Hepatita C poate fi vindecată dacă este depistată la timp!

0

Începând de astăzi până duminică, în Piața Primăriei Pitești se fac testări gratuite pentru depistarea virusului hepatitei C. Este vorba de proiectul „Salvează o viață! Salvează-ţi viața!” care aparţine Universității de Medicină și Farmacie din Craiova și Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București.

Testările vor avea loc în zilele de 19, 20 și 21 mai, între 10.00-14.00, în Pitești, în Piaţa Primăriei. Se poate prezenta oricine, fără trimitere de la medicul de familie.

Testul presupune analiza de sânge recoltat din deget și rezultatul va fi dat pe loc. Dacă vor exista teste care vor arăta prezența infecției cu virusul hepatitei C, explorările viitoare și tratamentul pentru vindecare vor fi și ele gratuite prin sistemul public de sănătate.

„Îi rog pe argeșeni să vină să se testeze! Îmi doresc să profităm cât mai mulți de acest proiect pe care îl consider extraordinar de binevenit. Echipele de testare vor fi în zona centrală a orașului, în Piața Primăriei, Platoul Filarmonicii” a spus prefectul județului Argeș, Radu Perianu.

Paientul nu ştie că este infectat

Miercuri, la Prefectrua Argeş a avut loc conferința de presă de lansare a acestui proiect important. „Organizația Mondială a Sănătății a transmis că avem ce ne trebuie ca până în 2030 să scăpăm de această boală, cu condiția să intervenim activ.

Problema acestui virus este că pacientul nu știe că este infectat, de aceea trebuie să testăm populația generală. Din 2015 avem o terapie nouă care a evoluat și astăzi putem vindeca 99% dintre pacienți. Campania este adresată testării și încurajează donarea de sânge. Spitalele au mare nevoie de sânge” – prof. univ. dr Dan Ionuț Gheonea, rectorul Universității de Medicină și Farmacie din Craiova.

La donare pot fi descoperite şi alte afecţiuni

„Atunci când se recoltează sângele, la donare, se fac și alte analize. Așa sunt descoperite afecțiuni în timp util. Universitățile de medicină din România colaborează în proiecte importante. Am creat și dezvoltat Centrul Național de competență în domeniul cancerului.

Eu am avut studii pe cancer de prostate și cancer renal și pacienții au trait ani mulți ”- prof. univ. dr Viorel Jinga, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București. „Nu avem vaccinuri pentru virusul Hepatitei C. Dar, avem tratament.

Pacienții cu virusul hepatitic C se vindecă și astfel nu mai asistăm la situații dramatice. Vorbim despre tratarea bolii. Dar pentru a aplica tratamentele, trebuie să știm cine este bolnav”- șef de lucrări dr. Gindrovel Dumitra, secretar general al Colegiului Medicilor din România.

Au sosit rezultatele testelor HPV şi Papanicolau

Rezultatele testelor HPV și Papanicolau făcute la Pitești, la Unitatea Mobilă de Screening, pot fi ridicate de la Instituția Prefectului județului Argeș. „Este vorba despre testele efectuate pe 13 Februarie, 2 Martie și 3 Martie, în programul de prevenire a cancerului de col uterin. Cele 248 de plicuri care conțin rezultatele vor fi înmânate persoanelor care s-au testat.

Adresa este: Bulevardul Republicii, nr.69,clădirea BNR, oricând în intervalul orar 8-16. Vă punem la dispoziție și numărul nostru de telefon pentru informații suplimentare: 0248.213.045. În funcție de solicitări, putem adapta programul ca să fie la îndemâna tuturor”, a transmis Prefectura Argeş. n
M.Sandu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.