Un vis urât cu Alina Gorghiu

0
  • Din punctul meu de vedere

Sunt naivi cei care îi contestă doamnei Alina Gorghiu talentele și succesele politice.
Alina Gorghiu este femeia româncă a zilelor noastre.
Și nu doar femeia româncă, ci și femeia europeană și transatlantică a zilelor noastre.
Credeți că Sanna Marin, până de curând premier al Finlandei, fata cu parangheliile la domiciliu care și-a vârât țara în NATO, este mai brează decât Alina noastră ?
Sau Giorgia Meloni, cea cu Frații Italiei pe motociclete grele și puternice, are mai multă consistență decât madam Gorghiu ?
Oare, celebra Nancy Pelosi, fosta șefă a Camerei Reprezentanților din America, cea care a stresat marea Chină, o fi fost mai de soi în tinerețe ?
Occidentul a ajuns să promoveze până la vârful puterii bărbați și femei străvezii, se vede prin ei ca prin sticlă, iar de aici senzația de decadență pe care o avem cu toții.
Pe scurt, nu am niciun chef să stau cu laptopul în brațe și să mă lamentez că Alina Gorghiu trece de la o funcție la alta, toate înalte, toate răsunătoare, deși a urmat o facultate privată și are un doctorat care nu trezește nicio încredere. Așa sunt acum vremurile pe la noi și în toată emisfera vestică, tinerii străluciți în sensul clasic al termenului nu ajung la putere, pentru asta e nevoie de alte calități.
Alina Gorghiu are alte calități decât cele academice și mă refer la tenacitate, la felul de a fi, la capacitatea de a se fi făcut plăcută lui Klaus Iohannis.
Apoi, să recunoaștem că, atâta timp cât a condus Senatul, nu s-a făcut de râs, nu am nicio informație că lucrurile ar fi mers prost.
Acum, Alina Gorghiu este ministrul Justiției și de aici încep temerile mele pentru care, deși sunt plecat din țară, am dorit să nu ratez rubrica de azi.
Sunt unii care imaginează un scenariu malefic prin care noua ministră a magistraților va cauta un procuror dispus să deschidă niște dosare penale formale unor lideri politici din Argeș, desigur că de la PSD. Nu ar fi nevoie de vreo faptă penală, ci doar de deschiderea unui dosar, suficient cât să se poată vorbi, în 2024, despre penalii de la PSD.
Poate, în principiu, Alina Gorghiu să facă acest lucru ?
În principiu, poate, pe vremea Binomului, am văzut zeci de cazuri de abuz în care unii au fost scoși din jocul politic cu dosare goale de conținut.
Va trece Alina Gorghiu la astfel de fapte ?
Nu, nu doresc să-i fac ceea ce se poate numi un proces de intenție, am vrut doar să semnalez o anumită situație și să fac precizarea că dacă se va întâmpla ceva în acest sens, atunci nu va fi decât un joc politic ordinar.
Miza există și este foarte mare. Doamna Gorghiu își va periclita serios cariera politică în situația în care nu obține pentru liberali, în Argeș, măcar una dintre cele două funcții importante, respectiv pe cea de președinte al Consiliului Județean sau cea de primar al capitalei de județ.
Din câte știu, la această oră, liberalii argeșeni stau prost, chiar foarte prost în sondajele de opinie.
Doar un scenariu mizerabil de genul celui despre care am vorbit mai sus ar putea să provoace ceva turbulențe, dar nici atunci succesul nu e garantat.
Sunt prea slabi, prea nesemnificativi, prea gafeori liberalii argeșeni pentru a câștiga bătăliile politice de la anul, chiar în situația, puțin probabilă, în care cineva le-ar înscena dosare lui Ion Mînzînă sau lui Cristian Gentea.
Sper să nu se găsească vreun slugarnic capabil să inițieze din propriul cap bolnav astfel de dosare, cu gândul că în acest fel ar binemerita de la stăpână.
Cred că merg prea departe cu gândul, dar, mă scuzați, am văzut prea multe în țara asta încât suflu și în iaurt.
Cred că doamna Gorghiu, ministru al Justiției și președinte al PNL Argeș, are informații corecte și știe ce șanse are în județ din punct de vedere electoral. S-a expus enorm venind în Argeș pentru a face politică locală și a câștiga alegeri.
Enorm !
Într-un procent copleșitor, liberalii vor pierde la anul toate alegerile din Argeș, nu vor obține nimic important, ba chiar vor ieși cu un număr mai mic de primari decât au în acest moment. În această situație, eșecul aventurii politice a doamnei Gorghiu este nu doar posibil, ci foarte probabil.
De asta spun că, în disperare de cauză, doamna ar putea avea un vis urât pe care să încerce să îl transpună în viața reală.
Nu trebuie să uit și un alt aspect, anume că atât la CJ, cât și la Primărie, sunt oameni atât de puternici încât orice mascaradă s-ar transforma într-un coșmar pentru cei care ar încerca să o instrumenteze.
Cele mai mari șanse sunt să nu se întâmple nicio mizerie, nu mai suntem pe vremea lui Coldea și Kovesi, nici Klaus Iohannis nu mai are puterea de acum câțiva ani. În plus, nu este deloc exclus ca doamna Gorghiu să aibă un caracter bun și să procedeze deontologic.
Desigur, Cornel Nistorescu se îndoiește de faptul că cineva care divorțează pentru ca soțul să nu fie executat de o jumătate de milion de euro ar fi deontolog și potrivit să conducă Justiția, dar poate că ziaristul exagerează, așa cum o fac adesea cei din presa bucureșteană.
Până una, alta, îi doresc succes doamnei Gorghiu în noua sa funcție și precizez că îi apreciez tenacitatea, seriozitatea și parcursul.
Sensul acestul editorial este unul singur, anume să se știe că în Argeș nu e loc pentru scenarii.
Gheorghe Smeoreanu
(Această rubrică apare în zilele de luni și joi)