Adolescenții argeșeni vor putea călători singuri în străinătate!

0

Începând cu 20 august, cetățenii români minori (16-18 ani) pot călători în străinătate fără a fi însoțiți de un adult, în baza acordului notarial al părinților. 
Astfel, din 20 august, odată cu intrarea în vigoare a prevederilor Legii 274/2023, minorii cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani vor putea părăsi teritoriul României fără a mai fi însoțiți de un adult, fie acesta părinte sau reprezentant legal. Actul normativ amintit, care modifică Legea 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, prevede că „cetățenii români minori care au împlinit vârsta de 16 ani pot călători în străinătate neînsoțiți, cu acordul părinților ori al reprezentanților legali, în condițiile prezentei legi”. Totuși, legea prevede patru situații specifice în care adolescenții pot părăsi țara neînsoțiți: ”să se deplaseze în străinătate în vizită la rude sau pentru studii, pentru a participa la concursuri oficiale ori pentru a urma un tratament medical fără de care viața ori sănătatea îi este pusă în pericol și prezintă acte doveditoare în acest sens”.
Din punct de vedere formal, amintitul acord al părinților trebuie să fie dat sub forma unei declarații notariale, care va fi prezentată de către minor la ieșirea din țară. Conform legii, declarația respectivă va avea o valabilitate de trei ani și este necesară numai la ieșirea din țară a minorului, nu și la intrare. Foarte important, declarația este necesară și în cazul în care părinții nu sunt căsătoriți.S.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.