Bătăușii pădurarilor condamnați

1

Cinci pădurari au fost atacaţi cu toporul şi o drujbă de trei adulţi și un copil de numai 12 ani, aflaţi la furat de lemne. Agresorii au fost filmaţi de unul dintre pădurarii prezenţi. Înregistrarea a constituit probă în dosar. Judecătoria Câmpulung i-a condmanat pe trei dintre autori, la pedepse cu suspendare. Băiatul în vârstă de 12 ani, desi i-a atacat pe reprezentanții Ocolului Silvic, a scăpat, pe motiv că este prea mic pentru a răspunde penal.
Cinci pădurarii Ocolului Silvic Privat Dragoslavele împreună cu Obştea Moşnenilor Dragoslăveni au surprins, în februarie 2023, mai multe persoane în timp ce furau lemne din pădure, în punctul Plăișor din localitatea Dragoslavele. Aceştia erau cu două căruţe încărcate. În mod normal, cei trei adulţi şi un minor ar fi riscat o amendă sau un dosar penal pentru tăiere ilegală de material lemnos, numai că totul a degenerat într-un scandal de proporţii. George L. de 35 de ani, Trandafir L, de 60 de ani şi Andreea F., de 32 de ani , toți din comuna Valea Mare Pravăţ au sărit la pădurari cu ce aveau în mână. În martie 2023 au fost trimiși în judecatăm dosarul ajungând pe rolul Judecătoriei Câmpulung.

Au atacat cu toporul, drujba, pietre…

În urmă cu pun timp a fost data sentința. În motivarea lor, judecătorii au descis faptel până la cel mai mic detaliu : ”La data de 08 martie 2023 s-a înregistrat pe rolul Judecătorului de Cameră Preliminară rechizitoriul nr. (…) întocmit la data de 27 februarie 2023 de Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung, Argeș prin care s-a dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a inculpatului (…) sub aspectul săvârşirii a două infracţiuni de ultraj, în stare de arest preventiv a inculpatului (…) sub aspectul săvârşirii a patru infracţiuni de ultraj, precum şi în stare de arest la domiciliu a inculpatei (…) sub aspectul săvârşirii unei infracţiuni de ultraj. În motivarea actului de inculpare, s-au reținut următoarele: La data de 17 februarie 2023, în jurul orei 12:40, organele de poliție din cadrul Secției Nr. 13 Poliție Rurală Rucăr, au fost sesizate prin SNUAU 112, cu privire la faptul că în punctul Plăișor, de pe raza localității Dragoslavele, are loc o stare conflictuală între organele silvice din cadrul O.S. Dragoslavele și Obștei Dragoslavele și mai multe persoane (…). Din verificările efectuate s-a stabilit faptul că pădurarii (…) angajaţi ai Ocolului Silvic Privat Dragoslavele, precum şi numiţii (…) angajat în funcţia de protecţionist silvic şi (…), având funcţia de inginer exploatare în cadrul Obştei Moşnenilor Dragosloveni, în timp ce se aflau în exercitarea atribuţiilor de serviciu, efectuând serviciul de patrulare, au identificat pe (…) și (…) în timp ce tăiau material lemnos de esență fag și mesteacăn, în fondul forestier situat pe raza comunei Dragoslavele. La vederea organelor silvice, persoanele mai sus-menţionate au devenit violente, iar numitul (…) a luat un topor și s-a îndreptat cu acesta către numitul (…)amenințându-l că îl va lovi. Văzând acest lucru numitul (…) a încercat să îl oprească pe (…) punând mâna pe toporul acestuia. Între numitul (…) şi (…) a luat naştere un conflict, numiţii (…) şi (…) încercând să îl deposedeze pe (…) de toporul pe care îl deţinea, iar acesta încercând, într-un mod violent, să îl păstreze. La un moment dat, (…) a reuşit să iasă din încleştarea în care se afla cu cei doi şi a ridicat toporul deasupra capului, ducându-se în mod ameninţător către (…) şi (…) spunându-le în acelaşi timp că îi taie. În cursul acestui conflict, în timp ce încerca să îl deposedeze pe (…) de topor, numitul (…) s-a tăiat la degetul arătător de la mâna stângă, fără însă a rezulta în mod clar intenţia, directă sau indirectă a lui (…) în ceea ce priveşte săvârşirea unei infracţiuni de lovire. De altfel, cu ocazia declaraţiei pe care a dat-o în prezenta cauză, persoana vătămată (…) nu a susţinut existenţa unei fapte de lovire din partea inculpatului (…)”, scrie în motivare.

Un minor a aruncat cu bolovani

Printre inculpați se numără și un minor. ” În acelaşi timp, din partea de jos a fondului forestier, a apărut numitul (…) având în mână un motoferăstru mecanic, pornit, pe care îl accelera, îndreptându-se cu acesta către numitul (…) și ulterior către (…) şi amenințând că îi va tăia. Inculpatul (…) a ridicat la un moment dat motoferăstru mecanic către aceștia, provocându-le o stare de temere accentuată. Starea conflictuală a continuat, numitul (…) a amenințat din nou cu motoferăstrăul mecanic, de această dată pe numitul (…) îndreptându-se ulterior şi către (…) şi (…) În tot acest timp, (…) ţinea drujba pornită şi ameninţa persoanele de faţă că o să le taie. Împreună cu numiţii (…) şi (…), se afla şi numita (…) precum şi minorul (…) în vârstă de 12 ani. (…) avea în mână o bâtă, fiind recalcitrantă. Aceasta a ridicat la un moment dat bâta şi a încercat să îl lovească pe numitul (…), fără însă a rezulta în mod indubitabil şi consumarea unei fapte de lovire. În ceea ce îl priveşte pe minorul (…)din declaraţiile persoanelor vătămate, dar şi din înregistrările depuse la dosarul cauzei, rezultă că şi acesta ameninţa persoanele vătămate, aruncând înspre ele cu bolovani şi bulgări de pământ, însă, având în vedere vârsta minorului, respectiv 12 ani, la data comiterii faptelor, se constată că în ceea ce îl priveşte există o cauză de neimputabilitate”, scrie în motivarea judecătorilor de la Judecătoria Câmpulug.

Sentința nu este definitivă

Sentința a fost data în urm cu peste o săptămână. Trandafir L a primit o pedeapsă de 1 an şi 4 luni închisoare, cu suspendare având un termen de surpaveghere de 4 ani. George L. a fost condamnat la 2 ani închisoare cu suspendare. Cei doi se află în arest preventiv, măsura fiind menținută până la luarea unei hotărâri definitive în acest dosar. Andreea F a primit o pedeapsă de un an închisoare cu suspendare. Toți au aobligația să presteze zile de muncă în folosul comunității. Pădurarii atacați nu s-au constituit părți civile în process și nu au cerut daune. Decizia nu este definitifă putând fi contestată. M.Sandu

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.