În Argeş ar putea fi împuşcaţi 30 de urşi

0

La Ministerul Mediului Apelor şi Pădurilor s-a aflat în dezbatere publică un proiect privind nivelul de prevenție și de intervenție pentru prevenirea pagubelor și a accidentelor produse de urs. Potrivit acestuia ar putea fi împuşcaţi la nivel naţional 426 urşi, dintre aceştia 30 în judeţul Argeş. Recoltările pot fi făcute numai de vânători, este prevăzut în proiect.

Proiectul Ministerului Mediului Apelor şi Pădurilor stabileşte pentru specia urs brun (Ursus arctos) “numărul de derogări aplicabile la nivel naţional, reglementează nivelul de intervenţie şi de prevenţie, precum şi condiţiile de implementare a derogărilor de la statutul de specie strict protejată, stabilit prin legislaţia naţională de mediu în vigoare, numai în următoarele situaţii: pentru prevenirea producerii unor daune importante, în special asupra culturilor agricole, animalelor domestice şi pentru prevenirea producerii unor daune importante asupra altor bunuri; în interesul sănătăţii şi securităţii publice” se precizează în document.

Altfel pentru protejarea populaţiei şi a gospodăriilor de atacurile urşilor vor putea fi recoltaţi 426 de urşi și în alte condiții 60 de urși, prin derogare.

Pagube în gospodării de 13 milioane lei

În referatul care însoţeşte proiectul se precizează: “De menționat este și faptul că în ultimii doi ani a crescut incidența pagubelor la nivel national, acest fapt fiind reliefat de inregistrarea a unui număr de 4311 dosare de pagube cu o valoare de despăgubire aprobată de 12.948.595 lei. Totodată, au fost înregistrate în intervalul 2016 – 2021 un număr de 154 atacuri ale unor exemplare de urs asupra populației umane, soldate cu un număr de 158 de răniri și un număr de 14 decese”, scrie în documentul de pe site-ul Ministerului Mediului Apelor şi Pădurilor.
“Numărul maxim de exemplare a fost calculat pentru anul 2022, pornind de la estimările la nivel de fond cinegetic, centralizate de către Agențiile județene de Protecția Mediului și aplicând corecția negativă de 0,5. A rezultat un număr maxim de indivizi de 8093, cifră cu care s-a lucrat mai departe pentru toate calculele efectuate” se mai precizează în referat”. ONG-urile de mediu spun că soluția dă cale liberă pentru uciderea urșilor fără sens și promovează vânătoarea la trofeu, deși specia este strict protejată.

Lista localităților unde vor avea loc recoltări

Dacă proiectul va fi adoptat, în judeţul Argeş ar putea fi vânate 30 de exemplare de urs, în fonduri de vânătoare, după cum urmează: 4 Negoiu, 4 Şuici, 1 Cumpăna, 2 Arefu, 1 Valea Danului, 1 Jepi, 1 Muşeteşti, 1 Mălureni, 2 Căpăţâna, 3 Plăişor, 2 Corbi, 1 Bratia, 1 Râuşor, 1 Aninoasa, 1 Râul Târgului, 1 Câmpulung, 1 Stoeneşti, 1 Rucăr, 1 Dâmbovicioara. M.Sandu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.