Preot arhimandrit la Mănăstirea ctitorită de Vlad Țepeș

0

Mănăstirea argeșeană Slănic și-a sărbătorit zilele trecute unul din hramuri închinat Praznicului Schimbării la Față a Domnului Iisus Hristos.
Credincioșii au venit să participe la Sfânta Liturghie Arhierească, oficiată de ÎPS Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, în Altarul de vară ridicat în curtea mănăstirii. În cuvântul rostit cu această ocazie, Chiriarhul Eparhiei a mulțumit credincioșilor care au venit cu mare bucurie pe Taborul Argeșului, așa cum este numită mănăstirea Slănic și i-a îndemnat pe cei prezenți să lucreze fiecare la schimbarea vieții personale. Mai mult , cu această ocazie, părintele protosinghel Clement Păunescu a fost ridicat la treapta de arhimandrit. Un arhimandrit preot călugăr care a fost ridicat la un rang onorific, imediat inferior rangului de episcop. Este cel mai mare titlu ce poate fi acordat unui călugăr , de regulă pentru merite duhovnicești și/sau administrative deosebite, imediat superior celui de protosinghel. Prima atestare documentară a Mănăstirii Slănic este în anul 1679.
Despre schitul Slănic, tradiția spune că a fost ctitorit de voievodul Vlad Ţepes și că ar fi existat și pe vremea domnitorilor Neagoe Basarab și Mihai Viteazul. În anul 1805, din motive necunoscute nouă, schitul se desființează, biserica fiind mutată în jurul anului 1830 într-un sat din Vlașca.
Viața monahală este reluată după anul 1930, ridicându-se în timp trei altare: biserica mare din zid ridicată în cinstea Sfintei Treimi și a Maicii Domnului și două paraclise mai mici cu hramurile Schimbarea la față și Sf. Ierarh Calinic de la Cernica. Din acest motiv Mănăstirea Slanic este numită astăzi de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Taborul Argeșului. S.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.