Închisoare pe viaţă pentru criminalul de la Bascov

0

Curtea de Apel Piteşti a dat ieri sentinţa definitivă în dosarul criminalului care a ucis cinci membri ai familiei în comuna Bascov, în august 2022. Viorel Letcan, cel care şi-a omorât tatăl, mama, fratele, sora şi nepoţica rămâne cu sentinţa de detenţiune pe viaţă după ce magistraţii i-au respins apelul la decizia Tribunalului Argeş. Din motivarea judecătorilor de la instanţa de fond reiese că autorul a premeditat totul până la cel mai mic detaliu, apoi a povestit cu lux de amănunte cum a comis masacrul. Mai mult mult, nu a regretat faptele precizând că „este o răzbunare justificată”.
Crimele au fost comise pe 8 și 9 august 2022, iar Viorel Letcan a fost trimis în judecată după patru luni pentru omor calificat, în formă continuată. Tribunalul Argeş l-a condamnat la detenţiune de viaţă, în martie, dar inculpatul a declarata apel. În motivarea instanţei de fond sunt incluse declaraţiile inculpatului, dar şi concluziile magistraţilor. „Inculpatul a menţionat că a terminat cu toţi 3(n.r tatăl mama şi fratele) în jurul orelor 23:00 şi apoi a mers la el în cameră unde a ascultat muzică să se calmeze deoarece mai avea alţi doi, sora şi nepoata, de terminat a doua zi”, au reţinut judecătorii. După ce a comis ultimele două crime „a ieşit şi a încuiat uşa deoarece nu era sigur dacă au murit şi nu cumva să iasă. A ieşit din casa surorii sale şi deoarece se gândea că se va întoarce acasă persoana vătămată (n.r. cumnatul) a pus un lanţ cu lacăt la prima poartă de acces în curte şi la a doua poartă alt lanţ cu lacăt. Ciocanul cu care i-a lovit pe toţi l-a dus în beci, după ce în prealabil l-a spălat cu apă, atât pe acesta cât şi toporiştile”, se precizează în motivarea judecătorilor de la Tribunalul Argeş. După arestare bărbatul a fost supus un expertize psihiatrice în urma căreia s-a stabilit că a avut discernământ păstrat.

Nu a regretat crimele

La instanţă, în timpul audierilor Viorel Letcan nu a arătat regret. „Inculpatul a mai declarat că de-a lungul timpului a ţinut nişte caiete în care îşi nota planurile de acest gen, menționând că şi în dimineaţa faptei a scris în acel caiet planul nou, precum și faptul că, deși conştientizează ceea ce a făcut, consideră că este o răzbunare justificată având în vedere ura şi răutatea cu care rudele sale l-au tratat. În fața instanței, inculpatul a arătat că își menține cele declarate în faza de urmărire penală, precizând doar faptul că înainte de a ucide victimele era foarte agitat, însă după ce le-a omorât, s-a liniștit”, se precizează în motivarea judecătorilor.
Judecătorii au ţinut cont de „periculozitatea extrem de ridicată”
Ţinând cont de gravitatea faptelor dar şi de cruzimea de care a dat dovadă autorul, judecătorii l-au condamnat la detenţiune pe viaţă. „Instanţa va ţine cont la stabilirea pedepsei deopotrivă de periculozitatea extrem de ridicată a inculpatului, care deși a recunoscut comiterea faptei, acesta nu a regretat în niciun moment cele comise, de modul şi mijloacele de comitere a faptei, precum şi de ferocitatea de care a dat dovadă și oroarea produsă în conștiința societății prin săvârşirea infracţiunii. Din perspectiva circumstanțelor personale, instanța are în vedere că inculpatul nu este cunoscut cu antecedente penale, are vârsta de 53 de ani, suferă de schizofrenie nediferenţiată, a recunoscut comiterea faptei, fără însă a o regreta. Pentru toate aceste considerente va condamna pe inculpatul … la pedeapsa detenţiunii pe viaţă pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat, în formă continuată, pedeapsă pe care o consideră potrivită şi corelativă cu profilul moral, periculozitatea extremă și ferocitatea inculpatului, gravitatea mare a faptei și impactul social al acesteia”, scrie în motivarea deciziei . Faţă de inculpat s-a dispus şi luarea măsurii de siguranţă a tratamentului obligatoriu. Decizia nu era definitivă iar Viorel Letcan a declarat apel. Curtea de Apel Piteşti a respins ieri solicitarea inculpatului. Astfel Viorel Letcan rămâne cu condamnarea pe viaţă. n
M.Sandu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.