acest articol îți spunem ce este febra, care sunt cauzele cele mai frecvente ale acesteia, cu ce alte simptome poate fi asociată.

Ce este febra?

Când temperatura corpului crește peste normal (37°C), înseamnă că ai febră. Febra este un semn al luptei organismului împotriva infecțiilor. Vorbim despre febră atunci când temperatura corpului depășește 38°C. O temperatură a corpului cuprinsă între 37-38°C este numită stare subfebrilă (2).

Febra apare atunci când hipotalamusul crește temperatura corpului pentru a lupta împotriva unei infecții virale sau bacteriene. Cel mai adesea, febra este însoțită și de alte simptome (frisoane, tuse, dureri musculare, oboseală, pierderea poftei de mâncare).

Febra este diferită de hipertermie. Hipertermia înseamnă că organismul nu-și mai poate regla temperatura și preia temperatura mediului. Hipertermia poate pune viața în pericol și de aceea trebuie solicitată imediat asistența medicală de urgență pentru îngrijiri suplimentare (1). În general, febra poate fi tratată acasă, dar dacă nu scade după câteva zile trebuie anunțat medicul.

Cauzele comune ale febrei

Sunt mai multe cauze ale febrei, dar cele mai importante sunt următoarele:

  • mononucleoza: este o infecție virală extrem de contagioasă, cauzată de virusul Epstein-Barr, dar poate fi cauzată și de alte virusuri (citomegalovirusul). Mono se răspândește prin salivă (boala sărutului), strănut, tuse, folosirea în comun a unor obiecte. Fiind o infecție virală, nu se tratează cu antibiotice, iar simptomele pot dura chiar și 1-2 luni.
  • gripa: este o infecție a tractului respirator și este cauzată de virusul gripal. Se manifestă prin febră, tuse, cefalee, dureri de corp, greață, vărsături. Există diferite tipuri de virusuri gripale. Majoritatea persoanelor cu gripă se recuperează în câteva zile, dar se pot dezvolta și complicații (pneumonie), care pot pune viața în pericol persoanelor în vârstă sau pacienților cu sisteme imunitare compromise. Este important să consulți medicul dacă simptomele nu se ameliorează, sau dacă temperatura nu scade în 3-5 zile.
  • pneumonia: este o infecție la nivelul plămânilor și este cauzată de virusuri, bacterii. Răcelile, bronșita, gripa și alte infecții respiratorii pot duce la pneumonie. Pneumonia poate fi diagnosticată cu o radiografie toracică și se poate trata cu antibiotice. Pacienții cu pneumonie pot fi spitalizați dacă au un nivel scăzut de oxigen, sunt puternic deshidratați sau apar alte complicații.
  • sinuzita: cele mai multe infecții ale sinusurilor sunt cauzate de viruși, astfel încât antibioticele nu vor ajuta la tratarea simptomelor sinuzitei. Dacă simptomele durează mai mult de 10 zile, sau se agravează după 5-7 zile, este posibil ca sinuzita să fie bacteriană, iar în acest caz este nevoie de un medic care să prescrie antibiotice.
  • gastroenterita (gripa stomacală): este o inflamație a organelor gastro-intestinale (stomac, intestine). Poate fi cauzată de infecția cu un virus contagios (rotavirus, norovirus). Majoritatea pacienților se recuperează în câteva zile. Este importantă hidratarea pacientului.
  • COVID-19: virusul este foarte contagios și afectează tractul respirator, dar și alte organe (creier, vase de sânge, piele). Simptomele sunt foarte asemănătoare cu cele ale gripe. Simptomele afecțiunii pot fi ușoare, dar pot fi și amenințătoare pentru viață.
  • cancer: poate provoca febră persistentă și frisoane. Acest lucru este valabil mai ales pentru unele tipuri de cancer precum: leucemie, limfom, mielom. Trebuie consultat medicul dacă apare o febră persistentă sau recurentă. Pot apărea și simptome precum pierderea inexplicabilă în greutate, inflamarea glandelor limfatice, oboseală. Tratamentul pentru cancer depinde de cât de avansată este boala și de tipul de cancer. Tratamentul poate include chimioterapie, radiații, intervenții chirurgicale.
  • boală autoimună (lupus, artrită reumatoidă): poate provoca febră persistentă. Tulburările autoimune pot interfera cu viața de zi cu zi și pot duce la epuizare, anxietate, deprimare. Tratamentul pentru boala autoimună poate include managementul simptomelor, medicamente și imunoterapie (2).

Sunt și alte cauze ale febrei:

  • boli transmise de căpușe (boala Lyme);
  • apendicită;
  • infecții ale tractului urinar;
  • arsuri solare;
  • intoxicații alimentare;
  • tuberculoză.

Cum măsori corect temperatura corpului

Există mai multe metode de măsurare a temperaturii corpului. Fiecare metodă are avantajele și dezavantajele sale:

  • termometre orale: sunt ușor de utilizat și măsurarea temperaturii nu necesită prea mult timp. Rezultatul poate fi influențat de alimentele consumate. Această metodă nu se recomandă copiilor mici sau persoanelor care au dificultăți de respirație.
  • termometre axilare: sunt mai puțin precise și pot fi influențate de transpirație și îmbrăcăminte. Termometrele axilare sunt ușor de folosit și nu necesită întreruperea activității.
  • termometre rectale: sunt cele mai precise, dar pot fi incomode. Se recomandă utilizarea lor, mai ales în cazul copiilor mici.
  • termometre timpanice: sunt ușor de utilizat și nu necesită contactul cu pielea. Totuși, temperatura poate fi influențată de utilizarea incorectă, sau de ceara din ureche.

Pentru a obține rezultate precise, este important să urmărim instrucțiunile termometrului folosit și să-l calibrăm corect. De asemenea, termometrul trebuie igienizat, înainte și după fiecare utilizare.

Care sunt simptomele febrei?

Principalele simptome ale febrei includ:

  • temperatură peste 38°C;
  • frisoane;
  • dureri de corp;
  • dureri de cap;
  • oboseală;
  • transpirație.

În concluzie, înțelegerea factorilor care influențează temperatura corpului și a cauzelor febrei este esențială pentru a menține un stil de viață sănătos și o imunitate puternică. Prevenirea febrei prin adoptarea unui stil de viață sănătos și o imunitate puternică este crucială pentru a evita complicațiile și pentru a-ți îmbunătăți calitatea vieții (3).

Acest articol a fost realizat în baza informațiilor preluate din următoarele surse:

(1) MyMed, „Common causes and types of fever”, accesat în data de 27.04.2023: https://www.mymed.com/diseases-conditions/fever-temperatures/common-causes-and-types-of-fever

(2) buoyhealth.com, „Fever: What’s causing it?”, accesat în data de 27.04.2023: https://www.buoyhealth.com/learn/fever

(3) Cleveland Clinic, „Fever”, accesat în data de 27.04.2023: https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/10880-fever